Dostupni linkovi

Trebinjci oduševljeni filmom "Krugovi" o Srđanu Aleksiću


Scena iz filma "Krugovi"
Scena iz filma "Krugovi"
UTrebinju je u subotu uveče premijerno prikazan film “Krugovi“, režisera Srdana Golubovića, inspirisan herojskim činom Trebinjca Srđana Aleksića, koji je poginuo u centru grada braneći sugrađanina Bošnjaka 1993. godine.

Film “Krugovi” je savremena priča o jednom junačkom delu, njegovim posljedicama i ljudskom praštanju, a tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, njemačkom Haleu i Trebinju i prate likove koji su svjedoci događaja iz prošlosti.

Sala Doma kulture, gde je prikazan film, bila je puna, a Trebinjci su burnim aplauzom, ne skrivajući emocije, iskazali mišljenje o ovom ostvarenju, uglavnom, napominjući da je Golubović na najbolji način pokazao ljudskost i kako treba na djelima biti čovek.

Srdan Golubović
Srdan Golubović
Nakon projekcije, režiser Srdan Golubović kazao je je da film "odlično primljen u Trebinju", čemu se i nadao, jer su "Trebinjci prepoznali ljudsku crtu ovog filma".

“Imao sam iskreno, veliku tremu pred ovu projekciju. Dugo godina sam radio na ovom filmu i ako sam imao neki strah prilikom rada na filmu, imao sam strah da li će film biti dostojan dela Srđana Aleksića”, kazao je on.

Komentarišući reakcije Boračke organizacije Trebinje, koja je pozvala na bojkot filma, kazao je da je "zamolio sve da prvo odgledaju film, pa da onda daju svoju ocjenu".

“Verujem da ovo nije antisrpski film, naprotiv mislim da je priča o Srđanu Aleksiću jedna od najsrpskijih priča iz prošlog rata, jer sam ja sam tu potpuno čistog obraza i mislim da ovaj film u najboljem svetlu predstavlja ljudskost“, kazao je Golubović i dodao da vjeruje u dobre ljude i vjeruje da je ovim filmom učinio da dobri ljudi mogu da pobijede.

On je rekao da "Krugovi" nisu ni prosrpski ni probošnjački ni prohrvatski, već prvenstveno ljudski film, koji ljudskost uzdiže na najviši nivo.




Glumac Nebojša Glogovac koji je rođen u Trebinju nije skrivao uzbuđenje što je prvi put snimao u gradu u kome je odrastao i što je, nakon dužeg vremena, boravio ovde.

"Mnogo mi znači što sam radio film u Trebinju i emotivno mi je jedno od najznačajnijih dosadašnjih ostvarenja", rekao je Glogovac, prenijeli su banjalučki mediji.

Glumac Vuk Kostić, koji je tumači lik Marka u filmu, odnosno Srđana Aleksića, čije herojstvo je bilo osnovni motiv filma, rekao je da je ova uloga "poseban doživljaj u njegovoj karijeri", te da je "dirnut celom premijernom atmosferom i pričom".

Otac Srđana Aleksića, Rade Aleksić rekao je da je ovo treći put kako gleda film, te da mu je svaki put "bliže srcu".

“Ovo je treći put da gledam film. Vjerovali ili ne, svaki put kad se gleda, sve je razumniji i bliži srcu jer svaka scena ostaje upečatljiva i što je najvažnije čovjek je spašen. Vodilja svima nama treba da bude da smo svima prijatelji i da nam je svaki čovjek sin”, kazao je Rade Aleksić.
.
Film je svjetsku je premijeru imao na Sandens festivalu, na kojem je nagrađen specijalnom nagradom žirija, dok je na nedavno održanom Festivalu filma u Berlinu dobio nagradu selekcije "Forum 2013".

Ove godine, 27. januara, navršilo se dvadeset godini od smrti Aleksića. Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Alen Glavović u čiju je odbranu stao Aleksić živi u Švedskoj.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG