Dostupni linkovi

Srbija ponovo odbila da izruči Strugara Podgorici


Sudnica Višeg suda u Beogradu, foto iz arhive
Sudnica Višeg suda u Beogradu, foto iz arhive
Prvooptuženi za ratni zločin u Kaluđerskom Lazu Predrag Strugar, koji je srpski državljanin, uprkos zahtjevu Ministarstva pravde u Podgorici, po odluci Višega suda u Beogradu, neće biti izručen Crnoj Gori. Tako će suđenje za taj slučaj 25 novembra biti nastavljeno u Bijelom Polju u odsustvu glavnog optuženog .

U obrazloženju suda u Beogradu navodi se kako nijesu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Predraga Strugara Crnoj Gori, protiv koga se i još 7 optuženih, u sudu u Bijelom Polju vodi proces za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Kaluđerskom Lazu .

Takvu odluku u crnogorskom Ministarstvu pravde, koje je na osnovu sporazuma sa Srbijom o međusobnom izručenju sopstvenih dravljana zatražilo Strugara, zasada nijesu željeli da komentarišu.

"Ministarstvo pravde Crne Gore neće komentarisati medijske informacije već će se oglasiti kada dobije zvanično obavještenje", rekao je šef kabineta ministra Nikola Šaranović.
Strugarov branilac Goran Rodić ne smatra da je odluka Višeg suda u Beogradu kršenje sporazuma o ekstradiciji,

Prema optužnici, u Kaluđerskom Lazu na crnogorsko-kosovskoj granici tokom NATO intervencije 1999 god. osam pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije likvidirali su 23 kosovska civila koja su pokušala da prebjegnu u Crnu Goru.

Prvoooptuženi Predrag Strugar bio je komandant vojne jedinice u čijem rejonu je počinjen zločin. Njegov branilac, advokat Goran Rodić, ne smatra da je to što je Viši sud u Beogradu odlučio da Strugara ne isporuči Crnoj Gori kršenje sporazuma o ekstradiciji, budući da na zahtjev Beograda Podgorica nije dostavila dodatne dokaze protiv njegovog klijenta.

"Ono što je konstatovao Viši sud u Beogradu kada je prikupio svu neophodnu dokumentaciju Crne Gore je da uopšte ne postoje dokazi za osnovanu sumnju da je Predrag Strugar sumnjiv da je počinio krivično djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret. Dodatni uslov za međusobno izručenje takođe i činjenica da su u tom predmetu kao oštećeni navedeni ljudi albanske nacionalnosti a koji su državljani Srbije, u to vrijeme 1999. godine, što je takođe jedan od elemenata u formalnom smislu ne bi dopuštao izručenje", tvrdi Rodić.

Glavni pretres za slučaj Klauđerski Lazu traje više od tri godine.Oni optuženi koji su bili u pritvoru pušteni su u avgustu, pošto je istekao zakonski rok na osnovu koga su mogli biti zadržani.

Neozbiljno vođeni procesi

Uoči nastavka suđenja 25 novembra, pravni zastupnik porodica kosovskih izbjeglica Velija Murić ocjenjuje kako su taj, kao i ostali procesi za ratne zločinjene počinjene u Crnoj Gori, vođeni neozbiljno.

Advokat Velija Murić, 2009. foto: Savo Prelević
Advokat Velija Murić, 2009. foto: Savo Prelević
"Naime, Strugar je u postupku istrage bio dostupan pravosudnim i istražnim organima Crne Gore i on je garantovao da će se tokom postupka pojaviti na pretresu. Međutim, vrhovni državni tužilac nije se odlučio da predloži pritvor Strugaru niti je to učinio istražni sudija koji je tada postupao u tom predmetu, iako je u pitanju veoma, veoma teški ratni zločin. Naravno, kada je Strugar uočio da će biti optužen on se nije pojavio a u prvi ešalon optuženih i odgovornih isturio je praktično sedam običnih vojnika. Sama činjenica da on izbjegava sudski proces dovoljno govori o velikom stepenu sumnje koja stoji u odnosu na njega o krivici u ovom slučaju", smatra Murić.

Goran Rodić pak tvrdi da nema bilo kakvih dokaza o Strugarevoj krivici i očekuje oslobađajuću presudu.

"Kada je pravo i kada su dokazi u pitanju ja svakako očekujem oslobađajuću presudu. Međutim, jedan opravdani upitnik ostavlja i sam postupak koji se već četiri godine vodi bez ikakvih dokaza. Da li će u pitanju biti sudska ili politička odluka to u ovom momentu ne mogu da prognoziram", kaže Rodić.

I advokat Velija Murić skeptičan je u pogledu ishoda suđenja za Kaluđerski Laz, pošto ističe kako za taj zločin nijesu optuženi glavni krivci.

"Jer zločin imamo, imamo žrtve, imamo i ko je komandovao vojskom u to vrijeme i imamo neposredne izvršioce zločina. Ono što zabrinjava je to kako u optužnici u prvom redu nije taj zločin stavljen na teret vojnim komandantima iz tog vremena, najmanje njima trojici .Obzirom na ono vrijeme koje je proizvelo te zločine i politike koja još uvijek živi u nekim segmentima srpske politike ja bi se prosto začudio da oni donesu odluku da se Strugar izruči Crnoj Gori radi donošenja sudske odluke i sudskog procesa", zaključuje Murić.
XS
SM
MD
LG