Dostupni linkovi

Izvjestan raspad koalicije SDP i SDA na nivou BiH


Lideri stranaka na sastanku 23. maja 2012.
Lideri stranaka na sastanku 23. maja 2012.
Stranka demokratske akcija najavila je da neće podržati usvajanje budžeta BiH za 2012. godinu. Ovo je rečeno u utorak nakon sastanka lidera šet najjačih parlamentarnih stranaka u Sarajevu.

To znači da će, ako bude usvojen, SDA napustiti Vijeće ministara BiH. Ukoliko budžet ne bude usvojen, te država ostane na privremenom finansiranju, Vijeće ministara napušta SDP BiH.

Parlament BiH u četvrtak će u drugom čitanju raspravljati o budžetu za 2012. godinu, a prognoze su još neizvjesne - jer se i dalje lobira. Ono što je gotovo sigurno jeste da će rasprava o budžetu dovesti do raspada koalicije između SDA i SDP BiH na državnom nivou.

Već mjesecima u BiH traje tihi sukob oko budžeta zemlje za ovu godinu zbog čega je dovedeno u pitanje funkcionisanje države i njen evropski put. Ušlo se u drugu godinu privremenog finansiranja, a kako stvari stoje - prijeti opasnost od finansijskog kolapsa.

Sve je počelo nakon što Predsjedništvo BiH nije jednoglasno utvrdilo prijedlog budžeta jer je bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, inače potpredsjednik SDA, preglasan, a njegovi amandmani nisu usvojeni.

Traženo je da se budžet poveća kako bi se podmirile obaveze koje nisu bile uvrštene od strane Vijeća ministara. Tako je dogovor o budžetu poljuljan za svega tri mjeseca nakon što je utvrđen. Da ne odstupa od principa, SDA je pokazala prilikom prvog odbijanja prijedloga budžeta u Parlamentu BiH.

Stavovi će biti isti i na izjašnjavanju u srijedu, potvrdio je nakon sastanka lidera šest najjačih parlamentarnih stranaka u Sarajevu, predsjednik SDA Sulejman Tihić.

„Mi smo pokušali kroz amandmane koje je gospodin Izetbegović uložio na Predsjedništvu, i koji iznose 47 miliona, odnosno kasnije sam nešto i reducirao, ali nije bilo spremnosti da se udovolji ovim zahtjevima, tako da poslanici SDA neće moći, nažalost, podržati ovaj budžet“, kaže Tihić.

Lideri šest najjačih parlamentarnih stranaka u BiH 14 mjeseci pregovarali su o sastavu Vijeća ministara. Koalicioni partneri, za koje su mnogi tvrdili kako su neprirodan spoj - SDA i SDP BiH, već nakon pola godine pokazuju znakove ozbiljne krize i pucanja upravo na pitanju budžeta.

Kompromisne varijante

Pet stranaka podržava budžet i one će, ukoliko budžet prođe a SDA glasa protiv, napraviti raspodjelu unutar Vijeća ministara, kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Stranački lideri na sastanku u Sarajevu, 23. maj 2012.
Stranački lideri na sastanku u Sarajevu, 23. maj 2012.
„Mi dajemo podršku poznatom budžetu. On ne može da se proširuje i povećava. Zahtjev SDA je bio da se on poveća, tražilo se povećanje od 47 miliona i plus da se u okviru te stavke od 47 miliona ne zadire u smanjenje plata administracije, što je ranije bio dogovor upravo da se to desi. Pretpostavka je da neće glasati SDA i na taj način će se predodrediti novi sastav Savjeta ministara, u kome će partije koje ostanu tu distribuciju učiniti, naravno“, navodi Dodik.

Ovakav stav povlači za sobom dvije mogućnosti: da BiH ostane na privremenom finansiranju, što znači povlačenje SDP BiH iz Vijeća ministara BiH, ili da, ako bude usvojen, izađe SDA, kaže predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija.

„Mi smo spremni, ako nema nikakvog bužeta, ostane privremeno finansiranje, SDP se povlači - Damir Hadžić, ja i dvije zamjenice ministra izlazimo iz Vijeća ministara. A oni koji ne prihvataju nikakvo rješenje treba da snose odgovornost za privremeno finansiranje. Oni koji podrže budžet, ukoliko budžet prođe, treba da ga realiziraju i da to bude parlamentarna većina koja će realizirati taj budžet kao kapitalni dokument“, rekao je Lagumdžija.

Tihić nije pristao ni na prijedloge o dodatnim sredstvima u budžetu u manjem iznosu od onoga koji je tražio, pojasnio je Lagumdžija:

„Da se iz tog prijedloga koji je gospodin Tihić iznio, želim da bude precizan, šest miliona za izbjeglice, zatim oko šest miliona koji bi trebalo da budu ne za plate nego za opremanje i akcije SIPE, Državne granične službe i policijske koordinacije forenzičke službe, doda na postojeći budžet - i tu je postojala spremnost da se o tome razgovara. Međutim, gospodin Tihić je rekao da to njega ne zadovoljava, da to nije dovoljan razlog da se priključi onima koji su za budžet.“

Nije bila isključena ni mogućnost da se rebalansom riješe neka od spornih pitanja, što nije prošlo. Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, kaže kako je moguće da budžet dobije i veću podršku od pet vladajućih stranaka.

„Ostavljene su određene kompromisne varijante da taj budžet podrži i više od pet stranaka koje su sada sigurne da će ga podržati, ali sutra (četvrtak) ćemo vidjeti rezultat“, kaže Božo Ljubić.

Ono što je sigurno jeste da se koalicija na državnom nivou između SDA i SDP BiH raspada. Sve i da zastupnici SDA dignu ruku za predloženi budžet, pitanje je mogu li se razlike i otvoreni pozivi na prekid koalicije prevazići među partnerima.
XS
SM
MD
LG