Dostupni linkovi

Obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije: Benefit ili namet


Učesnici debate s leva nadesno: Biljana Stepanović, Uroš Momirović, Savo Manojlović, Milan Knežević i Miodrag Zec
Učesnici debate s leva nadesno: Biljana Stepanović, Uroš Momirović, Savo Manojlović, Milan Knežević i Miodrag Zec

Od 1. januara 2017. godine, sva privredna društva – osim mikro i malih preduzeća – po zakonu će ponovo morati da postanu članovi Privredne komore Srbije (PKS). Nakon što je 2013. obavezno članstvo ukinuto, biznismeni ponovo moraju da razmišljaju o izdvajanju novca i za ovu uslugu, što neki od njih vide kao novi parafiskalni namet.

Dok u Komori tvrde da je ovaj potez koristan za celu privredu i da će privrednici imati mogućnost aktivnog učešća u radu ove institucije, deo privrednika, nezadovoljnih ovom zakonskom regulativom, pokrenuo je predlog za ocenu ustavnosti tog zakonskog rešenja.

"Mi imamo želju da jednostavno ostanemo van Komore. Ne vidimo da ona zastupa interese privrednika i želimo da ostvarimo naša Ustavom garantovana prava i ostanemo van nje", rekao je Uroš Momirović, direktor kompanije "Mona", na forumu o zakonskoj utemeljenosti Zakona o Privrednoj komori, koji je organizovala Biznis info grupa.

Privrednici takođe smatraju da je ovo za njih još jedno finansijsko opterećenje, koje se može smatrati novim parafiskalnim nametom.

Pozivu na forum nisu se odazvali predstavnici Privredne komore Srbije, pa smo njihovo viđenje potražili od predsednika ovog tela Marka Čadeža.

Čadež za RSE kaže da PKS predlaže drastično smanjenje članarine i odustajanje od obračuna članskog doprinosa po bruto zaradi po zaposlenom, što je "i te kako opterećivalo privredu".

Ulaskom u ovu instituciju, privrednici kao članovi moći da utiču na rad Komore, smatra Čadež.

"Uvođenje zakonskog članstva je pravo svakog privrednika da odlučuje o tome kakvu Privrednu komoru želi. Dakle, to je njegovo pravo. Kako će izgledati buduće ustrojstvo, kolika će biti visina članarine i slično, odlučivaće privreda. Zato to nije parafiskalni namet", navodi Čadež.

Marko Čadež: O budućem ustrojstvu će odlučivati privreda
Marko Čadež: O budućem ustrojstvu će odlučivati privreda


Na ovaj način će se posredstvom članarina u kasu Komore godišnje slivati više od dve milijarde dinara. Kada je 2013. godine zakon odbacio obavezno članstvo u Privrednoj komori, znatno su smanjeni prihodi od članarina. Već u 2013. PKS je od članova naplatila oko 722 miliona dinara, a planirani prihod za ovu godinu je 590 miliona dinara.

Danas se pojedini privrednici pozivaju na Ustav koji im garantuje slobodu udruživanja i pravo da sami odlučuju da li će biti članovi neke organizacije.

Ovu inicijativu potpisalo je 45 narodnih poslanika, i sada je taj predlog pred Ustavnim sudom Srbije, kaže Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

"Član 55 stav jedan Ustava Republike Srbije, između ostalog, kaže da se jemči pravo da se ostane izvan svakog udruživanja. To je formulacija koja prosto podiže stepen garantovanja prava da se ne bude član. Ona je znatno veća i od Evropske konvencije o ljudskim pravima. Kako onda neko može da se natera da bude član nekog udruženja, ako mu se garantuje to pravo?", pita se Manojlović.

Savo Manojlović je na forumu Biznis info grupe upozorio da postoji opasnost da Ustavni sud neće moći da radi u punom kapacitetu, s obzirom na to da već radi u krnjem sastavu – jedna sutkinja je penzionisana, a kraj mandata se bliži i za osmoro sudija – pa je Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti tražilo da se uvede privremena mera za obustavljanje naplate članarine.

U Privrednoj komori napominju da se koncept obaveznog članstva već pokazao uspešnim u nekim razvijenim zemljama na Zapadu, poput Austrije.

Prema rečima Marka Čadeža, Komora ima jako važnu ulogu u kreiranju zakona i zakonskih regulativa.

"Privreda se danas pita o svakom zakonu koji Vlada Srbije predlaže Narodnoj skupštini i daje svoje mišljenje o tome. Naravno, da li će taj zadatak biti usvojen ili ne to je drugo pitanje, ali oni imaju obavezu da zatraže komentar. To sve do sada nismo imali i zato govorim da se sam rad Komore znatno promenio", objašnjava Čadež.

Ko može da bude član Komore?

Pitanje koje su na okruglom stolu Biznis info grupe postavili kako privrednici, tako i pojedini stručnjaci, jeste – zbog čega Komora svojim radom do sada nije privukla privrednike da se dobrovoljno priključe ovoj instituciji.

"Ne možete da kažete – šta pružamo kao Privredna komora, a onda kada PKS uspe u konstruktivnom dijalogu sa Ministarstvom finansija uspe da promeni datum stupanja na snagu problematičnog pravilnika o PDV-u kako bi ga uskladila sa potrebama privrede, e onda je to dobro", odgovara Čadež.

Za mladog privrednika Uroša Momirovića uvođenje obaveznog članstva i plaćanja članarine Privrednoj komori Srbije je "neshvatljivo".

"Mislimo da Privredna komora Srbije funkcioniše kao produžena ruka Ministarstva privrede. To nije privredna komora u koju dolaze privrednici koji su udruženi i onda iznose svoj stav. Da oni tako funkcionišu, onda bi u periodu kada su podizani porezi, nakon izbijanja krize, pa sve do 2012. ili 2013. godine, rekli: 'Stanite, pa ne možete sve preko privrede, uništićete gomilu firmi'. Tako su i uništili veliki broj firmi", smatra Momirović.

Mislimo da PKS funkcioniše kao produžena ruka Ministarstva privrede: Uroš Momirović
Mislimo da PKS funkcioniše kao produžena ruka Ministarstva privrede: Uroš Momirović


Miodrag Zec, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, smatra da je od uvođenja privrednika u članstvo mnogo važnije hoće li iz Komore biti isključeni "loši igrači".

"Jedno je da postoji obavezno članstvo, ali suština bi bila da imaju pravo da izbace nekoga iz Privredne komore, kao što je to slučaj u Lekarskoj komori. Dakle, da neko ko ne plaća poreze, ko vara, ko zagađuje prirodu i okruženje, ko izaziva stečajeve ogromnih razmera, neko ko urušava sistem – da bude javno kažnjen i da ne može biti član te nesretne obavezne Komore. To bi možda mogla biti neka korist. Mislim da oni koji najviše zastupaju to po tom kriterijumu ne bi ni mogli da budu članovi", rekao je profesor Zec na forumu Biznis info grupe.

Za sada je na inicijativu dela privrednika o preispitivanju obaveznog članstva u Komori od državnih funkcionera reagovao ministar privrede Goran Knežević, koji je najavio da će obavezno članstvo i članarina u Privrednoj komori biti naplaćena samo tokom 2017. godine, a da će nakon toga to biti na dobrovoljnoj bazi.

Poslodavci strahuju da bi ovo mogla biti samo kupovina vremena za uvođenje stalne članarine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG