Dostupni linkovi

Angela Merkel na Kosovu: Neophodno ukidanje paralelnih struktura


Bilbord u Prištini 19. decembra 2011.
Bilbord u Prištini 19. decembra 2011.
Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u ponedeljak u Prištini potrebu gašenja paralelnih srbijanskih struktura na Kosovu, kako bi se postigao napredak u odnosima dve zemlje.

Ona je od kosovskih vlasti zatražila da daju svoj doprinos u normalizaciji odnosa sa Srbijom kako bi se i dalje održala komunikacija.

Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, Merkel je izjavila da je i jednoj i drugoj strani jasno stavljeno do znanja šta se treba uraditi na tom putu.

Angela Merkel
Angela Merkel
"U našim direktnim razgovorima sa Srbijom, jasno smo stavili do znanja šta mi želimo. Potrebno je da se omogući slobodna trgovina – a to je trenutno nemoguće zbog barikada, da se sprovede sporazum o zajedničkoj kontroli granica i korak po korak trebamo da postignemo gašenje paralelnih struktura. I u Srbiji smo preneli šta očekujemo, a naša očekivanja smo danas preneli i Kosovu. Ovo se može postići putem komunikacije… Mislim da je učinjen veliki korak i mislim da je red na kosovsku stranu da da nešto od sebe kako bi došlo do mirovnog rešenja ovog konflikta, a tu je uključena i otvorena komunikacija sa Srbijom”, kazala je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Merkelova je takođe istakla važnost razvoja Kosova, “kako bi postala demokratska zemlja gde vlada vladavina zakona, odlučna da se bori protiv negativnih pojava kao što je organizovan kriminal i korupcija.”

“Želimo da se svojom prisutnošću, sa našim vojnicima u sklopu NATO-a kao i sa našim predstavicima civilnih misija angažujemo da ovaj region bude najsigurniji”, kazala je Merkel.

Ona je istakla da će tokom dana posetiti nemačke vojnike i zahvaliti im na njihovom angažovanju, koje, kako je rekla, i nije lako kao što se ponekad misli.

Sa druge strane, kosovski premijer Hashim Thaçi kazao je da će Kosovo ispuniti sve obaveze koje ima pred sobom. On je naglasio posvećnost Kosova u “zatvaranju poglavlja istorije konflikata i otvaranju poglavlja saradnje”.

“Kosovo će biti posvećeno dijalogu sa svim susedima…Dijalog nije samo jedan od opcija, već je jedina opcija – komunikacija o pitanjima koja se moraju rešiti u odnosima Kosova i Srbije”, kazao je on.

Thaçi je takođe istakao da je važno da Srbije sprovede sporazume koji su postignuti u sklopu dijaloga Prištine i Beograda.

“Ovaj dijalog važi samo ukoliko se sprovedu svi postignuti sporazumi, tako da se nadamo da će Srbija to učiniti”, kazao je Thaçi.

Na severu konflikt zakona i anarhije

On je obećao da će Vlada Kosova sarađivati sa svim građanima na Kosovu u cilju izgradnje “multietničkog, demokratskog i evropskog Kosova”.

“Želimo da obezbedimo sve afirmativne mogućnosti građanima na severu. Na severu ne postoji konflikt vlade i građana, već konflikt zakona i anarhije”, kazao je Thaçi.

Tokom sastanka sa kosovskim premijerom, Merkelova je takođe istakla važnost saradnje sa EULEX-om, kako ta saradnja ne bi ostala samo na papiru.

Zvaničnici Vlade Kosova posetu Angele Merkel ocenjuju istorijskom.

Edi Sejdiu, šef protokola kosovskog premijera Hashima Thaçija, izjavio je za RSE da je izvršna vlast zemlje odlučila da nemačkoj kancelarki upriliči veliki doček.

Po njegovim rečima, Merkel će na Međunarodnom prištinskom aerodromu “Adem Jashari” stići oko 11 časova, gde će se, zbog kratkog boravka na Kosovu, održati sastanak Merkelove i Thaçija.

Sejdiu je dodao da se od nemačke kancelarke očekuju važne poruke u pogledu jačanja saradnje dveju zemalja.

“Smatramo da će ova poseta doneti poruke koje će ojačati saradnju između dve zemelje, Republike Kosova i Nemačke. Očekujemo i potvrdu našeg puta ka EU”, kazao je Sejdiu.

Merkelova će u toku dana posetiti i nemačke vojnike na Kosovu, a očekuje se da će održati odvojene sastanke sa nemačkim komadantom KFOR-a, Erhardom Drevsom, šefom EULEX-a Ksavierom de Marnjakom i predstavnikom EU na Kosovu, Fernandom Gentiliniem.

Inače, nemačka kancelarka prethodno je oštro osudila napad srpskih demonstranata na snage KFOR-a 28. novembra, kada su povređena 23 vojnika.

Kosovski analitičari kažu da je poseta Merkelova Kosovu motivisana incidentima nad snagama nemačkog KFOR-a na severu Kosova.

Shkelzen Maliqi
Shkelzen Maliqi
Shkëlzen Maliqi je izjavio da je poseta Merkelove Kosovu važna, naročito u vreme kada se u EU dešavaju mnoga politička i ekonomska dešavanja.

“Merkel će na Kosovu potvrditi stv Nemačke, da bez priznanja Kosova ili bez promovisanja dijaloga sa Kosovom, Srbija neće imati šansu da dobije status kandidata u EU. Kao jedna ozbiljna političarka, mislim da će zaista uputiti dosta poruka Srbiji. Kosovu može predstaviti neki stav, uglavnom podržavajući, ili možda opomenu da Kosovo može ići napred brže”, kazao je Maliqi.

Merkelova je inače krajem avgusta ove godine posetila Beograd, gde je zatražila ukidanje paralelnih struktura Beograda na Kosovu.
XS
SM
MD
LG