Dostupni linkovi

Priština: Protesti i ostavke zbog lažnih naučnih radova


Nakon izveštaja da su većina naučnih radova, koji su bili potrebni za doktorat rektoru Univerziteta Prištine, ali i drugima na ovom Univerzitetu, bili objavljeni u lažnim časopisima u Indiji, u Prištini su usledili protesti studenata, a kasnije i civilnog društva, koji su zahtevali hitnu ostavku rektora i preispitivanje svih akademskih titula na Univerzitetu.

Na poslednjem protestu, 7. februara, ispred Rektorata Univerziteta, došlo je i do sukoba demonstranta i policije Kosova, koja je čuvala dvorište rektorata. Situacija je nekoliko puta eskalirala, kada je policija reagovala i rasterala demonstrante, upotrebom velike količine suzavca. Povređeno je 39 demonstranata, 32 policajaca, a 33 ih je bilo uhapšeno.

Međutim, sutradan, 8. februara, došlo je do onogo što su studenti i civilno društvo tražili. Rektor univerziteta, Ibrahim Gashi, podneo je neopozivu ostavku, a za njim i petoro prorektora. Dva dana kasnije, ostavke su podnela i četiri člana Upravnog odbora Univerziteta.

Predsednik ovog tela, Muharrem Nitaj, naveo je da ostavku podnosi zbog nemogućnosti obavljanja obaveza u skladu sa ovlašćenjima koje ima i da ne želi da bude deo katastrofalnog neuspeha na univerzitetu:

Politika je i ovog puta teško ranila najvažniju instituciju znanja u zemlji”, napisao je Nitaj, a ostali članovi su naveli kako je bilo političkog pritiska i od jednog dela poslanika Skupštine Kosova.

Poslanici u Skupštini su situaciju na Univerzitetu ocenili teškom i vanrednom, ali i nakon deset ostavki na Univerzitetu Prištine, Skupština nije usvojila preporuke opozicije za prevazilaženje situacije na ovom Univerzitetu.

Neke od preporuka opozicije su bile da se proceni odgovornost ministra i Upravnog odbora zbog nepraćenja dešavanja na Univerzitetu i ne poduzimanja odgovornih mera.

Takođe je zatraženo da Vlada Kosova preduzme konkretne korake u izmeni i dopuni Zakona o visokom školstvu i Statuta Univerziteta Prištine, kako bi se stvorila održiva zakonska osnova za depolitizaciju Univerziteta.

Ministar za obrazovanje, nauku i tehnologiju, Rame Buja, predložio je, u nedostatku Rektora i Upravnog odbora, da do izmene Zakona o visokom obrazovanju, Univerzitetom rukovodi predsedavajući Senata. Izmena Zakona se očekuje predstojeće sedmice.
XS
SM
MD
LG