Dostupni linkovi

Tužba Srebreničanki upitna zbog imuniteta Carle Del Ponte


Carla Del Ponte
Carla Del Ponte
Udruženje „Žene Srebrenice“ prikupilo je potpise kako bi podnijelo tužbu protiv odgovornih u Haškom tribunalu za uništavanje predmeta pronađenih u masovnim grobnicama.

Fotografije, dijelovi garderobe i satovi, neki su predmeta koji su pronađeni u masovnim grobnicama, a uništilo ih je Haško tužilaštvo 2005. Iako u javnosti nije poznato kojim osobama su ti predmeti pripadali, majke i žene Srebrenice jedinstvene su u ocjeni kako su za njih svi ti predmeti dragocjeni, jer one drugih nemaju.

„Djeca i muževi su nam pobijeni. To su naše posljednje uspomene i nama bi to zaista mnogo značilo. Jer mi nemamo fotografija naše djece, a za mene bi fotografija moga djeteta mnogo značila i ja ne znam koliko bih dala da dođem do fotografije. Oni ti stvarno nisu smjeli uraditi, a da prije toga ne konsultuju porodice“, kaže Hajra Ćatić, koja je u srebreničkom genocidu izgubila sina i 15 članova uže porodice.

Udruženje „Žene Srebrenice“, čija je predsjednica Hajra Ćatić, prikupilo je oko šest hiljada potpisa kako bi podnijeli tužbu protiv odgovornih u Haškom tribunalu za uništavanje predmeta pronađenih u masovnim grobnicama. Iako članice Udruženja „Majke enklave Srebrenice i Žepe“ ne žele učestvovati u tužbi, potpisale su zahtjev.

Munira Subašić, predsjednica ove nevladine organizacije, kaže kako je za uništavanje predmeta čula među prvima i da podržava tužbu, ali da ne vjeruje da će je biti moguće i provesti:

Munira Subašić
Munira Subašić
„Pošto znamo za politiku Haškog tribunala da haški sudije i tužioci svi stoje jedni iza drugih, oni jedni druge brane, vidjeli smo da se ne možemo boriti sa rogatim i onda smo odlučili da mi samo damo u javnost da su oni to uništili i da su nas povrijedili - i mi smo odustali od svega toga“, kaže Subašić.

Inače, Haško tužilaštvo je postupak uništavanja predmeta objasnilo time da je postojala opasnost od zaraze jer nisu imali adekvatne prostorije za njihovo čuvanje. No, Damir Alić, član advokatskog tima koje razmatra mogućnost žalbe, kaže za naš program da neće odustati jer žele da saznaju ko je odgovoran za uništavanje.

„Mi za sada imamo sasvim dovoljno informacija koje ukazuju na to da je gospođa Karla Del Ponte naredila da se unište predmeti koji su izvađeni iz masovnih grobnica srebreničkih žrtava iz razloga koji se tiču navodne biološke opasnosti“, kaže Alić.

Potrebna istraga unutar UN-a

Alić navodi kako će, najvjerovatnije, tužbu podnijeti švicarskom tužilaštvu s obzirom da je Karla del Ponte državljanka Švicarske. No, postavlja se pitanje može li tužba uopšte biti podnesena s obzirom na činjenicu da Del Ponte još uvijek ima UN-ov imunitet, a ima ga i Haški tribunal kojeg su Ujedinjene nacije i osnovale.

O tome Zarije Seizović, profesor međunarodnog prava na sarajevskom Fakulutetu političkih nauka, kaže:

„Prema Statutu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju predviđeno je da određene povlastice i imunitete ima osoblje Međunarodnog krivičnog suda, a prema Konvenciji o povlasticama i imunitetu UN-a od 13. februara 1946. godine. Sve te odredbe se primjenjuju na Međunarodni sud, na njegove sudije, tužioce i ostalo osoblje Trubunala, te sekretara i osoblje koje radi u Skeretarijatu. Sudije, tužilac i sekretar uživaju povlastice i imunitete, izuzeće i druge olakšice koje prema međunarodnom pravu pripadaju diplomatskim predstavnicima. Što se tiče službenika UN-a, za ovu konkretnu situaciju važno je sljedeće: da taj imunitet uživaju sudije, tužioci, ured sekretara registrara, i to imunitet od krivičnog gonjenja za sve izgovorene ili napisane riječi i sve poduzete radnje, ali u okviru službenog svojstva. Bitno je nepomenuti da povlastice i imuniteti koji se garantuju službenicima se daju isključivo u interesu UN-a, a ne radi njihove eventualne lične koristi. Ono što zamišlja tim advokata je moguće, ali je praktično malo teže izvedivo, jer postoji mogućnost da službenicima UN-a bude dignut imunitet. Ali ja mislim da je vrlo malo vjerovatno da će se to zaista desiti."

„Mi se nadamo da će UN unutar svojih institucija provesti internu istragu kako bi se otkrilo ko je osim gospođe Karle del Ponte učestvovao u tom uništenju artefakata, ali i da će se njoj skinuti imunitet kako bismo mogli pokrenuti sudski postupak. Koja vrsta sudskog postupka će biti u toku, mi ne želimo da prejudiciramo u ovom momentu, ali svakako da će to biti vrlo slično našoj krivičnoj prijavi - zbog neke vrste zloupotrebe službenog položaja. Ovi iz razloga što porodice žrtava nisu zainteresovane da dobiju neku materijalnu korist, nego iskuljučivo da se utvrdi odgovornost i da se kazne odgovorne osobe“, kaže advokat Damir Alić.

Srebreničanke su i Ban Ki Mona, generalnog sekretara UN-a, prilikom njegove posjete Potočarima upoznale sa tim da je Haško tužilaštvo uništilo prije sedam godina predmete pronađene u masovnim grobnicama i zatražile od njega da ukine imunitet Karli del Ponte.

I dok se čeka šta će se dalje dešavati sa podizanjem optužnice protiv bivše haške tužiteljice, Serž Bramerc, sadašnji tužilac Haškog tribunala, je obećao da će Tribunal tokom avgusta dostaviti fotografije predmeta pronađenih u masovnim grobnicama koji su korišteni kao dokazi u sudskim postupcima.

Na osnovu fotografija, porodice će moći izvršiti identifikaciju tih predmeta, odnosno ručnih satova, dijelova garderobe i sl.
XS
SM
MD
LG