Dostupni linkovi

Srbija: Odbojnost prema aktivizmu


Aktivisti obeležavaju Dan borbe protiv fašizma, novembar 2010.
Aktivisti obeležavaju Dan borbe protiv fašizma, novembar 2010.
Građani zapravo probleme oko sebe ne vide kao svoje, već kao tuđe, zbog čega očekuju da će ih neko drugi rešiti, proizlazi iz istraživanja. Tako je na gotovo celoj teritoriji Srbije, pa i u Subotici.

Tako neki Subotičani razloge svoje pasivnosti ovako objašnjavaju:



Profesorica Medicinske škole Zora Ćujić poziva se na sopstveno iskustvo u radu u građanskom sektoru koji je okončan njenim potpunim povlačenjem.

"Radeći niz projekata sa svojim učenicima izgarala sam u svom enuzijazmu. Iako su se rano počele nazirati zloupotrebe ovog sektora, familijarne, privatne, Vladine, porodične, NGO, jedno vreme sam ih ignorisala, pa branila... A onda se sve svelo na vladine i nevladine interese i organizacije, kao i na izvlačenje novca od strane stranaka i nepripadajućima nije bilo moguće da priđu konkursima. I evo mene sada, odustala sam od svakog društvenog angažmana. Jedan građanin manje. Aktuelnom hardveru, Vladi, ne nedostaju građani. Naprotiv. Bez njih se lakše upravlja donatorskim fondovima. Zajedničko dobro je važno, ali znatna većina do tog nivoa još nije sazrela, niti će skoro, jer tako odgovara hardveru“, rekla nam je Zora Ćujić.
XS
SM
MD
LG