Dostupni linkovi

Srbiji odboren kredit: Rešenje za 514 preduzeća


Ulaz u sedište Svetske banke
Ulaz u sedište Svetske banke

U budžet Srbije, ali sa konkretnom svrhom. Prvi deo zajma koji je odbor izvršnih direktora Svetske banke u utorak odobrio Srbiji, u iznosu od 88,3 miliona evra biće usmeren na podršku za rešavanje pitanja 514 društvenih preduzeća, onih koji kao nerešeni slučajevi godinama u natrag čekaju u Agenciji za privatizaciju.

Kako podvlači ekonimista Jurij Bajec, upotreba ovih sredstava izrazito je namenska, odnosno, ne kao što je to ranije bio slučaj, prepuštena na volju vlastima u Srbiji:

“To su preduzeća koja godinama predstavljaju veliki problem države. Zato što za njih jednostavno nikakvo rešenje do sada nije pronađeno. Nisu privatizovana, nije pronađen strateški partner, nije pronađena mogućnost da se ta predzeća snađu na tržištu i da posluju po tržišnim uslovima”, pojašnjava Bajec.

Ovaj zajam je prvi od dva koji podržavaju vladine napore reformisanja državnih i društvenih preduzeća i ići će u budžet Republike Srbije. Ne kao ranije, država neće moći da ih koristi po sopstvenoj volji, već po utvrđenom dogovoru, navodi Bajec:

“Ovde Svetska banka želi da podrži Vladu koja je definisala vrlo konkretan program raščišćavanja terena na tom području. Imajući u vidu činjenicu da verovatno najveći broj tih preduzeća neće moći da pronađe strateškog partnera, niti da se privatizuje, vrlo je moguće da će većina njih ići u stečaj. Ova sredstava su data kao podrška konkretnim naporima Vlade da taj proces započne i da ga olakša u ekonomskom i socijalnom smislu”, kaže Bajec.

Elen Goldstin
Elen Goldstin

"Srbija ne može više da priušti odlaganje ovih reformi. Neproduktivna državna i društvena preduzeća su ozbiljan teret srpskoj privredi i veliki teret za poreske obveznike", izjavila je Elen Goldstin, direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu.

Rešavanje pitanja ovih preduzeća, prema njenim rečima, oslobodiće deo državnog novca za korišćenje u bolje svrhe, smanjiće gubitke u privredi i omogućiti privatnom sektoru da koristi vrednu imovinu na produktivan način, kako bi se stimulisalo preduzetništvo, inovacije i otvaranje radnih mesta za mlade ljude.

Preduzeća koja se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju, ocenjuje se u saopštenju Svetske banke, predstavljaju prepreku daljem razvoju privrede Srbije, njihovo poslovanje opterećuje budžet i predstavlja namet poreskim obveznicima. Samo u 2013. godini, kako se dodaje, ovih 514 firmi imalo je gubitak od 690 miliona evra, ili preko dva odsto nacionalnog dohotka Srbije. Drugim rečima, državi je isplativije da se dodatno zaduži kod Svetske banke, nego da na godišnjem nivou trpi toliki gubitak, slaže se Bajec.

“Pri tome, krediti koji se uzimaju od Svetske banke su uvek povoljni. Postoji taj grejs period početka otplate kredita uz veoma nisku kamatnu stopu. Uz to, kao što znamo, država ima rok da to uradi do kraja godine. Lično mislim da će to biti veoma teško. Naime, lako je završiti posao sa možda više od polovine tih preduzeća, onih sa verovatno malim brojem zaposlenih. Tu zapravo i nema neke aktivnosti pa su i socijalni problemi manji. Ali će se na kraju doći na grupu od nekoliko desetina krupnijih preduzeća gde su naravno i otpori jako veliki, jer, verujte, najteže je kada ljudi izgube posao, a bojim se da će to biti situacija koja će veoma često biti prisutna”, zaključio je Bajec.

XS
SM
MD
LG