Dostupni linkovi

Sarajevo Business Forum: Balkan kao ekonomska kapija Evrope


Sarajevo Business Forum u Parlamentu Bosne i Hercegovine, 4. maj 2016.
Sarajevo Business Forum u Parlamentu Bosne i Hercegovine, 4. maj 2016.

U Sarajevu se održava 7. investiciona konferencija Sarajevo Business Forum. Ove godine pod nazivom "Kina + 16" zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope na kojoj učestvuje oko 1.500 gostiju iz cijelog svijeta.

Putne komunikacije, infrastrukturni projekti, telekomunikacije, energetika i poljoprivreda sektori su koji imaju veliki potencijal, a strani ulagači već su izrazili zainteresovanost da učestvuju u regionalnim projektima.

Forum se održava pod motom "Jedan region, jedna ekonomija – perspektive "Kina+16" gdje se u fokus stavlja cijeli region, promovišući ga kao evropski centar za proizvodnju energije, zdrave hrane, edukacije za strane studente i razvoj turizma.

Idejni tvorci i organizatori Sarajevo Business foruma, BBI banka i Islamska razvojna banka, polažu nade da će rezultat ove godine u pokretanju regionalnih projekata biti znatno veći nego što je bio ranijih godina.

Predsjednik Islamske razvojne banke Ahmad Mohamed Ali rekao je da BiH postaje regionalni biznis lider, te nabrojao nekoliko realizovanih uspješnih projekata:

"Zahvaljući Sarajevo Business Forumu u Sarajevu su napravljena dva šoping centra, uspostavljen odjel za agri poslovne firme, razvoj turizma, gradnju hotela, a u narednom periodu gradit ćemo šoping centar u Mostaru. Takođe sam ubijeđen da će ubuduće sve više investitora prepoznati BiH, ali i cijeli ovaj region kao veliki potencijal", rekao je Ali.

Prema njegovim riječima, Forum doprinosi i privlačenju brojnih turista u BiH i ima pozitivan utjecaj u vezi izgradnje turističkih kapaciteta, što je dovelo i do toga da su i neke avio kompanije najavile nove letove prema Sarajevu i BiH.

On je ocijenio da je BiH naporno radila da bi uspostavila povoljnije poslovno okruženje, te da se provodi i Reformska agenda, kao jedan od koraka za ubrzavanje ekonomskog razvoja.

Među gostima je i velika kineska delegacija predvođena zamjenikom predsjednika Komisije za razvoj i reformu u Vladi NR Kine Ningom Jizheom, koji je kazao kako je platforma Kina +16 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope veliki potencijal, ne samo za Kinu i zemlje regije, nego i za Evropsku uniju, koja će, nakon niza projekata, dobiti ekonomski snažnije nove članice.

"Kina želi sarađivati sa ovih 16 zemalja na projektima izgradnje autoputeva i drugim infrastrukturnim projektima. Već imamo dosta iskustva kada je u pitanju razvoj luka, već smo radili na tome na Jadranskom i Crnom moru. Smatramo da takođe treba razvijati energetski sektor, telekomunikacije, a zainteresovani smo i za projekte očuvanja prirodne sredine", kazao je Jizhe.

Gledati u budućnost

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je investitore da podrže regionalne projekte.

Bakir Izetbegović, Sarajevo Business Forum, 4. maj 2016.
Bakir Izetbegović, Sarajevo Business Forum, 4. maj 2016.

"Strategija saradnje Kine kao ekonomskog generatora od globalnog značaja sa privredama srednje i istočne Evrope koje su u snažnom razvojnom zamahu velika je šansa za saradnju od koje će koristi imati svi koji se u nju uključe", istakao je Izetbegović.

Naglasio je da BiH može biti ponosna da je prepoznata kao moguća uporišna tačka kineske vizije masovnih ulaganja u infrastrukturu i u energetske projekte duž krakova nekadašnjeg "Puta svile".

Hrvatski ministar poduzetništva Darko Horvat iskoristio je priliku da predstavi prednosti Hrvatske kao zemlje koja takođe vapi za investicijama. Investitorima je poručio da je Hrvatska prijateljska država, a državna administracija pravi servis u ostvarenju poduzetničke ideje. U četiri područja, dodao je, Hrvatska želi postignuti standarde EU, a to su: energetika, turizam, poljoprivreda i infrastruktura.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić budućnost vidi u saradnji zemalja okruženja. Istakao je da mreža kontakata i poslovni odnosi podstiču ekonomsku integraciju koja je garancija regionalnog mira i stabilnosti.

"Region ne treba da bude samo prostor nego i okruženje koje pomjera granice, gledajući u budućnost. Uveren sam da smo na dobrom putu i da ćemo kroz razne projekte učiniti da ovaj prostor postane ekonomska kapija Evrope’’, naglasio je Sertić.

Da je regionalna saradnja budućnost mišljenja je i ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić. Naveo je da nijedna država nije sama sebi dovoljna, ni ekonomski giganti, a kamoli države regiona.

"Zemlje regiona treba da postanu partneri u borbi na globalnom tržištu mnogo prije nego konkurenti na lokalnom tržištu", poručio je Kavarić.

Među brojnim gostima na Sarajevo Business Forumu učestvuju i zamjenik turskog premijera Mehmet Šimšek, ministar ekonomije države Katar, šeik Ahmed bin Jassim Al Thani, te ministar trgovine i industrije Kuvajta Yousef Al Ali.

Tu su i indijska delegacija koju predvodi direktor Azijsko-arapske privredne komore Asif Iqbal, te delegacije privrednika iz Malezije, Indonezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Turske.

Drugog dana Sarajevo Business Foruma stručnjaci iz svijeta i regiona iznijeće ideje i predložiti platforme za izgradnju buduće strategije zajedničkog nastupa u oblasti poduzetništva, edukativnog poduzetništva, proizvodnje zdrave hrane za Evropu, te potencijalima regiona u razvoju turizma, uz paralelno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih/regionalnih kompanija sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

XS
SM
MD
LG