Dostupni linkovi

Zaokret Beograda: Novi pozivi da se uklone barikade


Vozilo KFOR-a prolazi pored delimično uklonjene barikade u selu Zupče, 27. oktobar 2011.
Vozilo KFOR-a prolazi pored delimično uklonjene barikade u selu Zupče, 27. oktobar 2011.
Posle puna četiri meseca podrške Srbima na barikadama na graničnim prelazima na severu Kosova, zvanični Beograd šalje poruku da treba skloniti barikade. Ovaj poziv stiže u pet do dvanaest, dva dana uoči neformalnog razgovora u Briselu o kandidaturi Srbije.

Posle poruke predsednika Srbije Borisa Tadića da Srbi sa severa Kosova treba da povuku barikade, danas to isto ponavljaju njegovi saradnici.

"Ne možemo rešavati probleme ako ostanemo razapeti između blokada i balvana", kaže ministar odbrane Dragan Šutanovac.

“Smatramo da barikade treba da se uklone, jer na taj način može doći do eskalacije sukoba. Vojska Srbije insistira kod svojih saradnika iz KFOR-a da ne koriste silu, ali, verujte mi da je teško ponekad kontrolisati situaciju“, dodao je Šutanovac.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova socijalista Ivica Dačić nije ponovio poziv Srbima da uklone barikade, ali je rekao da ne sme doći do raskola vlasti u Beogradu i kosovskih Srba.

“Treba biti pametan i mudar”, kaže Dačić dva dana uoči prvih briselskih razgovora u ovoj rundi o Srbiji, “jer će Beograd ako dobije kandidaturu, lakše zastupati svoje interese na Kosovu, a ako ne dobije, pritisci će biti nastavljeni”.

"Jučerašnja izjava Tadića je i više od onoga što od njega možemo očekivati, ali i premalo da bi se obezbedila nova politika koja je potrebna našem društvu", rekao je Čedomir Jovanović iz opozicionog LDP.

Šef najjače stranke naprednjaka Tomislav Nikolić nije pucao iz sveg oružja jer ubeđuje domaću, a još više stranu javnost, u svoje novo evropsko lice ali i najavljuje da će njegova partija stati iza odluke kosovskih Srba, ma kakva ona bila.

Desničarske stranke su naravno osule paljbu. Šešeljevi radikali koji kontrolišu vlast u četiri severnokosovske opštine kažu u svom maniru da je Tadićev poziv “šizofren i lud”, Koštuničin DSS da je to odustajanje od borbe za očuvanje integriteta države Srbije.

Prelec: Pritisak iz Evrope je žestok

Političari po logici stvari lako prevrnu ćurak, ali građanima izgleda od juče do danas nije bilo dovoljno. Oni još uvek slede dojučerašnje poruke svojih vođa. Pitali smo ih u centru Beograda treba li Srbi da se povuku sa barikada i poslušaju poruku predsednika Tadića. Odgovori su bili apsolutno unisoni.



Politički analitičar Vatroslav Vekarić potvrđuje da je Beograd napravio korak koji dugo očekuje Brisel.

“To je korak koji demonstrira uverenje mnogih da je podržavanje pravljenja barikada bio put kojim možda nije trebalo ići. Tadićev poziv treba posmatrati i kao odvažan i kao rizičan, ali on je u svakom slučaju iznuđen i verovatno je jedini moguć u ovakvoj situaciji”, smatra Vekarić.

Marko Prelec, direktor Balkanskog projekta Međunarodne krizne grupe kaže da Beograd ima u rukama jako oružje, a to je zavrtanje finansijskih slavina Srbima sa severa Kosova, ali da to ne smatra u ovom trenutku politički i tehnički mogućim potezom. Ipak, i sam verbalni poziv da se uklone barikade Prelec ocenjuje kao promenu dosadašnje politike.

“To je očigledan zaokret. Vlada je tražila takoreći malopre da Srbi sa severa Kosova ostanu na barikadama, sada traže da ih napuste. Ne verujem da iko zna da li će to biti dovoljno za kandidaturu 9. decembra jer situacija u Evropi je toliko dramatična i konfuzna, a i situacija na severu Kosova je pirlično dramatična. Isto je nejasno kako će severnokosovski Srbi reagovati", ocenio je Prelec, a na konstataciju da su oni već reagovali pojačavanjem barikada, kaže:

"Jeste, ali situacija se menja iz dana u dan. Sve je još uvek krajnje fluidno".

Na pitanje da li vidi još neki instrument koji Beograd može da upotrebi pored verbalnog apela, direktor Balkanskog projekta Međunarodne krizne grupe odgovara:

"Još uvek ima takoreći nuklearno oružje, pretnju da ukine finasiranje tamošnjih Srba. Ali to bi bilo politički teška odluka, ali i administrativno teška. Novac koji ide iz Beograda na jug ide kroz mnogo raznih kanala, raznih ministarstava i krajnje netransparentno", kazao je Prelec.

Prelec, na pitanje da li veruje da Beograd zaista želi da se Srbi povuku i da se završi ta priča, kaže uz smeh:

"A šta mislite vi? Sa vladama morate tako - ono što kažu, kažu. A pritisak iz Evrope je zaista žestok.”
XS
SM
MD
LG