Dostupni linkovi

Kosovo: Hapšenja zbog učešća u ratovima u Siriji i Iraku


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Na Kosovu je uhapšeno 40 osoba pod sumnjom da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku, pružajući podršku terorističkim organizacijama ISIS i Al-Nusra, saopšteno je iz policije.

Operacija je izvedena u ponedeljak ujutru na 60 lokacija širom zemlje, a uhapšeni su iz Prištine, Gnjilana, Uroševca, Prizrena, Peći i Mitrovice. Najstariji uhapšeni je 1961. godište, a najmlađi 1994.

Tokom hapšenja policija je kod uhapšenih pronašla i oduzela eksplozivne naprave, oružje i municiju različitih kalibara i druge dokaze koji se povezuju sa slučajem, izjavio je za RSE portparol policije Baki Kelani.

"Konfiskovan je znatan broj materijalnih dokaza, uključujući i oružje kao što je AK-47, M-48, lovačka puška, pištolji i ostali elektronski uređaji, eksploziv, dokumenti, pasoši i dr”, kazao je Kelani.

Iz policije dodaju da je operacija produžena nakon procene o riziku po nacionalnu bezbednost, zaštitu ustavnog poretka, te očuvanje reda i zakona.

„Republika Kosovo je poznata po verskoj toleranciji i po poštovanju prava čoveka bez rasne, verske ili rodne razlike“, navodi se u saopštenju.

Prema informacijama iz policije, do sada je u Siriji i Iraku ubijeno 16 državljana Kosova.

Tužilac u ovom slučaju, Blerim Isufi, kazao je da je činjenica da su ove osobe pripadale organizacijama kao što su ISIS i Al Nustra, koje su proglašene terorističkim, pružila organima tužilaštva osnovu za njihovo hapšenje.

Osim učešća u ratu u Siriji i u Iraku, oni su pozivali građane da se priključe ovim sukobima, kazao je Isufi.

“Skoro su svi, osim dvoje-troje, bili učesnici u ratu. A osim toga, oni su delovali i putem elektronskih uređaja, odnosno pozivali na odlazak u rat što je u suprotnosti sa krivičnim zakonom”, kazao je Isufi.

Međum, ovi uhapšeni nisu jedini da se protiv njih vodila istraga. Selvie Morina, vršilad dužnosti šefa Specijalnog tužilaštva Kosova kaže da su pod istragom i ostale osobe, uključujući i imame na Kosovu.

“U Specijalnom tužilaštvu imamo i ostale slučajeve koji se istražuju, a gde ima i imama koji promovišu i regrutuju. To su odvojeni slučajevi, imamo i lica koja su u pritvoru, a ovo je samo nastavak onoga što se već duže vreme istražuje. Tako da imamo ljudi različitih profila koji su pod istragom”, kazala je Morina.

Islamska zajednica Kosova podržala je akciju i zatražila da vlasti poduzmu sve potrebne mere nad bilo kim ko rizikuje bezbednost građana i ustavni poredak.

Ova institucija je putem saopštenja za štampu pozvala građane da podrže državne organe i da ne budu plen neodgovornih pojedinaca koji manipulišu verom zbog neljudskih ciljeva a ne verskih i "pozivaju na tzv. džihad nekog Halifata”.

Zvaničnici i zemlje KVINT pozdravljaju operaciju

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država pozdravile su akciju Policije Kosova na hapšenju osumnjičenih za terorizam, te pozvale da se nastave budno prate pretnje od ekstremizma i nasilja.

U zajedničkom saopštenju oni navode da borba protiv širetnja ekstremističkih ideologija zahteva angažovanje svih segmenata društva i međunarodnu saradnju.

“Mi smo spremni da sarađujemo sa vlastima Kosova u njihovomobavljanju dužnosti koje garantuju javni red unutar vladavine zakona. Apelujemo na sve relevantne instituce da prošire zakonska sredstva koja su im na raspolaganju, a kako bi se vodila borba protiv bezbednosnih izazova”, navodi se.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga visoko je ocenila akciju Policije Kosova koja je za cilj ima da se svi oni koji su promovisali dela koja predstavljaju pretnju za nacionalnu sigurnost suoče sa zakonom. Ona se posebno zahvalila Kosovskoj obaveštajnoj agenciji i Policiji Kosova za neumoran rad u identifikovanju i sprečavanju rizika koji Kosovu i strateškim partnerima prete od terorizma.

Jahjaga je naglasila da će institucije Republike Kosova biti beskompromisne u zaštiti nacionalne bezbednosti.

“Ostaćemo odlučni u ostvarivanju naše posvećenosti u formiranju države jednakih građana, koja će garantovati prava svakom građaninu”, kazala je ona.

Iz odlazeće Vlade Kosova saopštili su da snažno podržavaju poduzetu operaciju, te pozivaju građane da se odlučno suprostave svakoj vrsti ekstremizma.

U međuvremenu, premijer Hashim Thaci je za Wall Street Journal izjavio da je on "odobrio jučerašnju operaciju kako bi se lokalizovali i uhapsili sumnjivi pripadnici grupa koje se bore u Siriji i Iraku”.

Ova hapšenja su, inače, usledila nakon brojnih sastanaka predsednice Kosova sa rukovodiocima bezbednosnih institucija, uključujući i odlazećeg premijera Hashima Thaçija. Ona je od njih zatražila da im pretnje od ekstremizma i radikalizma budu prioritet, te da u saradnji sa strateškim partnerima zemlje, spreče da Kosovo postane izvoznik ove globalne pretnje. Ona je takođe naglasila da Kosovo nikada neće dozvoliti da postane izvor ekstremizma i sklonište kriminalcima koji podstiču na teror i mržnju.

Nedavno je i komadant NATO-a za Evropu Philip Breedlove izjavio u Prištini da radikali koji se priključuju stranim konfliktima i koji se obučavaju za oružane sukobe predstavljaju zabrinutost ne samo za Kosovo, već za sve članice NATO-a.

"Mislimo da će se ovaj problem pogoršati, pre nego da će situacija postati bolja", kazao je Breedlove.

Podsetimo, u nedavo objavljenom godišnjem izveštaju vlade SAD-a o verskim slobodama na Kosovu za 2013. godinu navedeno je da je na Kosovu povećano antisemitsko raspoloženje i učešće u konzervativnih islamskih grupa u politici.

XS
SM
MD
LG