Dostupni linkovi

'Iljušin' imao dozvolu za prevoz, gde putuje oružje sa niškog aerodroma?


Avion "iljušin"
Avion "iljušin"

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije za RSE je potvrđeno da je transportni avion "iljušin", koji je 8. septembra sa niškog aerodroma poleteo ka Džedi (Saudijska Arabija), imao odobrenje za transport naoružanja i vojne opreme.

Povodom zahteva RSE za pristup informacijama od javnog značaja, kojim smo tražili informaciju da li je "iljušin" prevozio oružje i vojnu opremu, iz Direktorata nam je stigao odgovor da su za ovaj let izdali "izuzeće od zabrane transporta opasnog tereta vazdušnim putem", kao i "odobrenje za transport naoružanja i vojne opreme".

Kako se navodi u odgovoru Direktorata, dozvola je izdata za avion koji je poleteo iz Niša, sa "tehničkim sletanjem" u Džedi i konačnom destinacijom Šarura (grad u Saudijskoj Arabiji na samoj granici sa Jemenom).

Odgovor iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije
Odgovor iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije


Upravo je Saudijska Arabija, kao formalna destinacija, označena u nedavnom istraživanju Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP), u kojem se Srbija navodi kao učesnica u lancu trgovine oružjem koje je namenjeno Siriji i Jemenu.

"Kada je reč o tovaru koji je sa niškog aerodroma poleteo u 'iljušinu' ispoštovane su sve procedure, a reč je o izvozu koji je dozovoljen u međunarodnim okvirima", kaže za vojni analitičar Aleksandar Radić.

Kada je, pak, reč o tome koja je krajnja destinacija oružja i vojne opreme koju prevozi, adresa za preispitivanje ovih poslova je, prema mišljenju Radića, negde drugde.

"Reč je o zemlji (Saudijskoj Arabiji) koja kupuje ogromne količine naoružanja i vojne opreme, pre svega od Sjedinjenih Država i vodećih sila Evropske unije i bilo bi potpuno neočekivano da je Beograd taj koji prepoznaje da treba da bude čvršći u moralnom stavu i primeni propisa nego što to radi recimo Vašington, Berlin, Rim ili Pariz", ističe Aleksandar Radić.

Na pitanje – ukoliko se Srbija ne bi upoređivala i posmatrala u navedenom kontekstu, da li bi trebalo da preispita ovaj izvoz, odnosno postoji li šansa da oružje završava negde drugde – Radić odgovara: ​"Kada neko kupuje oružje, zna se za šta mu treba. Ne koristi se u zubarskoj ordinaciji nego na ratištu."

Ovo je samo jedan od "iljušina", koji od kraja avgusta češće nego obično (nekada i po dva puta dnevno), sleću i poleću sa niškog civilnog aerodroma, o čemu je RSE nedavno izveštavao. Prema redu letenja, njihove destinacije najčešće su Saudijska Arabija i Azerbejdžan.


Sumnje da je reč o oružju pojačane su kontradiktornim izjavama niških čelnika, odnosno direktora Regionalne razvojne agencije "Jug" Bojana Avramovića, koji je, pošto je njegova izjava da "avioni prevoze oružje" objavljena na specijalizovanom portalu "TangoSix", za RSE demontovao da je tako nešto rekao, prethodno izjavivši da bi novinari trebalo da se obrate Ministarstvu odbrane.

Iz Ministarstva odbrane stigao nam je, pak, odgovor da ova pitanja "nisu u njihovoj nadležnosti", te da se obratimo Ministarstvu trgovine ili Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo, koje je nadležno za izdavanje dozvola za vazdušni saobraćaj.

Odgovor koji smo dobili iz Direktorata potvrđuje da je bar u jednom avionu bilo oružje i/ili vojna oprema.

Ostaje nejasno zašto, ukoliko je reč o legalnom, odnosno u međunarodnim okvirima dozvoljenom izvozu oružja, teško doći do informacija o tome šta je sadržaj tovara transportnih aviona koji sleću, odnosno poleću sa niškog aerodroma. Baš kao i u slučaju rezultata istraživanja BIRN-a i OCCRP-a, zvaničnici se ovim povodom ne oglašavaju.

(Ovim pitanjem bavili smo se i u rubrici "Zašto" na našoj Facebook stranici u ponedeljak, 12. septembra).

  • Slika 16x9

    Predrag Blagojević

    U novinarstvu od 1998. godine, specijalizovan za izveštavanje o korupciji i politici. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" od avgusta 2009. godine. Dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo NUNS (2010) i nagrade za profesionalnu etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" (2013). Član Izvršnog odbora NUNS i predsednik Asocijacije onlajn medija. Rođen februara 1981. godine u Nišu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG