Dostupni linkovi

Savet Evrope: Policija RS zlostavlja privedene osobe


Komisije Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog postupanja objavila je izvještaj o policijskom zlostavljanju u BiH iz koga se vidi da osumnjičena i pritvorena lica najviše pritužbi imaju na rad policije Republike Srpske. U njemu se, između ostalog navodi da kriminalistički inspektori banjalučkog Centra javne bezbjednosti I dalje koriste različite metode mučenja prilikom ispitivanja privedenih osoba.

U izvještaju Komisije Savjeta Evrope, sačinjenom na osnovu stanja na kraju prošle godine, navodi se da su najčešći oblici zlostavljanja osumnjičenih bili šamari, udarci rukama, nogama i tvrdim predmetima.

Članovima komisije su predočeni i navodi o stavljanju plastičnih kesa na glave osumnjičenih, nanošenju povreda elektro šokovima pa i isceniranim pogubljenjima. Najveći broj takvih navoda odnosi se na kriminalističke inspektore u stanicama koje su u nadležnosti CJB Banjaluka.

U policiji RS međutim tvrde da je riječ o pojedinačnim slučajevima i da je svaki od slučajeva navodnog zlostavljanja bio procesuiran.

“Sve što se prijavi nama, tužiocu, ili se u toku sudskog postupka neko obrati sudiji – to se istražuje. Jedino ako stranka nije prijavila da bila je zlostavljana – to je stvar koju mi niti možemo istraživati niti možemo znati za nju”, kaže direktor policije RS Gojko Vasić.

“Radi se o izolovanim slučajevima kojih u toku godine bude u ukupnom MUP-u RS možda 20-30. Svi se istraže i prema onima koji su možda prekoračili ovlaštenja, u skladu sa zakonom preduzimaju se disciplinske mjere ili se čak traži krivična odgovornost”, tvrdi Vasić.

Komisija Savjeta Evrope je još tokom posjete u aprilu 2011. godine utvrdila veći broj pritužbi zbog fizičkog zlostavljanja od strane inspektora u banjalučkoj policijskoj stanici Centar, a u svrhu iznuđivanja priznanja. Krajem prošle godine konstatovano je da organi vlasti BiH nisu adekvatno objasnili probleme identifikovane u 2011.-toj, a posebno one koji se odnose na zlostavljanje privedenih. U izvještaju vlasti se pozivaju da poboljšaju proces zapošljavanja i obučavanja policijskih službenika, da preduzmu mjere za promociju kulture u kojem se zlostavljanje smatra neprofesionalnim činom kao i da stvore okruženje u kojem će ohrabrivati prijavljivanje slučajeva zlostavljanja.
XS
SM
MD
LG