Dostupni linkovi

Hor Superar: 'Hit the road Jack' u verziji djece Srebrenice


Uključeno je oko 400 osnovaca iz Srebrenice, a djeca uče svirati, pjevati, plesati: hor Superar
Uključeno je oko 400 osnovaca iz Srebrenice, a djeca uče svirati, pjevati, plesati: hor Superar

Dječji hor Superar Srebrenica obilježio je nedavno pet godina postojanja. Počelo se skromno, sa samo sedam polaznika, a danas, u nekoliko sekcija, uključeno je oko 400 osnovaca iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana. U Superaru djeca uče svirati, pjevati, plesati, a njihov spot izvođenja pjesme legendarnog muzičara Ray Charles, postao je ovih dana hit na društvenim mrežama.

Ismar Porić, direktor Superara, pojašnjava nastanak novog spota.


„Ljetos su naša djeca bila na jednom kampu u Beču. Po prvi put su slušali pjesmu „Hit the road Jack“ i – jednostavno „zaludili“ su se njom. Zatim su i mene „zaludili“ pa smo po povratku u Srebrenicu počeli da je vježbamo. Uključili smo solo pjevača, angažovali smo bend i uvidjeli da nam ide super. Onda smo odlučili da uradimo i spot. Djeca su pjevala sa izuzetnom energijom i pokazalo se da smo postigli pun pogodak. Po gledanosti, to je zaista hit i ovo je naš najbolji spot do sada. Kad se najmanje nadaš, ispadne najbolje,“ ističe Ismar Porić.

Sa novom pjesmom, Superar je postao popularan, kao i Milica Živković iz Bratunca koja ima solo dionice.

Mislim da smo ovaj spot uradili na najbolji način: Milica Zivković
Mislim da smo ovaj spot uradili na najbolji način: Milica Zivković


„Mislim da smo ovaj spot uradili na najbolji način. Meni se baš sviđa. Svi moji dugari iz razreda i cjele škole su me pohvalili“, kaže Milica.

Superar je obilježio pet godina postojanja, ali, početak nije obećavao, ističe Ismar Porić.

„Nismo se nadali da ćemo postići veliku uspjeh u svom radu. Kad smo počinjali, imali smo svega sedam polaznika, a sada okupljamo oko 400 osnovaca iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana. Superar je sada jedna institucija, jedan uigrani tim. Znamo šta i kako treba da radimo i čemu težimo“ - ističe Porić.

Haris Mujić je u horu Superar od samog osnivanja. Ovdje je naučio sve tajne muzičkog obrazovanja.

„Pet godina sviram gitaru i pjevam u horu. Ovo je dobra prilika da iskažemo svoj talenat. U mnogo većim gradovima nema ovakvih institucija gdje možete da besplatno vježbate, učite, nastupate, putujete i upoznajete nove ljude. Meni je čast da sam dio ovog tima“, kaže Haris.

Jovana Milovanović sa drugarima dva puta sedmično dolazi iz Skelana.

„Član sam hora Superar već tri-četiri godine. Sviram gitaru i ovo je veoma značajno za nas. Nastupali smo u Sarajevu, Mostaru, kao i u Austriji i Švicarskoj“, dodaje Jovana.

Osim muzike, u okviru Kuće dobrih tonova, može se naučiti i njemački jezik.

„Imamo 60 polaznika koji uče njemački jezik. Radimo ovdje u Superaru, ali isto tako i sa djecom u Kampu Emmaus u Potočarima i mogu reći da nam dobro ide, ima rezultata“ - kaže Almir Dudić, koordinator projekta.

Superar ima planove za naredni period.

Hor Superar je ostvario i internacionalnu slavu
Hor Superar je ostvario i internacionalnu slavu


„Upravo smo dobili poziv da iduće godine nastupimo u Luksemburgu, spremamo turneju po Švedskoj, a tu je još nekoliko internacionalnih nastupa. Na nama je da vježbamo, da se trudimo da se na najbolji način predstavimo jer su velika očekivanja od nas. Ovo je šansa da se i Srebrenica predstavi na jedan drugačiji način, da djeca putuju i nastupaju i iz ove škole otvore vrata za sretniju budućnost“ - dodaje Porić.

Mnogo je talenata poniklo u srebreničkom Superaru. Ovom prilikom izdvajamo Milicu Živković.

„Imam 12 godina i u Superaru nastupam tri godine. Tata mi je dozvolio se okušam u narednom ciklusu TV šou programa „Neki novi klinci“ i vjerujem da ću postići uspjeh“, naglašava Milica.

Ako njeno ime ne upamtite sada, nametnuće vam se samo u narednim godinama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG