Dostupni linkovi

Vučić prelazi 'granicu' Angele Merkel?


Nema novih granica na Balkanu: Aleksandar Vučić i Angela Merkel
Nema novih granica na Balkanu: Aleksandar Vučić i Angela Merkel

Nemačka nas je već "razgraničila" kad je priznala Kosovo, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dan nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel podvukla da nema promena granica na Zapadnom Balkanu.

Promenu granica i razmenu teritorija između Kosova i Srbije i Johana Dajmel (Johanna Deimel), nemačka ekspretkinja za Zapadni Balkan i zamenica direktora minhenskog Društva za jugoistočnu Evropu (Suedosteuropa Gesellschaft) odbacuje kao koncept koji bi imao veoma negativne implikacije po čitav region Zapadnog Balkana:

„Smatram da bi za širi region i dalje bilo veoma opasno kada bi došlo do teritorijalne razmene – Preševo za sever Kosova. To bi zaista bio veliki izazov u teškom, politički osetljivom, trenutku pred referendum u Makedoniji, uz to bi bilo opasno i po Bosnu, gde se (Milorad) Dodik već izjasnio u svom očekivanom maniru, a prostor nije lišen ni velikoalbanskih snova, pa bi i to pitanje dobilo na zamahu“, upozorava Johana Daimel, ne krijući odobravanje zbog stava koji je iznela nemačka kancelarka:

Srbi na jugu, Albanci na severu: Čekajući 'razgraničenje'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00

„Sa velikim olakšanjem sam dočekala konačnu, veoma jasnu, izjavu kancelarke Merkel da ne može biti promena granica na Zapadnom Balkanu i da to stalno treba ponavljati“, kaže nemačka ekspertkinja za Zapadni Balkan.

Podsetimo, nemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da nema promena granica na Zapadnom Balkanu i da se to, izgleda, mora svaki put ponavljati. Nakon sastanka u Berlinu sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Denisom Zvizdićem, Merkel nije ostavila prostor za dvosmislenost:

„Usaglasili smo se o tri stvari. Prva i najvažnija činjenica je da je teritorijalni integritet balkanskih zemalja nedodirljiv. To mora stalno da se ponavlja jer se nastavljaju pokušaji da se razgovara o granicama. To je nešto što ne možemo da dozvolimo“, jasno je stavila do znanja Merkel, istučući da i dalje postoji "evropska perspektiva" za sve države Zapadnog Balkana.

Upitan da prokomentariše ovaj stav nemačke kancelarke predsednik Srbije i glavni pregovarač Srbije u dijalogu sa Kosovom, Aleksandar Vučić koji je u javnost pre nedelju dana izašao sa predlogom razgraničenja Srbije i Kosova, rekao je da stav nemačke kancelarke nije nikakvo iznenađenje.

„Ono što je rekla Angela Merkel, ako to smem da prevedem za sve naše građane, kada je rekla da je protiv razgraničenja – pa, ona nas je već ’razgraničila’, ali tako što celo Kosovo je odvojeno od Srbije, što je celo Kosovo nezavisna država, i za gospođu Merkel i za ceo zapadni svet, sa malim izuzecima, da svi oni smatraju Kosovo celovitom, suverenom i nedeljivom teritorijom, da to pripada, naravo, Albancima u Prištini i da to nikakve veze sa Srbijom nema“, kazao je Vučić.

„Mi smo Kosovo priznali 2008. godine u ovim granicama, podržavamo dijalog Beograda i Prištine i time je za nas svako pitanje promene granica apsolvirano“, kaže za RSE i Johana Dajmel.

Upitana kako čita ponovljene poruke američkih ambasada u Prištini i Beogradu da dve strane treba da ponude rešenje i da budu kreativne i fleksibilne, nemačka ekspertkinja kaže:

„Čovek može u takvu jednu rečenicu mnogo toga da učita ili mnogo interpretacija da ponudi. Kao što sam rekla, to bi značilo, ili bi moglo implicirati, da su u Sjedinjenim Državama spremni da se saglase sa promenom granica ako su na to obe strane spremne“, kaže Dajmel, ističući da bi pozicija Evropske unije, pa time i Nemačke, bila oslabljena ukoliko bi Sjedinjene Države jasno pokazale da nisu protiv promena granica između Prištine i Beograda, što one još uvek nisu učinile.

Vučićevo rešenje za Kosovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Neki bivši diplomati koji su bili aktivni na Balkanu imaju različite poglede na razmenu teritorija između Kosova i Srbije. Bivši švedski premijer Karl Bilt (Karl Bildt), primera radi, odbija promenu granica između Kosova i Srbije kao opasnu po čitav region, dok se nekadašnji austrijski diplomata Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) ne suprotstavlja, kako je formulisao, kozmetičkoj korekciji granice, koja bi obuhvatila samo nekoliko sela sa obe njene strane.

Johana Dajmel odlučno odbacuje Petričevo gledište kao opasno zbog negativnih posledica koje bi korekcija granica između Prištine i Beograda imala po čitav zapadnobalkanski region.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG