Dostupni linkovi

Javni servis ponovo kao kamen spoticanja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Crnoj Gori čini se da je sve bliži dogovor vlasti i opozicije o uslovima za fer izbore, iako još nema zvaničnih informacija šta tačno sadrži tekst sporazuma.

Jedna od ključnih spornih tačaka u dosadašnjim pregovorima bio je i Javni servis, odnosno uređivačka politika informativnog programa Servisa.

Da informativni program Televizije Crne Gore (TVCG) čija je ustavna i zakonska obaveza da objektivno informiše u interesu svih građana, nije objektivan i profesionalan, potvrdila je i sjednica Savjeta Radio i televizije Crne Gore (RTCG) na kojoj je prezentovan izvještaj Komisije za predstavke slušalaca i gledalaca.

Iz Komisije zbog toga traže hitne kadrovske promjene na uredničkim mjestima, a za neobjektivnost i pristrasnost najodgovornijim smatraju direktoricu TVCG Radojku Rutović, urednicu Prvog programa, urednicu informativnog programa i šeficu deska TVCG.

Za Gorana Đurovića, člana Savjeta RTCG, pravog rješenja i promjena na bolje u informativnom programu Javnog servisa neće biti dok Radojka Rutović ne ode sa mjesta direktorke.

"Jer mislim da se neće prijaviti oni ljudi koji imaju potencijal i znanje da budu urednici prvog programa ili urednici informativnog programa, ukoliko znaju da njih treba da kontroliše, da na njih treba da vrši uticaj ili da treba da sarađuju sa direktorkom koja je svih ovih godina dokazala da je isključivo vezana za jednu političku grupaciju kao i da je samo interesuje jedan segment informativnog programa – Dnevnik 2 i u njemu položaj vladajuće političke partije u toj infromativnoj emisiji", kaže Đurović.

Radojka Rutović, arhivska fotografija
Radojka Rutović, arhivska fotografija

Jedan konkurs za nove urednike je propao a drugi je u najavi, kaže za RSE generalni dirketor TVCG Rade Vojvodić koji ističe da u savjetu te medijske kuće za sada niko osim Đurovića nije tražio ostavku direktorice Rutović.

Vojvodić ovako komentariše politički kontekst cijele priče o radu Javnog servisa: "Ja sam protiv toga apsolutno. Postoji Savjet kao nezavisno tijelo koje rukovodi Javnim servisom, Savjet imenuje generalnog direktora i on ima tu funkciju da obezbijedi nezavisnost Javnog servisa. Ako savjet pod pritiscima politike radi neke stvari koje ne bi trebalo onda je to njihov problem i onda se postavlja pitanje nezavisnosti savjeta i nezavisnosti Javnog servisa".

Upravo ostavku Rutovićke već godinama a naročito u posljednje vrijeme traži opozicija, a odbijanje vladajuće DPS da im izađe u susret tim povodom bio je jedan od razloga za neuspjeh dosadašnjih pregovora o uslovima za fer izbore.

Neđeljko Rudović iz URE nije želio da nam iznosi detalje iz novog sporazuma vlasti i opozicije, čije se parafiranje prema nezvaničnim informacijama očekuje u narednih 10-ak dana, ali je što se tiče promjena u TVCG ponovio poznati stav.

Neđeljko Rudović
Neđeljko Rudović

"Došlo je vrijeme da se snosi odgovornost za nešto što je bilo očigledno neprofesionalno izvještavanje. Mi tu nemamo nikakve dileme i nije ovdje u pitanju bilo kakavo kadrovanje već je naš cilj da se promijeni koncepcija. Očigledno je ako do sada ta koncepcija do sada nije mijenjana da je moraju iznijeti neki drugi ljudi", kazao je Rudović.

Podsjetimo, u intervjuu za Javni servis početkom mjeseca, premijer Milo Đukanović je kritikovao opoziciju što, kako je rekao želi da bira urednika Javnog servisa i branio poziciju direktorke TVCG Radojke Rutović, ocjenjujući da su zahtjevi za njenu smjenu proizvod ličnih motiva prvog čovjeka crnogorskog parlamenta.

"Da se na jedan krajnje neprincipijelan, ličan način, obračunava sa – dozvolite da vrlo jasno kažem – Radojkom Rutović. Tražili su ono kao suspendujmo Savjet pa ćemo mi, partijski da odlučujemo o tome ko je podoban a ko ne da bude direktor ili glavni urednik na Javnom servisu. Zašto? Zato što smo nezadovolji. Čime smo nezadovoljni? Gospodin Krivokapić nas je obavijestio da je nezadovoljan zbog toga što je u informativnom programu za koji je odgovorna Radojka Rutović on u 14. minutu a smatrao je da je trebalo da bude ranije", precizirao je Đukanović.

XS
SM
MD
LG