Dostupni linkovi

Mladić dobro zna šta radi


Beograđani u jednom do kafića prate tv prenos prvog pojavljivanja Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, 3. juni 2011
Beograđani u jednom do kafića prate tv prenos prvog pojavljivanja Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, 3. juni 2011
Čime će se javnost Srbije baviti nakon prvog pojavljivanja Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, ostaje da se vidi-da li procenom koliko mu je koja ruka pokretna, da li njegovim pokušajem da ostavi utisak čvrstog vojnika koji i sudije pozdravlja vojničkim pozdravom, da li kilogramima koje je izgubio ili dobio, da li kačketom kao zamenom za šapku koga je imao pa skinuo sa glave.

Ili će se baviti optužnicom koja ga tereti za najteže zločine i koja mu je, uprkos njegovom protivljenju, ipak delimično pročitana.

Ostaje da se vidi i koliko je građana Srbije sedelo pred TV ekranima i pratilo taj događaj. Naša novinarka Iva Martinović bila je u kafiću u centru grada. Televizor je bio uključen, prenos iz Haške sudnice:



Da li su ministri u Vladi Srbije bili zainteresovani šta se danas događalo u sudnici?

„Nisam, na žalost, jer sam celo jutro bio po nekim sednicama...tako da nisam stigao da pogledam“, kaže ministar policije Ivica Dačić.

„Zbog redovnih aktivnosti koje sam imao u Ministartsvu, nisam stigao da pogledam. Nadam se da ću tokom večeri to pogledati“, navodi Mladićev porodični prijatelj ministar Zoran Stanković.

Naravno da sam gledala, rekla nam je novinarka Gordana Suša.

„Moram reći da mu Haški tribunal prija. I pored tolike priče o narušenom zdravlju, ipak ne pokazuje da ima tolike rupe u sećanju. A način na koji se samouvereno, pa čak i bahato ponašao u jednom trenutku, govori da veoma dobro zna šta radi. Čak je i tapšao sudiji koji mu je omogućio ovu, kako se to naziva po haškom pravilniku, privatni sednicu“, kaže Suša.

Opada zainteresovanost za Hag

Video: Prvo pojavljivanje Mladića pred Haškim tribunalom, 3. juni 2011

x
Prvo pojavljivanje Mladića pred Haškim tribunalom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00
Direktan link
Haška suđenja su za domaću publiku zanimljiva samo kada se, kao u Šešeljevom slučaju, u sudnici pravi cirkus-kaže za naš program književnik Filip David.

„Dosadašnja suđenja samo su raspirivala stare strasti zato što su nedostajali obavezni komentari izjava, svedoka, onoga što govore optuženi...nego se to puštalo i pretvaralo u farsu kao, recimo, u slučaju Šešelja. Međutim, kada je reč o Mladiću, on može biti stvarno opasan svedok svega što se događalo na području sadašnje Republike Srspke, koliko je to odavde finansirano itd. Ja, iskreno da kažem, ne verujem da će do suđenja uopšte doći, zato što je ozbiljno bolestan i neće ga dočekati“, smatraDavid.

Sociolog Darko Broćić kaže da generalno opada u Srbiji zainteresovanost za haška suđenja i da ono što je rečeno u sudnici, uglavnom, ne oblikuje stavove domaće javnosti u odnosu na zločine iz 90-ih.

„Konkretno, prvo pojavljivanje Karadžića, ono što danas imamo sa Mladićem, prenošeno je takođe na prvom programu RTS-a i na
B92 i imao rejting gledanosti 13-14, kad se saberu te dve stanice. To nije neka preterano velika brojka. Kad je bilo Miloševićevo pojavljivanje, ta brojka je bila 2-4 puta veća. Pretpostavljam da će ovo prvo pojavljivanje Mladića imati nešto veću gledanost, pogotovo što javnost, izuzev par fotografija, nije imala prilike da ga vidi uživo niti čuje. Tako da pretpostavljam da će njegovo prvo pojavljivanje imati veću gledanost nego Karadžićevo. Međutim, generalno nije velika gledanost suđenja u Hagu“,ocenjuje Broćić.

Na pitanje ako haška suđenja ne doprinose promeni stavova domaće javnosti prema zločinima i počiniocima, kome i kakva se poruka šalje iz sudnice, sociolog Vladimir Vuletić odgovara:

„Ja mislim da je to, pre svega, poruka političkim elitama, onima koji imaju moć da donose odluke, da se jednostavno moraju poštovati zakoni međunarodnog prava i da ono što je u 20.veku još uvek važilo, da možete raditi u svojoj kući šta god hoćete, više ne važi.“

Sledeće viđenje Ratka Mladića je za mesec dana, 4.jula. Tada se očekuje njegovo izjašnjavanje o krivici. Ne znamo ko će u Srbiji pratiti suđenje ali znamo da to neće propustiti, ma kako za njih to bolno bilo, majke Srebrenice.

Sve o Ratku Mladiću


Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.
XS
SM
MD
LG