Dostupni linkovi

Da li je vojska Kosova realnost?


Ministarstvo za bezbednosne snage je sprovelo sve pipreme za transformaciju ovih snaga u Oružane snage Kosova
Ministarstvo za bezbednosne snage je sprovelo sve pipreme za transformaciju ovih snaga u Oružane snage Kosova

Ministar za bezbednosne snage Kosova Haki Demoli kaže za RSE kako Vlada intezivno radi na transformaciji Bezbednosnih u Oružane snage, te da taj proces niko neće moći da spreči.

Međutim, bez dvotrećinske podrške manjinskih poslanika, nemoguće je usvojiti ustavne promene koje bi otvorile put formiranju Vojske Kosova, a malo je za verovati da će poslanici Srpske liste nakon usvajanja Zakona o Trepči pristati da sa kosovskim vlastima razgovaraju o formiranju Vojske Kosova.

Ministar za bezbednosne snage Haki Demoli u izjavi za RSE navodi da je njegovo ministarstvo sprovelo sve pipreme, uključujući i potrebno zakonodavstvo o transformaciji snaga, kao i ostale pripreme u saradnji sa Sjedinjenim Državama i savetničkim ekipama NATO-a. Kako kaže, jedino se čeka donošenje političke odluke.

"Na osnovu priprema odredili smo glavne ciljeve koji se tiču procesa transformacije – određen je rok, osoblje, budžet, trening i opšta infrastruktura. Bezbednosne snage su i sa ovim trenutnim kapacitetom spremne za transformaciju", navodi Demoli.

Kosovske vlasti već niz godina rade na transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage odnosno, u Vojsku Kosova. Formiranje Vojske, međutim, ne podržavaju poslanici Srpske liste, čiji klub broji 11 od 20 manjinskih poslanika.

Oni su trenutno ‘zamrzli’ učešće u kosovskim institucijama, u Skupštini i Vladi, zbog usvojenog Zakona o Trepči, jer prema njihovim rečima, nisu ispoštovani vitalni interesi srpskog naroda.

Poslanik Srpske liste Nenad Rašić kaže da nakon onoga što se desilo sa Trepčom, u ovom trenutku ne postoji "manevarski prostor unutar koalicije i koalicionog sporazuma" za bilo koje razgovore na temu Vojske Kosova.

Zbog Zakona o Trepči protestovali su radnici tog kombinata iz Severne Mitrovice
Zbog Zakona o Trepči protestovali su radnici tog kombinata iz Severne Mitrovice

"Mi čak nismo ništa obavili povodom onih tema kojih smo se dotakli ranije, a kulminacija je došla Zakonom o Trepči. U ovom momentu, moje lično mišljenje je da ja ne vidim nikakav prostor, za bilo kakve razgovore o kreiranju vojske ili bilo čega drugog. Bilo bi iluzorno verovati da je sada bilo kakvo vreme za pokretanje tog pitanja, jer mi ne možemo da se dogovorimo oko stvari koje su onako šablonski ili prividno delovale mnogo jednostavnije i lakše za dogovoriti, nego što su tako neke ozbiljnije teme. Prema tome, u ovom momentu stvarno vrlo malo prostora ima da se bilo šta o tome i razgovora", poručuje Rašić.

Nema odlaska KFOR-a pre transformacije

Kosovske vlasti okrivljuju Beograd zbog uticaja na predstavnike srpske zajednice na Kosovu po pitanju transformacije Bezbednosnih snaga, ali su optimisti da će se ovo pitanje rešiti.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je tokom vikenda da u saradnji sa svim zajednicama radi na osnivanju Oružanih snaga:

"Želimo da odluka o osnivanju Kosovske armije bude usvojena od strane svih zajednica koje žive na Kosovu. Iskustvo koje imamo sa Bezbednosnim snagama Kosova, koje sada imamo, čini da budemo veoma optimistični u vezi sa ovom ambicijom", naveo je Tači.

Istovremeno, američki ambasador na Kosovu Greg Delawie je na sednici Parlamentarne skupštine NATO-a, koja se održava u Prištini, kazao da snage KFOR-a ne mogu napusti Kosovo pre nego što ono bude sposobno da za samoodbranu.

Greg Delawie: To neće biti lako, ni politički ni logistički
Greg Delawie: To neće biti lako, ni politički ni logistički

"NATO neće biti uspešan ukoliko za sobom ostavi vakuum. Mislim da je važno da podržimo postepenu transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage, s ograničenim mandatom odbrane na teritoriji Kosova. Ova transformacija treba da se desi u skladu sa Ustavom, kako bi sve strane bile uključene u to. To neće biti lako, ni politički ni logistički, ali moramo da prihvatimo ovu transformaciju koja će, definitivno, poboljšati regionalnu sigurnost, i to je uslov za svako eventualno povlačenje KFOR-a", kazao je Delawie.

Bezbednosne snage broje oko 2.400 pripadnika, od kojih je 197 iz manjinskih zajednica. Najviše ih je iz turske zajednice, njih 56, iz srpske ih je 46, iz bošnjačke 44, dok su ostali iz aškalijske, romske, goranske, egipćanske, te hrvatske zajednice.

Misija Bezbednosnih snaga je pomoć u kriznim situacijama na Kosovu i u inostranstvu, operacije civilne zaštite na Kosovu, pomoć civilnim vlastima u slučaju elementarne nepogode i drugih vanrednih prilika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG