Dostupni linkovi

Presuda Šešelju potkraj oktobra


Vojislav Šešelj u sudnici
Vojislav Šešelj u sudnici
Raspravno vijeće u slučaju protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja zakazalo je izricanje prvostupanjske presude za 30.listopada ove godine.

Podsjetimo Šešelj se tijekom suđenja teretio za zapovjednu odgovornost nad zločinima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Vojvodini koje su počinili dobrovoljci Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta.

Dok je za njega tužiteljstvo zatražilo 28 godina zatvora u završnim riječima prošle godine, suce je Šešelj izazvao da protiv njega primijene krajnju silu u određivanju kazne, poručivši im pritom da mu ništa ne mogu.

„Možete samo da me ubijete, ali onda će se i moj grob boriti protiv vas“, poručio je Šešelj sucima različito od svih ostalih haških optuženika, ocjenjujući optužbe i suđenje protiv njega političkim.

Šešelj se u haškom pritvoru nalazi već deset godina, a suđenje mu je počelo 2007. godine. Od tada je zaradio i tri optužnice za nepoštivanje suda zbog objavljivanja imena zaštićenih svjedoka, a kazne za to će izdržavati zajedno s kaznom iz glavnog procesa.

(VIDEO: Šešelj u Den Haagu)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG