Dostupni linkovi

Srbija: Državna dugovanja prelaze zakonski limit


Razgovori MMF-a i Vlade Srbije u oktobru 2010.
Razgovori MMF-a i Vlade Srbije u oktobru 2010.
Predstavnici Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda razgovaraju u Beogradu na ekspertskom nivou o prvoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti sa tom finansijskom institucijom. Jedan od glavnih problema za Srbiju u ovom trenutku su i državna dugovanja za koje neki ekonomisti tvrde da su prešla zakonski limit.

U višednevnim razgovorima vladinih zvaničnika i delegacije MMF-a ključni uslov za prihvatanje prve revizije aranžmana o predostrožnosti, vrednog oko milijardu evra, biće poštovanje dogovorenog limita za budžetsku potrošnju i fiskalnih pravila u idućoj godini.

Na kraju septembra državna dugovanja u Srbiji iznosila su 14,47 milijardi evra, što je 44,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, ali neki ekonomisti tvrde da je dug prešao zakonom propisanu granicu i da je 47 odsto.
Ekonomista Đorđe Đukić upozorava da bi trebalo apsolutno obustaviti svako dalje zaduživanje javnog sektora.

Đorđe Đukić, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta, rekao je za RSE da je time država ušla u zonu rizika.

“Trebalo bi apsolutno obustaviti svako dalje zaduživanje javnog sektora, izuzimajući jedino striktnu namenu finansiranja radova na putnom Koridoru 10. Time bi vlast jasno demonstrirala spremnost da očuva stabilnost javnih finansija i da ne stavi zaduživanja u funkciju izbornog ciklusa. Kažu da će u evro zoni stopa ekonomskog rasta 2012. godine biti ispod jednog procenta. To znači direktno ugrožavanje naših izvoznika. I automatski i nemogućnost da Srbija ostvari onu stopu ekonomskog rasta koju je projektovala Evropska banka za obnovu i razvoj koja se kreće u rangu od dva do 2,5 procenata."

Opasnost predstojećih izbora

Iako država smatra da probijanje granice duga nije veliki problem, Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta u Beogradu kaže da to može biti vrlo nezgodno.

Albert Jaeger, šef delegacije MMF-a
Albert Jaeger, šef delegacije MMF-a
“Problem je nastao zbog samog zakona. Imamo zakon koji smo nedavno doneli a već smo ga prekršili. To može da bude loš znak nekom stranom investitoru. Ili možda čak i nekoj rejting agenciji u inostranstvu indikator da stvari ne idu dobro u Srbiji. Pa po tom osnovu investitor može da se odluči da odustane od planiranih ulaganja u Srbiju. Ali to je greška samog zakonodavca i naravno Vlade koja je predložila takav zakon”, kaže Ivan Nikolić.

Misija MMF će analizirati tekuću ekonomsku situaciju i izglede za privredni rast Srbije do kraja ove i tokom iduće godine, a razgovaraće se i o ranije dogovorenoj primeni mera monetarne i fiskalne politike i realizaciji strukturnih reformi.

Ekonimista Đorđe Đukić upozorava da su predstojeći izbori opasnost, jer svaka vlast u tom periodu troši i šakom i kapom:

“Logikom galantne potrošnje oni žele sebi da privuku što veći deo biračkog tela. Medjutim, pravi državnici zaista vode računa o tome da država ne sklizne u rizičnu zonu. A mi smo ih u prethodne dve decenije imali toliko da
Ekonomista Ivan Nikolić ne veruje da će delegacija MMF-a državna dugovanja Srbije gledati kao veliki problem.
se ne mogu izbrojati. Mnogo je utemeljenija fer igra sa biračkim telom. Nego obećanja tokom kampanje, a onda sutra neko mora da plati cenu. A zna se da uvek najviše plaćaju najsiromašniji slojevi stanovništva.”

Budžetski deficit Srbije iduće godine trebalo bi, prema važećim fiskalnim pravilima, da se smanji na 4,1 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda, sa ovogodišnjih 4,5 procenta.

Ekonomista Ivan Nikolić ne veruje da će delegacija MMF-a državna dugovanja Srbije gledati kao veliki problem jer, kako zaključuje, ipak su objektivne okolnosti dovele do toga.

“Usporena je privredna aktivnost u ovoj godini. Sa druge strane, jasno je da na nju utiču i međunarodne okolnosti i kriza u evro zoni. Samo bi ipak bilo korektno da oni to konstatuju nakon završetka ovih razgovora. Jer bi u suprotnom moglo da se protumači da se sada tu nešto skriva”, ocenjuje Ivan Nikolić.

Kako je saopštio MMF, cilj aranžmana oko kog se pregovara je da se Srbija obezbedi od lošeg uticaja moguće nove globalne ekonomske krize, podrška realizaciji fiskalne politike i uticaj na poboljšanje investicione klime.
XS
SM
MD
LG