Dostupni linkovi

Povezivanje regiona na talasima Lima


U okviru razvoja prekogranične saradnje, opština Priboj u Srbiji i Rudo u BIH 15. avgusta su organizovale osmi po redu „Međunarodni Limski biatlon Priboj-Rudo-Setihovo“. U okviru manifestacije je pored raftinga bio uključen i biciklizam.

Ovo je bila prilika da rafteri uživaju u prirodnim lepotama drinsko-limskog kanjona, koji predstavlja jednu od retkih netaknutih prirodnih oaza u Evropi. Lim je reka koja ne poznaje granice i na svoje talase je i ove godine privukao oko 300 raftera iz Banjaluke, Novog Sada, Prijepolja, Čačka, Požege, Užica i gradova domaćina Priboja i Rudog.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00
Direktan link


Aleksandar Aca Pastir iz Banjaluke, predsednik balkanske i instruktor svetske rafting federacije, te vođa i ovogodišnje regate za RSE je potvrdio da se stalno radi na obuci skipera i da se posebno insistira na opremi i bezbednosti raftera.

„Sve je više i više dobrih skipera. Posljednih šest godina radimo na obuci skipera i ja se nadam da ću za godinu-dvije dolaziti ovdje kao gost da uživam, a ne da radim. I ove godine išlo se na bukove Valine, kada adrenalin skače. Ovi bukovi su srednja klasa bukova, međutim, za amatere sigurno vrlo nezgodno mjesto, gdje praktično ova regata i jeste poznata po Valinama. Jelića buk nije toliko zahtjevan, ali je za raftere vrlo zanimljiv“, kaže Pastir.

Pastir dodaje da se rafteri godinama bore da se Lim kao i druge reke zaštite.

„Mi apelujemo da puste rjeke da teku. Ako nam zagrade, rjeke mi možemo da ugasimo rafting, tako da energetski sektor ne shvata balans rjeke i nekih drugih svari. Rafteri svjeta su sada u akciji zaštite rjeke Zambezi na jugu Afrike. Naravno, mi nismo protiv razvoja, ali to mora da bude u skladu sa pravilnicima, zakonima o zaštiti životne sredine. Jer hidroelektrane su uvjek bile vaga između onog što je dobro i onog što je loše.“

Stazu od Priboja do Rudog, oko 33 kilometra, rafteri su prešli za oko četiri sata do krajnjeg odredišta Setihova (BIH), mesta gde se Lim uliva u Višegradsko jezero. Pre avanture na bukovima Valine, u Rudom – BIH, za sve je bio kratki odmor uz vojnički pasulj.

Raftere uz obalu Lima pratili su i biciklisti iz Priboja i Rudog. Propratni deo manifestacije bio je i “Lim fest“. Prve večeri nastupile su lokalne rok grupe a druge bend „Neverne bebe“.

Pokrovitelji međunarodnog Limskog biatlona su opštine Priboj i Rudo, Opštinska razvojna agencija iz Rudog i Turistička organizacija Priboj.

XS
SM
MD
LG