Dostupni linkovi

Predizborni raskol opozicione trojke: Otići ili ostati u Vladi


Lideri Ujedinjene reformske akcije (URA), Demosa i Demokratske Crne Gore, Žarko Rakčević, Miodrag Lekić i Aleksa Bečić, oktobar 2015.
Lideri Ujedinjene reformske akcije (URA), Demosa i Demokratske Crne Gore, Žarko Rakčević, Miodrag Lekić i Aleksa Bečić, oktobar 2015.

Dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora politička scena u Crnoj Gori postaje sve komplikovanija i sve nepredvidljivija u mjeri da bilo koja politička analiza i projekcija budućih dešavanja koliko sjutradan može da padne u vodu.

Iako je tzv. opoziciona trojka, čiji su predstavnici ušli u Vladu izbornog povjerenja, najavljivala koordinisan pristup i usaglašene stavove, to se nije desilo, pa je nakon odluke građanskog pokreta URA da napusti Vladu njihov politički partner - DEMOS Miodraga Lekića, odlučio sasvim suprotno.

Iako je DEMOS Miodraga Lekića odlučio da njegovi predstavnici ostani u Vladi izbornog povjerenja i nastave da pokrivaju mjesta po dubini, odnosno da njIhovi kontrolori nastave rad u državnim insitucijama i na opštinskom nivou, to nije poluljalo čvrst stav građanskog pokreta URA da izađu iz Vlade.

Kako je za Radio Slobodna Evropa najavio visoki funkcioner URE Dritan Abazović, koliko sjutra ostavke bi mogli da podnesu ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić i direktor Zavoda za zapošljavanje Rade Milošević.

"Što se tiče gospodina Miloševića, ono što ja imam kao informaciju jeste da će on sjutra imati konferenciju za novinare na kojoj će objedlodaniti još jedan slučaj zloupotreba koje je otkrio u međuvremenu i koji je pripreman za sjutrašnju press konferenciju. Očekujem da će se nakon toga gospodin Milošević povući sa svoje funkcije", komentariše Abazović.

Dritan Abazović
Dritan Abazović

Istina je, dodaje Abazović da se taj dio resursa sada prepušta vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista.

"Ali naša procjena je drugačija. Mi mislimo da u Crnoj Gori politika mora da se vodi na odgovoran način, na principijelan način", naglašava Abazović.

Iako su sve članice opozicione trojke zajednički konstatovale da je preglasavanjem ministara u Vladi izbornog povjerenja iz redova opozicije - u odluci o novom ugovoru Elektrporivrede sa italijanskom kompanijom A2A - grubo prekršen Sporazum o slobodnim izborima koji je podrazumijevao konsezus o pitanjima od posebnog značaja, očigledno su isplivale razlike u procjeni šta je pametnije: ostati ili izaći iz Vlade izbornog povjerenja koju predvodi Milo Đukanović.

Nastavak bitke

Građanski pokret URAveć 4. avgusta odlučio se za drugu opciju, dok je DEMOS Miodraga Lekića juče na Žabljaku velikom većinom članova Glavnog odbora donio zaključak da je učinkovitije da ostanu u Vladi, pošto pokrivaju važan resor Ministarstva unutrašnjih poslova koje kontroliše biračke spiskove.

"Mi ostajemo opredijeljeni da se ostane u Vladi izbornog povjerenja, a očigledno nepovjerenja, da bi ostvarili onaj cilj zbog koje smo ušli. Naime, da se borimo za fer ili polufer izbore, ako bi bili polufer to bi već bio jedan značajan skok. Mi smo već spriječili mnoge zloupotrebe, moge krađe, a to ćemo i nastaviti. Tako da će to biti nastavak bitke", rekao je Miodrag Lekić u izjavi za Televiziju Crne Gore.

Kakvo će mišljenje prevladati među Socijaldemokratama Ranka Krivokapića nakon takve odluke DEMOS-a definitivno ćemo saznati 22 avgusta. Medijske nagovještaje kao će poći DEMOS-vim stopama, funkcioner SDP-a Bojan Zeković u izjavi za naš radio nije ni potvrdio niti demantovao.

"Nesporan je stav URE da je DPS grubo prekršio politički sporazum, kao što ima mnogo argumenata u odluci DEMOS-a da DPS zbog kršenja sporazuma ne smije biti nagrađen, ustupanjem važnih resora u ključnoj fazi izbornog procesa", kaže Zeković.

Kako navodi, "SDP, koja je i pokrenula parlamenarni dijalog koji je doveo do prelazne vlade, želi da približi stavove svih subjekata koji žele fer izbore".

"Kao što vidite, nijesmo bili brzopleti. Čuli smo odluke i argumente kolege iz URE i DEMOS-a, a čućemo argumente i kolega iz NVO sektora i drugih partnera, i donijeti odluku koja će doprinijeti našoj zajedničkoj potrebi sprovođenja slobodnih i fer izbora", konstatuje Zeković.

I dok politički analitičari ističu da su članice trojke dovele sebe u situaciju da će se, što god učine - ostanu ili odu iz tzv. Vlade izbornog povjerenja, kajati, pitanje koje isplivava jeste da li opozicona trojka prestaje da postoji kao nešto što je figurisalo kao nukleus političkog okupljanja građanske Crne Gore i da li će različite odluke unutar trojke podriti povjerenje građana u svaku članicu pojedinačno? Dritan Abazović ima odrečan odgovor.

"Ne vidim zašto bi ova odluka na bilo koji način negativno uticala na buduću saradnju između ova tri subjekta ili ostalih opozicionih subjekata koji su zainteresovani za istu stvar. Tako da što se građanskog pokreta URA tiče, mi ostajemo privrženi opozicionoj saradnji, vidjećemo u kojoj formi", tvrdi Abazović.

Ipak, da novonostalu sitaciju u odnosima trojke pokušavaju da iskoriste drugi igrači na političkoj sceni, pokazuje saopštenje opozicionog saveza Demokratski front, koji je svog nekadašnjeg lidera Miodraga Lekića nazvao izdajnikom i pozvao simpatizere DEMOS-a da se, kako kažu, vrate kući, tj. u Front.

Vrh Đukanovićeve Demokratske partije socijaliste je pozdravio odluku DEMOS-a da ostane u Vladi izbornog povjerenja ocjenjujući je odgovornom i konstatujući da ovakav koncept izvršne vlasti postiže cilj zbog kojeg je formirana. U saopštenju DPS-a se ne pominje niti komentariše odluka Građanskog pokreta URA da napusti Vladu izbornog povjerenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG