Dostupni linkovi

Prosvetari ponovo obustavili nastavu: U igri sve opcije


Sa protesta prosvetara u decembru 2014.
Sa protesta prosvetara u decembru 2014.

Situacija sa štrajkom prosvetnih radnika postaje sve napetija jer su predstavnici dva sindikata u ponedeljak ponovo organizovali jednodnevnu obustavu rada zbog umanjenja plata ili obustave isplata onima koji štrajkuju.

Prema tvrdnjama sindikata, u ponedeljak ne radi 196 škola, a u školama u kojima nisu isplaćene plate, potpuna obustava nastave biće nastavljena i u utorak.

Kao što su ranije najavili, Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat radnika u prosveti u ponedeljak su ponovo radikalizovali protest i obustavili nastavu zbog umanjenih plata, a u pojedinim školama i potpune obustave isplata za februar prosvetarima koji drže skraćene časove.

Ministarstvo: Smanjen broj škola u štrajku

Ministarstvo: Smanjen broj škola u štrajku

Prema podacima iz školskih uprava broj škola koji je u štrajku je
smanjen i iznosi 22 odsto, što je za dva procenta niže u odnosu na
petak 20. mart. 2015. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Potpuna obustava nastave predstavlja kršenje Zakona o štrajku i
nastavnici su u obavezi da održavaju minimum procesa rada, odnosno časove u trajanju od 30 minuta.

Broj škola koje su u potpunosti obustavile rad, saopštićemo kada
direktori i predstavnici sindikata dostave detaljne podatke o stanju u
svakoj pojedinačnoj školi, navedeno je u saopštenju.

Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika, kaže za Radio Slobodna Evropa da je radikalizacija protesta posledica potpunog ignorisanja ministra prosvete Srđana Verbića njihovog zahteva da se prosvetarima koji su u štrajku ne smanjuju plate.

“Međutim, očigledno je da se ministar oglušio o sve to i plate su smanjene od 33 odsto pa do toga da nikome nije isplaćena plata. U Priboju su plate smanjene 33 odsto, u Novom Sadu je smanjenje išlo od šest do 25 odsto, u Kragujevcu i Kraljevu oko pet odsto, a u pedesetak škola u Srbiji uopšte nisu isplaćene jer direktori nisu želeli da potpišu smanjenje plata svojim ljudima”, kaže Matijević.

Članovi Unije prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije su u štrajku od 17. novembra 2014. godine, od kada skraćuju časove na 30 minuta, a, prema Matijevićevim navodima, u utorak je nastava obustavljena u 196 škola.

Matijević kaže da će nastava u utorak biti nastavljena samo u onim školama u kojima su plate isplaćene, uz skraćivanje časova na 30 minuta, i bez ikakvih dodatnih nastavnih aktivnosti.

“Najveći problem je u ovim školama u kojima uopšte nisu isplaćene plate. Mislim tu pre svega na Čačak, jer su oni danas doneli odluku da uopšte neće raditi sve dok im plate ne budu uplaćene, pa nastave neće biti ma koliko to trajalo. U ostalim školama biće nastavljen zakonski štrajk sa časovima od 30 minuta, ali uz njegovu radiklaizaciju u smislu da više neće biti držanja dodatne, dopunske i pripremne nastave, dežurstava, vannastavnih aktivnosti i svega ostalog", kaže Matijević.

Matijević odbacuje pretnje ministra Verbića da će prosvetni radnici koji odbijaju da rade dobiti otkaze, navodeći da je to potpuno neprihvatljivo i štetno te da vodi daljoj konfrontaciji, a ne smirivanju situacije i iznalaženju rešenja.

Zlatiborski okrug: Devet škola obustavilo nastavu

Iako su početkom drugog polugodišta u užičkom kraju gotovo sve škole obustavile štrajk i počele normalnu nastavu u ponedeljak je na teritoriji Zlatiborskog okruga devet škola potpuno obustavilo nastavu. Načelnik Školske uprave Užice Milenko Nikolić kaže, to je nezakonito:

„Od šest srednjih škola u Okrugu, u dve škole nisu svi nastavnici obustavili rad. U užičkoj Gimnaziji 52 nastavnika štrajkuje, ostali rade po 45 minuta, a jedan nastavnik radi 30 minuta. U Tehničkoj školi u Novoj Varoši 16 nastavnika su potpuno danas obustavili rad. ostali rade i drže normalnu nastavu. Zakon o štrajku predviđa minimum procesa rada, što znači da su nastavnici obavezni da rade 30 minuta. Najverovatnije će direktori škola morati da vode disciplinske postupke protiv zaposlenih koji su neopravdano izostali sa posla.“

Profesori Gimnazije i Srednje medicinske u Užicu u znak podrške i solidarnosti sa ostalim prosvetnim radnicima, a i iz ličnog nezadovoljstva, zbog smanjenih primanja danas su se u 11 15 okupili na platou ispred Gimazije i održali protest. U Gimnaziji radi 72 profesora, danas štrajkuje više od 50 profesora. Cmiljka Vasović, predsednica Unije sindikata užičke Gimnazije:

„Izvršeni su pritisci na direktore, i kao što vidite ministar prosvete se svakodnevno oglašava u medijima sa novim pretnjama i priča o otpuštanju 10.000 zaposlenih, i svakodnevno iz sata u sat vrši pritisak na štrajkače, tako da je ova mera radikalizacije ustvari posledica svega toga i mi ćemo nastaviti sa radikalnim merama, onako kako budu radili i drugi prosvetni radnici koji su u štrajku.“

Cela Medicinska škola u Užicu danas je obustavila rad. Vesna Vujović, predsednica sindikata ove škole, u kojoj je samo jedan sindikat:

"Danas totalno obustavljamo nastavu, imamo obavezu da nadoknadimo, to ćemo uraditi sutra najkasnije, napravićemo nadoknadu tih časova od danas. Znate šta, mi smo veoma razočarani tim negativnim reakcijama od strane sugrađana, države. Jednostavno imamo utisak da mi u ovom momentu samo sami sebe razumemo, razumemo se mi prosvetni radnici, ali nas razumeju i đaci, verujte, đaci potpuno raumeju našu situaciju, i podržavaju nas u svemu. A široka javnost nas nimalo ne razume, neprijateljski gleda na naš štrajk.“

XS
SM
MD
LG