Dostupni linkovi

Izbjeglički talas se može okrenuti prema BiH


Tovarnik, 18. septembar 2015
Tovarnik, 18. septembar 2015

Hrvatska je zatvorila većinu svojih graničnih prijelaza sa Srbijom zbog velikog priliva izbjeglica. U situaciji kada je i Mađarska zatvorila svoju granicu prema Srbiji, postoji vjerovatnoća da će izbjeglice s Bliskog istoka, koje se nalaze u Srbiji, krenuti upravo preko BiH do zemalja Evropske unije. Upravo to očekuju u Službi za poslove sa strancima BiH, kaže u razgovoru za RSE Izet Nizam, zamjenik direktora ove službe.

RSE: Gospodine Nizam, kakve su informacije kojima raspolažete? Da li su izbjeglice krenule prema Bosni i Hercegovini, budući da je Hrvatska zatvorila svoje granične prijelaze?


Nizam: Hrvatska je zatvorila granicu sa Republikom Srbijom i nema više ulaska, a do sada je ušlo od 12.000 do 15.000 izbjeglica. To je začuđujuća cifra i za nas, a možete misliti za Hrvatsku kakav je to pritisak. Sistem samo pada, nemamo više nikakve kontrole. Ono što je za očekivati je da taj val izbjeglica mora krenuti tamo gdje nije zatvorena granica, a to je sada prema Bosni i Hercegovini. Znači, možemo očekivati da taj val krene prema BiH. O kojem broju je riječ za sada ne mogu govoriti.

RSE: Na kojim graničnim prijelazima očekujete da će izbjeglice krenuti?


Nizam: Ne možemo govoriti o graničnim prijelazima, već o opštinama. Na području opštine Bijeljina, zato što oni ne prelaze preko regularnih graničnih prijelaza, nego ilegalnim putem. Prelaske državne granice očekujemo na području Zvornika, Bijeljine, a ako se ruta promijeni - očekujemo da će to biti na području Trebinja i Bileće.

RSE: Vi za sada očekujete takav scenarij, ipak niste zabilježili nijedan slučaj prelaska izbjeglica sa Bliskog istoka prema Bosni i Hercegovini?


Nizam: Nismo. Pratimo situaciju na terenu, a što se tiče sigurnosnog aspekta, nemamo za sada saznanja. Iz sata u sat će se mijenjati situacija. Za sada nemamo slučajeve kretanja migranata prema BiH.

XS
SM
MD
LG