Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Opisan put ubijanja u Srebrenici


Jean Rene Ruez u sudnici 11. travnja 2013.
Jean Rene Ruez u sudnici 11. travnja 2013.
U slučaju protiv zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića haško tužiteljstvo je prezentiralo sucima tijekom više sati – kontekst događanja u Srebrenici, nakon što su je zauzele srpske snage u srpnju 1995.godine.

Istražitelj tužiteljstva Jean (Žan) Rene Ruez opisao je pri tom kao svjedok nalaze istrage tijekom koje su doneseni zaključci – o sistematskim pogubljenjima tisuća zarobljenih muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti.

Više od pet sati francuski policijski istražitelj Ruez je opisivao okolnosti koje su dovele do zarobljavanja i organiziranog ubijanja u Srebrenici. Prilikom svjedočenja, prikazane su brojne fotografije i video snimci zloglasnih lokacija na kojima su prethodno zatočeni muškarci i dječaci. Poput Bijele kuće u Potočarima, koju je prema iskazima svjedoka – osobno posjetio i general Mladić.

Put kretanja zatočenika prema gubilištima
Put kretanja zatočenika prema gubilištima
„Iz te kuće, kad je kuća bila puna, muškarce su ukrcavali na autobuse i vozili za Bratunac. Ovu kuću je obišao vojni promatrač UN-a major (Džozef) Kingori, koji kada je s njim vođen razgovor, tvrdio da je bio na terenu tu - s generalom Mladićem“, podsjetio je Ruez.

Ruez je opisao i muke s pronalaženjem izbrisanih snimaka „slobodnog“ novinara Zorana Petrovića Piroćanca, koji je napravio najgledaniji film na Haškom sudu budući da je snimio između ostalog, i zarobljenike u Bijeloj kući.

„Među onim dijelovima koje je izbrisao iz filma je ovaj, vrlo kratki prikaz muškaraca koji sjede na balkonu. I kao što vidite (na fotografiji) tu su rešetke od balkone koje savršeno odgovaraju izvadku iz filma Zorana Petrovića. Dakle to je fotografija muškaraca koji sjede u Bijeloj kući, tada zarobljenika“, usporedio je istražitelj.

Na prikazanim, izbrisanim snimcima, koje je tužiteljstvo uspjelo dobiti tek nakon 2001.godine, može se čuti spornog novinara Petrovića kako opisuje zarobljenike kao zločince i kriminalce – uhvaćene prilikom pokušaja proboja. Uz to što je naveo da su upravo izbrisani snimci najvažniji kao dokaz onog što se dogodilo – Ruez je izrazio mišljenje i o samom autoru Petroviću.

„Jedino što ja mogu reći o tome, da mogu potvrditi nešto što sam rekao i u prethodnom suđenju – da Zoran Petrović nije bio nezavisni novinar nego netko tko se bavio propagandom. I mislim da su ovi komentari dovoljno jasni da objasne – zašto ja to mislim“, pojasnio je svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:40 0:00
Direktan link

Ruez je sucima detaljno opisao put stradanja zarobljenih muškaraca i dječaka iz Srebrenice te velike probleme u pronalaženju masovnih grobnica zbog njihovog naknadnog prikrivanja.

Istražitelj tužiteljstva će nastaviti iskaz u petak, kada će ga unakrsno ispitivati obrana generala Mladića - kako bi pokušala osporiti optužbe za genocid.

(VIDEO: dokumentarac o izbrisanim snimkama Zorana Petrovića)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG