Dostupni linkovi

Srbija prvak sveta u vaterpolu!


Srbija svetski vaterpolo šampion
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Srbija svetski vaterpolo šampion

Vaterpolisti Srbije postali su svetski šampioni pobedom nad Hrvatskom 11:4 (2:2, 3:0, 2:2, 4:0) u finalu u Kazanju!

Srbija je po peti put postala prvak sveta, prvi posle 2009. godine i prvenstva u Rimu, i za nešto manje od dva meseca "spojila" ovu titulu sa trofejom Svetske lige.

Ekipa Dejana Savića je u finalu nadigrala olimpijskog šampiona, a najefikasniji igrač meča je bio Andrija Prlainović koji je postigao tri gola. Dva pogotka je zabeležio Miloš Ćuk, dok je za selekciju Hrvatske dva gola dao Sandro Sukno.

Kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije Živko Gocić rekao je da mu je "najveća čast u životu" što je bio kapiten svojim saigračima. "Pored toga što su veliki ljudi, oni su i ogromni šampioni. Ja sam najsrećniji što sam njihov kapiten", rekao je Gović.

Andrija Prlainović je proglašen za zvanično najboljeg igrača Svetskog prvenstva u Kazanju.

"Nebitno je to sve. Večeras smo svedoci istorije. Niko nikad nije osvojio Svetsko prvenstvo na ovakav način. Biti deo ovog tima je privilegija. Čast je biti samo deo ovog tima, a ono što smo mi uradili u poslednje dve godine će se prepričavati godinama", rekao je Prlainović.

Tok utakmice

Vaterpolisti Hrvatske su bolje otvorili meč i iz dva napada iskoristili igrača više, zbog isključenja, preko Paula Obradovića i Antonija Petrovića poveli sa 2:0.

Nije mnogo vremena trebalo igračima Srbije da se "probude" i odgovore, pošto su izjednačili golovima Andrije Prlainovića i Dušana Mandića.

Srbija Hrvatska timovi

Hrvatska – Srbija 4:11 (2:2 , 0:3, 2:2, 0:4)

Otvoreni bazen Dvorca vodenih sportova. Gledalaca 3500. Sudije: Margeta (Slovenija) i Stavridis (Grčka). Igrač više: Hrvatska 13 (4) , Srbija 9 (6).

HRVATSKA: Pavić, Burić, Petković 1, Lončar, Joković, Bukić, Muslim, Bušlje, Sukno 2, Paškvalin, Šetka, Obradović 1, Bijač. Selektor: Tucak.

SRBIJA: G.Pijetlović, Mandić 1, Gocić, Ranđelović, Ćuk 2, D.Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 1, Jakšić 1, Filipović 1, Prlainović 3, S.Mitrović 1, B.Mitrović. Selektor: Savić

U nastavku Prlainović razigrao i posle snažnog udarca doneo prvo vođstvo Srbiji početkom drugog dela igre - 3:2. "Delfini" tu nisu stali i a u strelce su se upisali Miloš Ćuk i Filip Filipović.

Odbrana Srbije na čelu sa golmanom Branislavom Mitrovićem delovala je čvrsto i kompaktno, a u nekoliko navrata su igrači Hrvatske pogađali okvir gola.

Najbolji hrvatski vaterpolista Sandro Sukno je koliko-toliko održavao egal u meču, postigao je dva gola.

U poslednjoj četvrtini vaterpolisti Srbije su nadigrali rivala i povećavali prednost do finalnih 11:4.

Srbija je ranije, osvajanjem Svetske lige u junu, obezbedila direktno učešće na Olimpijskim igrama sledeće godine u Rio de Žaneiru, a Hrvatska je to pravo stekla plasmanom u finale šampionata u Kazanju. Vizu za Rio obezbedila je i Grčka koja je osvojila bronzanu medalju pobedom nad Italijom 11:9.

Građani Beograda izašli su u subotu uveče na ulice i proslavili pobedu vaterpolo reprezentacije. Doček vaterpolista, koji su osvojili titulu svetskog šampiona, biće organizovan u nedelju u 20 časova ispred Skupštine grada Beograda.

XS
SM
MD
LG