Dostupni linkovi

Ubici Tijane Jurić 40 godina zatvora


Tijana Jurić
Tijana Jurić

Sudijsko veće Višeg suda u Subotici u ponedeljak je donelo presudu kojom se Dragan Đurić, 34 godišnji mesar iz Zemuna,optužen za ubistvo i pokušaj silovanja 15-godišnje Tijane Jurić iz Bajmoka, 26. jula prošle godine, osuđuje na maksimalnu kaznu zatvora prema srpskom zakonodavstvu, odnosno na 40 godina. Kazna će biti pravosnažna nakon isteka roka žalbe, koju je advokat okrivljenog Viktor Gostiljac najavio nakon izricanja presude.

Sudijsko veće je presudu donelo jednoglasno, pri čemu je za pokušaj silovanja Đuriću izrečena takođe maksimalna kazna od 12 godina zatvora, a za ubistvo 40 godina.

S obzirom da Krivični zakon kao najtežu kaznu predviđa 40 godina, u zbirnoj presudi nisu mogle biti uvažene godine kazne po prvom zločinu.

Sudija subotičkog Višeg suda Gordana Kojić je nakon izricanja presude obrazložila da je sudijsko veće uzelo u obzir olakšavajuće okolnosti okrivljenog, odnosno njegovo priznanje učinjenog zločina, kao i njegovu smanjenu sposobnost rasuđivanja, ali da je imalo u vidu i činjenice da je reč o dva teška krivična dela.

Radi se o delu silovanja i teškom ubistvu, prilikom čega je okrivljeni ispoljio potpuno odsustvo samilosti, iako je žrtva bila maloletna devojčica, dvostruko slabija od njega i iako ga je molila da je pusti.

Sud u Subotici, foto: Vesela Laloš
Sud u Subotici, foto: Vesela Laloš

„On joj je prilikom pokušaja obljube zadao više udaraca u glavu, od čega je izgubila svest, a zatom nakon neuspelog silovanja, ugušio ju je stežući joj duks oko vrata. Telo je zatom odneo na deponiju kod naselja Svetozar Miletić ,gde ga je zakopao u nameri da prikrije zločin", obrazložila je sudija Kojić.

Ona je naglasila da sud nije prihvatio primedbu odbrane da je reč samo o pokušaju silovanja, a da je smrt nastupila kao posledica, nakon što je Đurić pokušao da ućutka svoju žrtvu.

Sud smatra da su oba dela izvršena sa direktnim umišljajem, uz primenu grube sile, naglasila je sudija, istakavši i to da sudsko veće nije izreklo kaznu pod uticajem javnosti, već zbog prirode zločina koji se svodi na nasilno oduzimanje života jednom mladom biću, na svirep i bezosećajan način.

Igor Jurić, otac nastradale Tijane, izjavio je nakon izricanja presude da je od samog početka očekivao da se počinjeni zločin primereno kazni.

„Pravda, naravno, nikad neće i ne može biti zadovoljena. Ali pravosuđe u Srbiji je pokazalo da ima snage i da mora biti na strani žrtve", rekao je Igor Jurić.

Jurić se zahvalio svim ljudima u Srbiji na izuzetnoj podršci tokom suđenja i ispoljenoj želji da pokažu koliko im je stalo da se ovakav jedan zločin ne omalovaži.

„Moliću se Bogu da se ovako nešto nikad više ne dogodi, da više niko ne doživi ovakvu bol, da nikad više da nijedan zločinački um ne pomisli da uradi ovako nešto“, rekao je Tijanin otac.

Advokat Porodice Jurić Miro Orović takođe potvrđuje da je ovakvu presudu očekivala i odbrana ali i najšira javnost.

„Ja sam uveren da je ova presuda jedina ispravna, i da je sud presudio po pravdi, a ne pod uticajem javnosti. S druge strane, ovaj postupak, ja to odgovorno tvrdim od samog početka, nije imao ničeg spornog, jer je okrivljeni već u početku sve priznao. Odbrana je samo veštački izazvala određene tenzije. Uveren sam da je presuda jedina ispravna, i da će ona i nakon žalbe biti potvrđena", naveo je Orović.

Advokat okrivljenog Viktor Gostiljac je, međutim, izjavio da je ovo sam kraj prvog čina ovog postupka.

„Mislim da ovde danas nema iznenađenih. Uprkos svemu i uprkos svima , ja i dalje smatram da tužilaštvo nije dokazalo svoju pravnu kvalifikaciju. Sačekaćemo pismeni otpravak presude i uložićemo žalbu na tu presudu“, rekao je Gostiljac.

XS
SM
MD
LG