Dostupni linkovi

Srbija: Policajci traže veća ovlašćenja i bolje uslove rada


Ilustracija
Ilustracija
Policijski sindikat Srbije zatražio je na protestu u Beogradu da se pooštre kazne za napade na policajace, da se definišu ovlašćenja policije prilikom intervencija i da im se poboljšaju uslovi rada. Ovi zahtevi došli su nakon što je nedavno ubijen policijac u pljački zlatare u Vlasotincu.

Protest ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, na kom se okupilo oko 200 policajaca, počeo je minutom ćutanja za poginule pripadnike MUP-a.

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata, pročitao je 19 zahteva kojima se traži bolji status policajaca, medju kojima su i izmene Zakona o policiji i smene u MUP-u.

“Rukovodstvo policije i političari stalno govore kako je napad na policiju napad na državu. A mi ih onda pitamo šta su preduzeli da zaštite sopstvenu državu. Ili možda smatraju da ima mnogo ljudi koji mogu svakodnevno da daju svoje živote da bi je branili. Kako ćemo da štitimo grdjane kada smo mi prvi nezaštićeni, sada je nastala vrlo opasna situacija da policjaci zbog straha intervenišu sa zadrškom. Tražimo da se rigoroznije kažnjava svaki napad na policijskog službenika, a da se za ubistvo policajca izriče kazna doživotnog zatvora. Već treću godinu za redom policija ulazi gola i bosa u zimu. Nadležni moraju da odreše kesu i da opreme policiju.”

Većina policajaca na protestu bila je u civilu, dok su uniforme onih koji su došli u službenim odelima bile neprikladne za hladne dane, neugledne i stare.

Policajci se već godinama žale na lošu opremu, a većina njih kaže da je to veliki problem.

Poslednje na šta su sindikati u medijima upozoravali je da većina policijskih vozila trenutno nije za upotrebu jer umesto zimskih guma, koje su zakonom propisane od 1. novembra do 1. aprila, ima letnje pneumatike.

Policajci Desanka Nikolić i Nenad Simić rekli su za RSE da su uslovi za rad daleko od normalnih:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
Direktan link


Prosečna osnovna plata policajca u patroli ili pozornika, službenika koji radi na ulici, u Srbiji je od 35.000 do 38.000 dinara, što je od 310 do 340 evra.

Prema podacima Policijskog sindikata Srbije, na primer, njihove kolege u Hrvatskoj na istim poslovima primaju od 800 do 1.000 evra. Prosečan radni vek policajca u Srbiji je od 20 do 25 godina, a u penziju odlaze sa 55 godina starosti.
XS
SM
MD
LG