Dostupni linkovi

Srbija: Pao helikopter koji je prevozio bebu, nema preživelih


Mesto pada helikoptera, 14. mart 2014.
Mesto pada helikoptera, 14. mart 2014.

Vojni helikoper koji se srušio bio je jedna od najispravnijih letelica u ratnom vazduhoplovstvu Srbije, posada vrhunski obučena, a najoptimalniji uslovi za sletanje bili su na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, saopštila je Vojska Srbije nakon pada letelice koja je prevozila životno ugoženu bebu iz Raške u Beograd.

Stradala su četiri pripadnika Vojske Srbije, dva pilota i dva tehničara, dvoje medicinskih radnika iz Novog Pazara i beba stara pet dana iz Novog Pazara. Formirane su dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće. Vlada Srbije je na vanrednoj sednici proglasila nedelju za Dan žalosti.

Istovremeno, nedjelja, ponedeljak i utorak biće Dani žalosti u u Novom Pazaru, odlučeno je na vanrednoj sjednici gradskog saveta. Troje, od sedam poginulih su iz Novog Pazara.

Meteorološka situacija nije bila nepovoljna, već složena, toliko da se u njoj mogu snaći piloti sa takvom opremom i nivoom osposobljenosti, rekao je komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Predrag Bandić koji je lično dao naređenje da se krene u akciju spasavanja bebe na zahtev zdravstenih institucija jer je prevoženje bilo onemogućeno prekidom drumskih komunikacija zbog odrona.

"Da je situacija bila nepovoljna, ne bismo se uputili u ovakav zadatak", rekao je Bandić.

"Oko 22 časa i 15 minuta usledila su dva neuspešna pokušaja za sletanje na aerodrom 'Nikola Tesla' zbog ograničene vidljivosti. U 22.31 izgubljena je svaka komunikacija sa posadom i od tog trenutka otpočelo je traganje", naveo je Bandić.

Prizor iz blizine pada letelice, 14. mart 2015.
Prizor iz blizine pada letelice, 14. mart 2015.

U nesreći su stradali major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i anestetičar Miroslav Veselinović iz Novog Pazara i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Beba sa respiratornim problemima nalazila se u sanitetskom vozilu koje je bilo zaglavljeno zbog odrona na putu između Novog Pazara i Kraljeva.

Kada je upućen helikopter mediji su preneli da je beba imala kiseonika samo za još sat vremena. Bilo je predviđeno da helikopter sleti u Beograd i da beba bude prevezena na Institut za majku i dete.

Brigadni general Bandić je naveo da je nakon sagledavaja meteorološke situacije na aerodromima, i u ličnom kontaktu sa posadom u potpunosti bio uveren u spremnost za ispunjavaje zadatka.

"Pre poletanja u potpunosti smo uvereni u ispravnost helikoptera, odabrali smo letelicu koja je opremljena svim neophodnim uređajima i koji su bili ispravni za izvršenje takvog zadatka a posada koja je izvršavala zadatak bila bi ponos svakog komndanta", rekao je Bandić.

Let se odvijao normalno do Raške, gde su prihvatili bebu. Takođe se odvijao bez problema do Mladenovca, a onda je došlo do pogoršanja vremena. U takvim okolnostima odlučeno je da je najbolje da se sleti na aerodrom "Nikola Tesla" kao lokaciju koja je sa sobom nosila najmanje rizika, naveli su predstavnici Vojske Srbije na konferenciji za medije u Domu Vojske.

Analiza nesreće

Formirane su dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće. One treba da utvrde uzroke pada helikoptera, kao i eventualnu odgovornost za tu nesreću i eventualne tehničke uzroke nesreće, rekao je načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Ljubiša Diković
Ljubiša Diković

"Ja sam formirao komisiju za utvrđivanje uzroka nastanka vanrednih događaja koja ima zadatak da utvrdi zašto i kako je do vanrednih događaja došlo, da li ima odgovornosti i ko je za to odgovoran. Komandant vazduhoplovstva formirao je tehničko-stručnu ekipu koja ima zadatak da utvrdi eventualne uzroke otkaza na letelici dakle, uzroke tehničke prirode", objasnio je Diković.

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković uputio je saučešće porodicama stradalih.

"Izražavam najdublje saučešće porodicama poginulih pripadnika Vojske i porodicama poginulih civila. Hiljade života su do sada spasili u akcijama spašavanja od poplava, iz požara, snežnih mećava. Nažalost život bebe rođene pre pet dana nisu uspeli da spasu i za taj poduhvat su dali svoj život", izjavio je Diković.

Vlada Srbije proglasila je 15. mart za Dan žalosti, a gradsko veće Novog Pazara proglasilo je trodnevnu žalost u tom gradu. Saučešće porodicama poginulih izjavili su brojni predstavnici državnih organa.

XS
SM
MD
LG