Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Obrana odbacuje svjedočenje žrtve


Šefik Hurko
Šefik Hurko
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću iskaz je dovršio Šefik Hurko koji je opisao zlostavljanje i ubijanje u logoru Rasadnik na području Rogatice gdje je zatočen 26 mjeseci.

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana je željela dovesti u pitanje vjerodostojnost svjedoka ispitivanjem o financijskim beneficijama koje ima zbog svoje priče kao žrtva rata, uz to prikazujući da je 1992.godine zatvoren u logor - zbog učešća u oružanim aktivnostima na području Rogatice, a ne zbog svoje nacionalne pripadnosti - kako pak tvrdi optužba.

Da je napad najbolja obrana – pokazao je Mladićev branitelj Dejan Ivetić ispitujući svjedoka Hurka više o kontekstu događaja u općini Rogatica, nego o samom zločinu - zatočeništvu u logoru srpskih snaga tijekom kojeg je preživio strahote. Zbog toga je i ovaj put obrana upozorena na liniju ispitivanja od predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea.

„Jer ovaj svjedok govori u svom iskazu o zatočenju, premlaćivanju, ljudima koji su ubijeni prilikom zatočenja, kako je natjeran da tuče svog oca...To je suština njegovog svjedočenja. Jer mi sad često vidimo da se pita svjedoke – je li oni znaju da je neki Srbin ubijen? I takvo ubojstvo sigurno može predstavljati zločin, ja to nikako ne niječem. Ali to je ipak kontekst izjave svjedoka“, naveo je sudac razloge upozorenja.

Branitelj Ivetić je pokušao prikazati kako snage bosanskih Srba nisu napale i zauzele Rogaticu - da bi preuzele vlast i protjerale stanovništvo nesrpske nacionalnosti, već zbog zaustavljanja oružanih aktivnosti Teritorijalne obrane Bosne i Hercegovine.

„Slažete li se s menom da su se između svibnja i kolovoza 1992.godine, odvijale borbe između naoružanih bosanskih muslimana i naoružanih srpskih snaga diljem općine Rogatica?“, ispitivao je Ivetić želeći pružiti opravdanje za zatočavanje vojno sposobnih muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

„Na ovom mjestu gdje sam ja bio (selo Mađar), samo su granatirana ta (okolna bošnjačka) sela u to vrijeme i pucali su iz srpskih sela prema Višegradu. A ova druga strana gdje nisam bio, ne znam što se događalo“, naveo je svjedok odgovarajući niječno na ispitivanje obrane o pripadnosti Teritorijalnoj obrani Bosne i Hercegovine.

Mladićev palac gore za rad branitelja

Iskaz o rasprostranjenom seksualnom zlostavljanju i smrtonosnom premlaćivanju u logoru Rasadnik, koji je svjedok Hurko dao i za udruženje Žena-žrtva rata, branitelj Ivetić je iskoristio kako bi pokušao prikazati da je priča izmišljena zbog dobivanja mjesečne, državne naknade.

Bez obzira na to - je li ta linija ispitivanja fascinirala haške suce, optuženi Mladić je zadovoljno gestikulirao, zbog čega je od suca Oriea zaradio opomenu pred ponovno izbacivanje iz sudnice.

„Vidio sam prije pauze, kada ste navodno bili zadovoljni linijom ispitivanja koju vodi branitelj Ivetić, dizali ste palac gore. Ali od toga se trebate suzdržati“, naložio je sudac naglašavajući da će optuženi u suprotnom biti izbačen kao nedavno.

Za vrijeme unakrsnih ispitivanja, optuženi Mladić inače često daje pisane i usmene upute, aktivno sudjelujući u suđenju.

Tijekom dodatnog ispitivanja svjedok Hurko je ponovio svoj iskaz o susretu s generalom Mladićem u travnju 1994.godine kada je bio u grupi zatočenih Bošnjaka natjeranih na sječu šume iznad Goražda. Mladić im je tom prilikom rekao da se moraju pokrstiti ako žele ostati, a tko neće – da će ga prebaciti u Alijinu državu.

„A u izjavi nisam rekao – ako je bude imao (državu, op.a.). Znači ako ne bude imao državu, ako se neću pokrstiti, biti ću ubijen. Nema druge“, dodatno se prisjetio svjedok zbog pokušaja osporavanja njegovog iskaza od strane obrane.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:47 0:00
Direktan link



O ubijanju civila u rodnom selu Briševu, kao i nekim drugim mjestima u općini Prijedor, kao sljedeći svjedok optužbe za genocid, iskaz će dati Ivo Atlija.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG