Dostupni linkovi

Nuland u Prištini: Balkan sam da rešava svoje probleme


Viktorija Nuland, ilustrativna fotografija
Viktorija Nuland, ilustrativna fotografija

Kosovski državnici ozbiljno shvataju poruke pomoćnice državnog sekretara, Viktorije Nuland (Victoria Nuland) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Kako kažu, iskoristiće se svaka prilika da se stvori nacionalni koncenzus kada se radi o demarkaciji i ostalim problemima.

Opozicija, međutim, ne odustaje od svojih napora da spreči ratifikaciju sporazuma o demarkaciji, dok analitičari poručuju da se posledice moraju dobro analizirati.

VIktorija Nuland i Hašim Tači, Priština, 10. jul 2016.
VIktorija Nuland i Hašim Tači, Priština, 10. jul 2016.

Pomoćnica državnog sekretara SAD, Viktorija Nuland, poručila je kosovskim zvaničnicima da rade više na polju pravosuđa, te izrazila potrebu rešavanja pitanja demarkacije granice između Kosova i Crne Gore.

U intervjuu za kosovski javni servis, ona je rekla da SAD podržavaju sporazum sa Crnom Gorom, te poručila Skupštini da reši ovo pitanje tokom leta. Kako je navela, rasprava o demarkaciji u Skupštini je relativno veštačka, a problem je izmišljen.

Na sastanku sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem, prenela je da je pažnja EU premeštena sa regiona Balkana i da će SAD na jesen biti usredsređene na predsedničke izbore. Dakle, zemlje Zapadnog Balkana bi trebalo same da preduzmu potrebne korake radi konsolidacije svojih država, ali i međusobnih odnosa.

Hajredin Kući
Hajredin Kući

Zamenik premijera Kosova, Hajredin Kući, kazao je u ponedeljak da Kosovo ozbiljno shvata poruke Viktorije Nuland i SAD.

„Poseta pomoćnice državnog sekretara bila je poseta koja je donela dobre vesti našoj zemlji. Ocenjen je naš dosadašnji rad. Poruke shvatamo ozbiljno, ali ćemo interes Kosova i nacionalnu koheziju uvek da čuvamo. Mislim da smo na istoj strani. Iskoristićemo svaku priliku da stvorimo nacionalni konsenzus i ispoštujemo naš Ustav i zakone“, kazao je on.

Redžep Seljimi iz Pokreta Samoopredeljenje, međutim, kaže da ovaj pokret neće da odustane od napora protiv demarkacije.

„Uradićemo sve što je potrebno kako bi se usprotivili ratifikaciji ovog sporazuma“, izjavio je on.

Kosovski analitičar, Behljulj Bećaj, kaže da ukoliko je kosovska politika na izvestan način dostigla jedan nivo sazrevanja, ona bi trebala dobro da analizira koliki će biti gubitak, ukoliko se demarkacija sa Crnom Gorom ne završi u jednom racionalnom, prihvatljivom vremenu, ali i kakve će posledice biti ukoliko se demarkacija usvoji u situaciji kad se opozicija protivi takvoj vrsti demarkacije.

Beljulj Bećaj
Beljulj Bećaj

Kako dodaje, nije ni dobro da međunarodna zajednica, zbog svojih obaveza, navodi na to da se prihvati bilo kakvo rešenje, koje kasnije može biti povod za nove sukobe.

Ovdašnja politika definitivno mora da reši jedno suštinsko pitanje – da li će se prikloniti političkim i diplomatskim gubicima, ili će sa druge strane da se prikloni mogućnosti da se gubi izvestan deo teritorije sa Kosova.

Zbog takvih posledica, i zbog činjenice da neko traži da se ubrzano, s brda s dola, reši jedno krucijalno pitanje kao što je granica, ne mora da znači da mi trebamo da prihvatimo gubitak teritorije. Ja sam za to da se to pitanje analizira, budući da neko ima primedbu, i da ta primedba nije bezazelna. Treba da se analizira kompletan dosije, da se u vidu imaju sve činjenice“, ističe Bećaj.

Naglašava da pozicija i opozicija moraju da sednu za sto s ciljem što bržeg pronalaženja rešenja koja su prihvatljiva i za opoziciju, jer bi se na taj način izbegli gubici u diplomatskom i političkom smislu, pogotovo naklonjenost velikih država kao što su SAD i EU.

„Vlast ima rešenje, opozicija traži proces od nule, neka se uporede sve činjenice, i neka se nađe realna istina. Imam informaciju da je PDK (Demokratska partija Kosova) glavni faktor u procesu, spreman da na neki način prihvati mogućnost da je bilo grešaka u proceni. Ovo je dovoljan korak da se krene u razmatranje činjenica“, naglasio je Bećaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG