Dostupni linkovi

Ubrzane pripreme za referendum u RS


Gospodska ulica u Banjoj Luci, ilustrativna fotografija
Gospodska ulica u Banjoj Luci, ilustrativna fotografija

Referendum o 9. januaru, Danu Republike Srpske kojeg su institucije ovog bh. entiteta zakazale za 25. septembar, nakon što je Ustavni sud BiH ovaj datum proglasio neustavnim, i dalje je glavna tema u Bosni i Hercegovini.

I dok Republička komisija za sprovođenje referenduma kaže da sve pripreme za referendum teku utvrđenom dinamikom, svoj stav o ovom pitanju trebalo je u utorak u Sarajevu da zauzme i Savjet za provođenje mira (PIC) u BiH, ali je sjednica odložena do daljnjeg. Bez obzira na stavove PIC-a, iz RS poručuju da će referendum biti održan.

Sve procedure oko referenduma idu rekordnom brzinom. Odluka i izgled referendumskog listića objavljene su u Službenom glasniku, a Vlada Republike Srpske usvojila je finansijski izvještaj za sprovođenje i odobrila milion i po maraka za troškove referenduma.

„U narednih dan ili dva treba da budu formirane posebne gradske i opštinske komisije za sprovođenje referenduma, a u toku su i aktivnosti izrade kompletnog glasačkog materijala“, izjavio je predsjednik komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan.

Siniša Karan
Siniša Karan

"Centralna izborna komisija BiH apsolutno ne može naći zakonski osnov da nam ne dostavi centralni birački spisak, jer Izborni zakon BiH obavezuje njih i sve druge organe da moraju dostaviti sve potrebne informacije. Ako se tako nešto desi, razmišljaćemo o drugim varijantama, ali bi CIK BiH ušao u teško kršenje zakona", upozorio je Karan.

Prеdsјеdnik Cеntrаlnе izbоrnе kоmisiје BiH Аhmеt Šаntić prošle sedmice potvrdio je da je stigao zаhtјеv zа ustupаnjе birаčkih spiskоvа Kоmisiјi zа prоvоđеnjе rеfеrеndumа.

„Ovo pitanje, kao i svako drugo, biće razmatrano na našem kolegiju i onda ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati“, objasnio je Šantić.

Brčko bez glasanja na referendumu

I dok se ove sedmice očekuje odgovor Centralne izborne komisije, supervizor za Brčko, Bruce Berton, nije dao saglasnost za održavanje referenduma o 9. januaru za građane koji imaju državljanstvo Republike Srpske.

„Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi sa danom RS neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam stoga odlučio da ne dam svoju saglasnost za održavanje referenduma RS na teritoriji Distrikta Brčko“, navodi se u saopštenju supervizora Bertona.

Brčko
Brčko

Odgovor supervizora o zabrani referenduma još nije stigao u Komisiju za sprovođenje, ali prema riječima Kаrаna, Brčaci sa držаvljаnstvоm Rеpublikе Srpskе će mоći dа sе izјаsnе nа rеfеrеndumu о Dаnu RS izvan teritorije distrikta.

„Plan je da ćemo formirati glasačka mjesta van teritorije distrikta za građane sa državljanstvom RS u Pelagićevu, Bijeljini, bilo kojoj susjednoj opštini”, objasnio je Karan.

O referendumu će raspravljatii Savjet za provođenje mira u Bosni i Hercegovini (PIC), čiji sastanak neće biti održan u utorak, kako je bilo najavljeno, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa.

“Dodatne konsultacije su u toku, a o novom terminu održavanja sastanka, javnost će biti naknadno informirana”, rečeno nam je iz Ureda Visokog predstavnika (OHR-a).

Komentarišući najavljenu sjednicu PIK-a, Karan je rekao da ovo ad hok političko tijelo ne može djelovati prema stranama u BiH u formalnom, pravnom, zakonodavnom ili naredbodavnom smislu.

„To je tijelo koje reaguje samo politički, sugestijama, komunikeima prema Visokom predstavniku. U tom smislu je jasno da sa formalno pravnog aspekta, bez obzira kakve odluke PIC donese, one ne mogu biti prepreka za održavanje referenduma“, istakao je Karan.

Uoči najavljene sjednice PIC-a, političari iz Republike Srpske šalju jasne poruka da će referendum biti održan 25. septembra.

Besmisao umjesto realnih životnih problema

Profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Miodrag Živanović smatra da je referendum o 9. januaru sam po sebi besmislen kraj milion drugih stvarnih životnih problema u Bosni i Hercegovini.

Miodrag Živanović
Miodrag Živanović

„To je jednostavno moralna hipokrizija vlasti koje su od referenduma napravile veliki događaj. Ne morate ga ni spriječiti i mislim da će i PIC tako postupiti. Umotaće sve u diplomatsku ambalažu, neće se ništa dogoditi. Jednostavno bavimo se nekakvim stvarima koje nisu smislene i nemaju nikakve posljedice po naš život“, ocijenio je Živanović.

Da li će Visoki predstavnik Incko regovati nekim svojim odlukama, znaće se nakon sjednice PIC-a.

U svakom slučaju moja linija je jasna, to je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ima više opcija, suspenzija, zabrana ali otvorene su sve“, kazao je nedavno Incko.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG