Dostupni linkovi

Turska bombarduje IDIL i Kurde u Siriji


Sirija, ilustrativna fotografija
Sirija, ilustrativna fotografija

Turska je započela napade na militante takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) na Džarablus na sjeveru Sirije, ali i kurdske milicije koje podržavaju SAD, koji su takođe počeli ofanzivu protiv IDIL-a.

Nešto ranije je američki državni sekreatr John Kerry izjavio da se pregovori između SAD i Rusija oko vojne saradnje u Siriji privode kraju.

Turska je u utorak bombardovala mete takozvane “Islamske države” ali i kurdskih milicija u Siriji u blizini granice. Prema navodima BBC-a, oko 1.500 sirijskih pobunjenika koje podržavaju Turci, nalaze se u Gaziantepu s turske strane i čekaju da krenu u napad.

Gaziantep je grad u kojem je za vikend na svadbi jednog pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) bombaš samoubica- ubio 54 osobe, među njima i 22 djece.

Turska je u ponedjeljak granatirala pozicije na Manbidž koje kontrolišu kurdski YPG borci koji su napredovali u borbama sa IDIL-om.

Kako javlja izvještač BBC iz Gaziantepa, napad u ovom gradu tokom vikenda, za koji su turske vlasti optužile IDIL, moguće je bio uzrokovan informacijama o predstojećoj sirijskoj pobunjeničkoj ofanzivi.

BBC procjenjuje da bi talas bombardovanja u Turskoj mogao pojačati učešće te zemlje u sirijskom ratu.

Rano izjutra, turska artiljerija je ispalila najmanje 40 raketa na pozicije IDIL-a u Džarablusu, nakon što su prije toga iz tog pravca dvije minobacačke granate ispaljene na turski grad Karkamis, odmah uz granicu.

Niko nije povrijeđen u tom napadu.

Svemu je prethodila poruka ministra vanjskih poslova Turske u ponedjeljak, Mevluta Cavusoglua da IDIL mora biti potpuno očišćen sa sjevera Sirije.

Turski zvaničnik kojeg je citirao Reuters, naveo je da je njihova artiljerija gađala i kurdske položaje i to 20 puta.

Glavni cilj posljednje operacije je da se otvori koridor za umjerene pobunjenike", pojasnio je neimenovani turski zvaničnik.

Kurdske snage YPG su glavna oružana snaga u Siriji koja je u posljednje vrijeme uspjela da napreduje u borbi protiv militanata IDIL-a, predvodeći oslobađanje Manbidža ovog mjeseca i gurajući ih prema Džarablusu u čije oslobađanje od IDIL-a su krenuli u ponedjeljek.

No vlasti u Anakri ih povezuju za kurdskim pobunjenicima iz zabranjene PKK, te su odlučni da ih bez obzira na napredovanje u borbama protiv IDIL-a drže dalje od granice sa Sirijom.

Napad u Gazientapu
Napad u Gazientapu

Prema navodima Reutersa, sirijski pobunjenici, njih oko 1.500 koje podržavaju turske vlasti i koji čekaju u Gaziantepu signal za napad pripadnici su Slobodne sirijske armije.

Vjeruje se da bi njihovo uključivanje u operaciju imalo za cilj zaustavljnje bilo kakvog dalje napredovanja Kurda u Siriji.

Sami kurdski borci u Siriji imaju ne-kurdske sirijske saveznike i bore se sa YPG pod oznakama Sirijskih demokratskih snaga.

Nije više sigurno da iza napada na svadbu stoji IDIL

Inače identitet i motivi samoubičlačkog napada na vjenčanju u subotu na kojem je ubijeno 54 ljudi još nije otktiven.

Odmah nakon napada, predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da iza napada stiji IDIL, ali je u ponedjeljak popodne premijer Binali Yilidirim priznao da istražitelji nemaju pojma ko stoji iza napada.

On je osim toga doveo u pitanje čak i prethodne navode da je napadač bio adolescent, rekavši da to nije moguće potvrditi.

Grobna mjesta za ubijene u samoubilačkom napadu u Gazientapu
Grobna mjesta za ubijene u samoubilačkom napadu u Gazientapu

Ono što jeste činjenica je da to bilo kurdsko vjenčanje, a da je i IDIL ranije gađao Kurde.

Među 22 ubjene djece više njih su bili četvorogodišnjaci, kao i jedna beba od tri mjeseca.

U bolnici je još 66 povrijeđenih osoba, a njih 14 je u kritičnom stanju.

Rusija i SAD pri kraju pregovora o Siriji

Nešto ranije je američki državni sekretar, John Kerry tokom posjete Keniji poručio da su pregovori između SAD i Rusije o vojnoj saradnji u borbi protiv „Islamske države“ skoro pri kraju.

„Trenutno smo u pregovorima i ja se nadam da se probiližavmo kraju tih razgovora na ovaj ili onaj način“, izjavio je Kerry u ponedjeljek u Keniji najavljujući surete timova dvije zemlje ove sedmice.

John Kerry
John Kerry

U narednim danima naši timovi će se susresti i u zavisnosti od toga u kojem se pravcu pregovori budu kretali vrlo je moguće da ćemo se ministar vanjskih poslava Sergej Lavrov i ja susresti. Ali ta će odluka zavisti od toga što ćemo postići u narednih nekoliko dana"

Kerry je rekao da je „sirijska parodija“ otišla predaleko i da je imperativ da zemlje koje podržavaju sirijski režim, Rusija i Iran, i one koje podržavaju opoziciju, SAD i njeni bliskoistočni partneri, dođu do zajedničkog rješenja za okončanje borbi.

Kerry je predložio da SAD sa Rusijom dijele obavještajne podatke da bi koordinirali vazdušne napade protiv IDIL-a, i Al Kaidinog saradnika Al Nusra Fronta u zamjenu za zaustavljanje sirijskih vazdušnih udara na umjerene pobunjeničke grupe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG