Dostupni linkovi

Uehara: SAD podržavaju politički dijalog Vlade CG i opozicije


Margaret En Uehara
Margaret En Uehara

U intervjuu za RSE američka ambasadorka u Crnoj Gori Margaret En Uehara pozvala je učesnike u parlamentarnom dijalogu, Vladu i opoziciju, da budu fleksibilni i nađu rješenja koja će biti korisna za sve građane Crne Gore, izrazivši očekivanje da Vlada sprovede izborne reforme na otvoren i transparentan način, u dobroj vjeri i u skladu sa zakonom.

Ona je naglasila da će članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeti stabilnosti Balkana te da, i pored brojnih konkretnih rezultata, Crna Gora mora nastaviti sa reformama posebno u oblasti vladavine prava.

Uehara je istakla i da SAD snažno podržavaju rad Vrhovnog i Specijalnog državnog tužilaštva i ohrabruju ih da nastave napore koji su od ključne važnosti za pravnu stabilnost države.

RSE: Koji je vaš stav o aktuelnoj političkoj krizi i šta bi bila vaša preporuka vladi i opoziciji za prevazilaženje krize?


Uehara: Nijesam sigurna da bih ovo nazvala političkom krizom. Po mom mišljenju, ovo je vrsta diskusije koja se događa u svim demokratskim zemljama među političkim partijama.

Mislim da su obje strane - Vlada i opozicija – angažovane da se pronađe rješenje koje će biti najbolje za budućnost zemlje i koje će obezbijediti metod kojim će se osigurati da sljedeći izbori u Crnoj Gori budu pošteni i demokratski.

Snažno, dakle, podržavamo politički dijalog koji je u toku u Parlamentu i pozivamo sve strane – Vladu i opoziciju – da učestvuju u demokratskoj i konstruktivnoj debati.

Očekujemo da će Vlada sprovesti izborne reforme na otvoren i transparentan način, u dobroj vjeri i u skladu sa zakonom.

Podstičemo sve opozicione stranke da se angažuju u parlamentarnom dijalogu i da učestvuju u radu Parlamenta. Treba da iskoriste demokratske procese kako bi obezbijedili da Vlada u potpunosti i pravilno izvršava svoje obaveze.
Podstičemo sve strane u dijalogu da budu fleksibilne i nađu rješenja koja će biti korisna za građane Crne Gore. Pozivamo da civilno društvo igra aktivnu ulogu u održavanju svih strana odgovornima i pomogne da se izgradi povjerenje javnosti u predstojeće izbore.

RSE: Postoji li opasnost da bi kriza mogla da ugrozi evroatlantske ciljeve Crne Gore?

Uehara: Crna Gora stalno napreduje na putu evroatlantskih integracija. Samo demokratska Crna Gora – u kojoj su sve institucije u potpunosti posvećene vladavini prava – može da obezbijedi prosperitetnu budućnost svim građanima ove prelijepe zemlje.

Reforme i napredak koji je Crna Gora do sada postigla u procesu evroatlantskih integracija učinili su je sposobnijom i otpornijom. To je imalo pozitivan efekat i na povjerenje građana u Vladu i institucije.

Konstruktivna debata unutar demokratskog sistema nije opasnost. Ako sve strane stave interes crnogorskih građana na prvo mjesto, Crna Gora će nastaviti da napreduje na putu potpune integracije u evroatlantsku zajednicu.

RSE: Koliko je važno pristupanje Crne Gore NATO-u za stabilnost regiona, posebno u vezi sa ruskim interesima i pretenzijama na zapadnom Balkanu?


Uehara: Vjerujemo da će članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeti stabilnosti Balkana. Vjerujemo, isto tako, da će to pomoći izgradnji Evrope ujedinjene, cjelovite i u miru koja će doprinositi prosperitetu svojih građana. Odluka NATO-a, takođe, naglašava da vrata Alijanse ostaju otvorena, što je jedan od njenih temeljnih principa.

RSE: Da li je Crna Gora dostigla očekivane standarde ili treba da uloži dodatne napore u periodu nakon poziva do konačnog ulaska u NATO zajednicu?

Uehara: Crnogorski građani i Vlada radili su veoma naporno i postigli mnoge konkretne rezultate u reformama koje je Alijansa postavile kao uslove za članstvo. Međutim, kao što su naveli zvaničnici i NATO-a i Crne Gore, posao nije završen. Reforme se moraju nastaviti i moraju se primijeniti u svakodnevnom radu institucija.

Svi saveznici očekuju da vide dalji konkretni napredak u oblastima kao što su vladavina prava i javna podrška.

Pristupanje NATO-u je dugoročan proces i obaveza a ne samo privremeni zadatak da bi se ispunio određeni rok. Samo sveobuhvatan i iskren pristup svih aktera (Vlada, mediji, civilno društvi i građani u cjelini) daće rezultat.

RSE: U kojim oblastima vidite prostor za dalji napredak Crne Gore na putu dostizanja vrijednosti koje dijele Zapadna Evropa i Amerika?

Uehara: Kao što sam rekla ranije, vladavina prava je svakako jedna od oblasti koja zahtijeva dodatne napore i reforme. Crna Gora je usvojila ključne zakone i osnovala mnoge institucije. Ali to je samo početak.

Snažno podržavamo rad Vrhovnog državnog tužilaštva i Specijalnog državnog tužilaštva i ohrabrujemo ih da nastave svoje napore koji su od ključne važnosti.

Zašto je vladavina prava tako važna? Zbog toga što pravna stabilnost i bezbjednost, koje vladavina prava obezbjeđuje, vode ekonomskom rastu i napretku u drugim oblastima - većem povjerenju u Vladine aktivnosti, jačoj socijalnoj koheziji i smanjenju društvenih tenzija.

Takođe, snažno podržavamo dalju diskusiju o koristi NATO članstva. Kao što je generalni sekretar NATO-a Stoltenberg nedavno rekao: “Proces pristupanja je izazovan. Zahtijeva kontinuirane reforme, posebno dalje jačanje vladavine prava i borbe protiv korupcije. Crna Gora, mora, takođe, da nastavi da izgrađuje javno razumijevanje članstva u NATO-u i podršku za članstvo.”

Sjedinjene Države žele da vide da se Crna Gora razvija i napreduje. Želimo da građani Crne Gore ostvare svoje ciljeve. Želimo bolju budućnost za sve građane Crne Gore. Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju Crnu Goru na njenom putu dostizanja demokratskih vrijednosti koje svi dijelimo.

XS
SM
MD
LG