Dostupni linkovi

Mektić: Ako dođe do incidenta u Banjaluci odgovornost snosi MUP RS


Dragan Mektić
Dragan Mektić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić, uoči protesta zakazanih za 14. maj u Banjaluci tvrdi kako nema nijedne pouzdane informacije da će bilo koja grupa doći sa strane kako bi pravila incidente, uključujući i tvrdnje da se radi o radikalnim grupama iz Srbije, Ukrajine, te Sarajeva i Bihaća.

Odgovornost za incidente ukoliko do njih dođe snosiće, tvrdi Mektić, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) jer je mimo svake sigurnosne logike dopustio održavanje dva skupa u isto vrijeme sa takvim političkim pozadinama. To ukazuje da je odluka politička koju je u njihovo ime donio Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Nema nikakve logike s aspekta sigurnosti da se dopusti održavanje dva različita politička skupa koja su visoko rizična, kao što je uradio MUP RS koji bi s obzirom na najave i spinovanje mogao dovesti do konfrontacija i ugožavanja imovine i sigurnosti građana – tvrdi Mektić.

"Ukoliko dođe do incidenta između te dvije grupe isključivu odgovornost snosi MUP RS koji je dao odobrenje da se na jednom prostoru u neposrednoj blizini izražavaju tako različita politička opredjeljenja i poruke", kazao je Mektić, te dodao kako je očito da tu odluku nije donio MUP, već je to politička odluka Milorada Dodika.

Pozicija i MUP RS koji tvrde da će biti incidenata koje će inscenirati osobe sa strane iz Srbije, Ukrajine, Sarajeva ili Bihaća dezinformišu javnost i zastrašuju građane, kategoričan je Mektić.

"Demantujem sve te gluposti i sve te glasine. Nema nijedne konkretne ozbiljne i pouzdane informacije koja govori o tome da će bilo koji pojedinac odnekud sa strane doći da pravi takvu vrstu incidenata sa strane", navodi ministar.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00


On dodaje i da najave i zabrinutost premijera Srbije u tehničkom mandatu, Aleksadra Vučića, nemaju utemeljenja, jer njegovi organi tvrde suprotno.

"Ne znam šta je njega motivisalo, rukovodilo i da li on možda radi za nekoga ovdje, ali ja sam razgovarao s ministrom MUP-a Nebojšom Stefanovićem i pitao ga: 'Odakle takvi podaci, ne operativni, nego obavještajni?', na šta mi je rekao: 'Nemoj da komentarišem premijera' i mi se obratimo njihovoj obavještajnoj službi i oni kažu nemaju", pojašnjava Mektić.

Građani nezadovoljni stanjem u RS imaju pravo izraziti svoje nezadovoljstvo, ali je indikativno da i oni koji su navodno zadovoljni stanjem isti dan odlučuju stati u zaštitu RS.

Ovakvi potezi, vjeruje Mektić, imaju za cilj zaštititi korupciju, jer je sve počelo kada i najava obračuna s kriminalom.

Skup u Banjaluci biće dobro osiguran, tvrdi ministar, a Graničnoj policiji BiH dat je nalog da zabrani ulazak bilo kome za koga procijene da bi mogao krenuti na proteste, kako bi izazvao incidente.

XS
SM
MD
LG