Dostupni linkovi

Svjedokinja: U Srebrenici i Žepi preko 8000 žrtava


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Na haškom suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je višednevno svjedočenje demografske analitičarke tužiteljstva Eve Tabo (Ewa Tabeau).

Nakon što je sucima opisala nalaze protjerivanja stanovništva u dvadesetak bosanskohercegovačkih općina te posljedice dugogodišnje opsade Sarajeva, Tabo je na kraju glavnog ispitivanja iznijela ažurirane podatke o demografiji srebreničkog genocida - odnosno broju stradalih i nestalih nakon zauzimanja zaštićenih zona.

Ukupan je broj ubijenih nakon zauzimanja Žepe i Srebrenice je 8021, navela je demografska analitičarka tužiteljstva Tabo pojašnjavajući najnovije izvješće u koje su pribrojeni podaci istraživanja i iz ove godine.

Za razliku od optužnice, koja govori o preko 7000 ubijenih, novi podaci tužiteljstva ukazuju na još veći broj utvrđenih stradalnika.

„Ovih 8021, obuhvaća i jedno i drugo. I pad Žepe i pad Srebrenice. Žepa je bila u odnosu na Srebrenicu relativno mali incident. Od ovih 8021 slučaj 116 ih se odnosi na Žepu“, pojasnila je svjedokinja.
Svjedokinja Ewa Tabeau na suđenju Radovanu Karadžiću, 1. svibanj 2012.
Svjedokinja Ewa Tabeau na suđenju Radovanu Karadžiću, 1. svibanj 2012.

Analitičarka Tabo je sudu opisala kako se došlo do navedenog broja od preko 8000 žrtava objašnjavajući način uspoređivanja podataka kombinacijom popisa različitih organizacija – poput Crvenog križa te Međunarodne komisije za nestale osobe. Prema izvještaju Tabo, napravljenom i nadopunjenom za potrebe suđenja Karadžiću, u srpnju 1995.godine nakon zauzimanja Zaštićene zone Srebrenica - najveći broj muškarca i dječaka bošnjačke nacionalnosti nestao je nakon zarobljavanja s nekoliko istih lokacija.

„Uključujući Potočare, Šumu, Kravice, Konjević Polje i Kamenicu. Tih pet mjesta sami po sebi su mjesta iz kojih je nestao veliki postotak tih ljudi. Ustvari samo 5 općina su općine u kojima se mogu locirati gotovo svi ovi nestanci“, navela je svjedokinja.

Karadžić je tijekom unakrsnog ispitivanja demografske analitičarke nastojao osporiti nalaze njezine istrage podataka ukazujući na njihove nedovoljno dobre procjene. Pri tom je pokušao prikazati kako su se pri demografskim istragama ignorirali podaci o broju žrtava srpske nacionalnosti te kako su u spiskovima žrtava bošnjačke nacionalnosti pronalaženi živi ljudi.

Želeći prikazati kako je njezino istraživanje o demografiji u 27 općina, napravljenim za njegov slučaj - nepotpuno, Karadžić je upitao svjedokinju – je li utvrdila kako nije bilo problema (zločina) u općinama u kojem ga je lokalno srpsko vodstvo slušalo, dok je bilo tamo gdje ga nisu?

Nakon prigovora tužiteljstva sudac O Gon Kwon je izjavio kako svjedokinja ne može odgovoriti na to pitanje.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:40 0:00
Direktan link

U osporavanju njegovih teza i tvrdnji Tabo je navela kako je do sada, 16 godina od zločina, 87,1 posto svih ehumiranih osoba - identificirano.

Svjedočenje analitičarke tužiteljstva nastaviti će se i u srijedu.

Inače do kraja dokaznog postupka optužbe, ostaje za čuti - još dvojicu svjedoka, nakon čega biti napravljena pauza do jeseni. Početak dokaznog postupka obrane zakazan je za 16. listopad ove godine, a u međuvremenu će se održati rasprava po pravilu 98 bis.

Na njoj će se Karadžiću pružiti prilika da zatraži oslobađanje po onim točkama optužnice (za dvostruki genocid, teror nad sarajevskim civilima i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce), za koje smatra da ih tužiteljstvo nije dokazalo u svom dokaznom procesu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG