Dostupni linkovi

Srbija: Slučaj Jojić i drugi pred beogradskim Višim sudom


Haški tribunal
Haški tribunal

Predstavnik države Srbije pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Saša Obradović izvijestio je Raspravno vijeće u slučaju Jojić i drugi da je dobio kratku obavijest od Ministarstva pravde – kako će se domaći slučaj u vezi predaje optuženih „razmatran na tajnoj sjednici Vlade“ hitno uputiti Višem sudu u Beogradu na daljnju proceduru.

U jako kratkom izvještaju, koji mora podnijeti haškim sucima svaka dva tjedna, Obradović je naveo kako to znači da se „postupak ovime vraća u svoj redovan tok, u skladu sa Zakonom o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju „a pošto su sva pravna sredstva po prigovoru Ministarstva vanjskih poslova od 30.ožujka 2015.godine – iscrpljena“.

„Čim dobijem obavještenje da je sudac za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donio rješenje u skladu sa Zakonom o suradnji, izvijestiti ću o tome Tajništvo međunarodnog suda radi poduzimanja blagovremenih mjera pripreme za početak postupka pred Raspravnim vijećem“, naveo je u izvještaju objavljenom u četvrtak na Haškom sudu.

Podsjetimo, protiv Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radete – podignuta je haška optužnica za nepoštivanje suda utjecajem na haške svjedoke u slučaju protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja.

Obradović je prošli mjesec na Haškom sudu obrazlagao sucima – zašto Srbija ne želi izvršiti odmah nalog za uhićenjem, tvrdeći da se radi o nepovoljnoj sigurnosnoj situaciji koju bi uhićenja optuženih koji se ne žele sami predati – mogla izazvati.

Izvještaj o napretku izvršavanja naloga za uhićenjem Srbija mora i dalje podnijeti svaka dva tjedna.

I sa Šešeljevim izručenjem odugovlačenje

Podsjetimo da je izricanje haške presude Šešelju - po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca (u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini 1991-1993), najavljeno za 31.ožujak ove godine. No, prema trenutnom stavu srbijanskih vlasti postoji sumnja da će ga se izručiti iz Srbije, a Šešeljevi Raspravni suci su dali rok do 15.ožujka ove godine – da se podnese izvještaj u poteškoćama izvršenja transporta optuženog u Hag.

U četvrtak je i otkazano saslušanje Šešelja pred Visokim sudom „iz procesnim razloga“, a novi datum saslušanja objaviti će se naknadno.

Saslušanje Šešelja bilo je zakazano u Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u povodu zahtjeva Haškog suda za njegovo izručenje, budući da bi mu 31.ožujka ove godine trebala biti izrečena prvostupanjska presuda.

S druge strane performans Šešelja nije bio otkazan unatoč otkazanom saslušanju pa je spalio zastave NATO-a i EU pred sudom. Pravila Haškog suda o privremenom puštanju inače predviđaju zabranu javnih istupa optuženih, no za Šešelja to očito ne vrijedi.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG