Dostupni linkovi

Četvrti protest zbog Savamale: 'Dok rastu laži, rašće i patka'


Ponovo na ulicama zbog Savamale
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Ponovo na ulicama zbog Savamale

Odgovornost i ostavke zbog rušenja u kvartu Savamala zatražene su po četvrti put sa protesta u Beogradu na kojem se, upros vrućini, ponovo okupilo više od 20.000 hiljada ljudi.

Tačno dva meseca od kada su osobe sa fantomkama bagerima porušile objekte na prostoru predviđenom za "Beograd na vodi", niko nije odgovarao, a organizatori iz Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" i okupljeni građani još jednom pručuju da im "neće proći" i da će "patka rasti sve dok budu rasle laži".

Protestna šetnja ovoga puta išla je ka Palati Srbija, sedištu Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Odgovorni za rušenje objekata u Savamali, za lišavanje slobode prolaznika, za nereagovanje policije moraju da odgovaraju za svoje postupke i za svoje nečinjenje. To ne tražimo iz zavereničkih interesa, već zato što imamo Ustavom zagarantovano pravo da se osećamo sigurno, da slobodno šetamo ulicama grada i da, kada dođemo kući, legnemo da spavamo bez bojazni da će doći bageri i fantomke koje nam šalju oni koje plaćamo polovinom naših plata, ako posao uopšte imamo", poručila je ispred Skupštine Beogarda Natalija Simović iz Inicijative "Ne(da)vimo Beograd".

FOTOGALERIJA


Podsećajući na izjave zvaničnika kojima su negirali odgovornost zbog rušenja u Savamali, ili pak o tome ćutali, ponovo je zatražena smena gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ministra policije Nebojše Stefanovića, v.d. direktora policije Vladimira Rebića, predsednika Skupštine Grada Nikole Nikodijevića i načelnika Komunalne policije Nikole Ristića.

"Ali, ova borba se ne završava time i ne završava se na ulici. Nama trebaju drugačije strukture koje će da garantuju da se ovako nešto nikada neće dogoditi. Plaše nas se jer nas ne razumeju, a nas je svaki put sve više i po kiši i po vrućini i sve glasnije i jasnije im poručujemo – neće proći!", dodala je Natalija Simović.

Okupljenima se sa improvizovane bine obratio novinar Miloš Vasić koji je poručio da je najvažnije da se otkrije ko je policiji naredio da u noći kada su rušeni objekti u Hercegovačkoj ulici u Savamali, ne reaguje.

Miloš Vasić
Miloš Vasić

"Šta je 'Beograd na vodi', to znamo ionako, ne treba niko da nam kaže. Ali, zašto policija ne sme da postupi u jednom potpuno očiglednom slučaju, to je ono na šta treba tražiti odgovor, i ja ga tražim u ovom trenutku u ime svih vas", rekao je Vasić.

Na skupu su, kao i na onim prethodnim, bili i Novosađani, koji u njihovom gradu protestuju zbog smena na RTV Vojvodine. Građanima se sa bine obratila osoba sa pink fantomkom.

"Možda nekima izgledam kao kompletni idiot, ali verujte da nisam", poručio je Željko Stanetić iz Vojvođanskog građanskog centra, aludirajući na izjavu mandatara za sastav nove Vlade Srbije Aleksandra Vučića, koji je one koji su rušili noću nazvao kompetnim idiotima.

"Ono što se desilo u Beogradu i Novom Sadu je pokazna vežba i test da vide šta mogu da urade ako im ovo prođe. Zato smo zajedno tu i bićemo tu da im bude jasno da im ovo neće im proći", rekao je Stanetić i pozvao okupljene da se u ponedeljak presele u Novi Sad, na još jedan prostest zbog smena na RTV Vojvodine.

"Ortačko-burazerska otimačina"

Protest i štenja održani su dva meseca posle rušenja u Savamali i Vučićeve izjave da je za to odgovoran vrh gradske vlasti u Beogradu. Nije, međutim, pomenuo ni jedno ime, niti je od tada pokrenuto pitanje nečije odgovornosti.

Biciklisti, roditelji sa decom, stariji građani i transparenti poput "Kako smo sistematski uništavani od komplentnih idiota", "U Malog su kratke noge", "Beograd na vodi lopovima godi" i "U potrazi za državom" prošetali su u kilomenarskoj koloni do Palate Srbije, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00
Direktan link


Ispred sedništa policije i kancelarije ministra Nebojše Stefanovića čija se ostavka traži, na bini je bila velika žuta patka, sada već simbol protesta. Na kraju šetnje okupljenima se obratio aktivista Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Radomir Lazović.

"Danas protestujemo protiv fantomskog rušenja, ali stvaramo našu silu kojom više neće biti moguće manipulisati, koja će se suprotstaviti nepravdi, koja će jasno poručiti da ortačko-burazerska otimačina koju sprovode neće proći. Imali smo težak perod ma, nazivali su nas plaćenicima oni koji su plaćeni da umesto javnog štite interese svojih ortaka, svojih burazera i braćala. Izdala nas je vlast na svim nivoima, izdale su nas institucije, izdala nas je kvazi-politička elita, ali evo ko nas nije izdao. Pogledajte oko sebe!", poručio je Lazović okupljenima.

Tokom šetnje pojavilo se desetak građana sa transparentima kojima su provocirali učesnike, na šta su im oni odgovorili zvižducima i povicima "sendviči", aludirajući na naknadu koju dobijaju takozvani botovi, statisti vladajućih stuktura na političkim događajima.

Šetnju je pratio manji kordon policije i protekla je bez incidenata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG