Dostupni linkovi

Marović najavljuje tužbu, MANS dokumente dostavio tužilaštvu


Svetozar Marović
Svetozar Marović

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Svetozar Marović najavio je da će pokrenuti tužbu protiv medija i izvora objavljenih informacija, da je njegova supruga tokom 2006. i 2007. godine na računu švajcarskog ogranka HSBC banke posjedovala 3,8 miliona dolara, koje Svetozar Marović nije prijavio u izjavi Komisiji za sprječavanje konflikta interesa. Podaci o tome su osvanuli u dijelu jutrošnje štampe, za koje Marović tvrdi da su neistiniti.

Reagujući na jutros objavljene podatke čiji je autor Mreža istraživača organizovanog kriminala i korupcije (Organized Crime and Corruption Reporting Project-OCCRP da je supruga potpredsjednika Demokratske partije socijalista, tokom 2006 i 2007 godine na računu švajcarskog ogranka HSBC banke imala 3,8 miliona dolara, Svetozar Marović je u obraćanju novinarima negirao da te informacije, navodeći da poklanja svojim neprijateljima sve što nađu u bankama:

„Sve što nađu u bilo kojoj banci, od bilo kojeg člana moje porodice, sve poklanjam mojim neprijateljima. Da finansiraju svoje aktivnosti protiv mene i mojih prijatelja. Sa radošću ću učestvovati u tome da vidim kako će potrošiti taj novac u inače aktiviranom zlu“, poručio je Marović.

Dio dnevne štampe, Vijesti i Dan su objavili na naslovnim stranama autorski tekst Mirande Petrucić iz OCCRP i Dejana Milovca iz MANS-a, da Svetozar Marović nije prijavio svu imovinu, odnosno novac na bankarskom računu od blizu četiri miliona dolara.

Podsjećajući da crnogorski Zakon o sprečavanju sukoba interesa nalaže javnim funkcionerima da na dan stupanja na funkciju, tokom obavljanja funkcije i godinu dana nakon napuštanja funkcije podnesu izjavu o svojoj i imovini bliskih članova porodice, autori navode da je Marović izjave redovno podnosio, ali ni u jednoj nije naveo milione u Švajcarskoj.

Marovićeva supruga je, kako se navodi u tekstu, jedan od preko 100.000 klijenata švajcarskog ogranka banke HSBC, do čijih podataka je došao Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), preko francuskog lista Le Monde.

Razotkrivanje i kraljevskih porodica

Dokumenti, koji su procurili u javnost, daju uvid u švajcarski bankarski sistem koji je decenijama obavijen velom tajnosti.

Među ostalim klijentima su članovi kraljevskih porodica, političari, javne ličnosti i poslovni lideri iz preko 200 zemalja.

Iznos na računu Marovićeve supruge je među najvišim kad su u pitanju političari i zvaničnici iz regiona, a Svetozar Marović i njegov sin Miloš, su imali pristup računu - navode autori pozivajući se na dokumente. Svetozar Marović je najavio set tužbi:

„Moja obaveza i odgovornost me tjera, o tome želim da obavjestim, da ću angažovati svoje prijatelje advokate koji će preduzeti pravne aktivnosti protiv svih učesnika u ovoj vrsti prezentacije neistina i laži. I sa tog stanovišta, naravno uključujući i one koji prenose i one koji su dali izvor i one koji se pominju u tom kontekstu. Tako da ćemo pravno nadam se, ili ovdje ili u inostranstvu, naći istinu“, prokomentarisao je Marović.

NVO MANS je u ponedjeljak dostavio Vrhovnom državnom tužiocu kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na imovinu porodice potrpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića na, kako se kaže u saopštenju, tajnom računu u inostranstvu.

MANS je saopštio da podaci o zvaničnim prihodima Svetozara Marovića i njegove supruge, ali i nekretninama u njihovom vlasništvu, navode na zaključak da taj novac nije mogao doći iz legalnih izvora, već da je riječ o nezakonitom bogaćenju.

XS
SM
MD
LG