Dostupni linkovi

Srbija i Hrvatska popravljaju odnose: Vučić u nedjelju u Zagrebu


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Prvi potpredsjednik srbijanske Vlade Alekasandar Vučić stiže u nedjelju u Zagreb, a u ponedjeljak će imati susrete i razgovore s cijelim hrvatskim državnim vrhom, s predsjednikom države, premijerom, ministricom vanjskih i europskih poslova i ministrom obrane, potvrdili su nam u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu.

Nakon popravljanja odnosa sa Sarajevom i isprike srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića za zločin u Srebrenici, na redu je Zagreb – komentira za Radio Slobodna Europa, skori posjet prvog potpredsjednika srbijanske Vlade Aleksandra Vučića Zagrebu, sveučilišni profesor u mirovini i politički analitičar dr Branko Caratan.

„Očito da su vlasti u Srbiji shvatile da im je europska perspektiva primarna i rade, sve što mogu, da poprave onaj stari imidž koji su imale, s obzirom na to da su pripadali strankama koje na sebi nose teret iz nedavnih ratova na ovim prostorima. U krajnjoj liniji," ocjenjuje dr Caratan, "to je pozitivno, jer će pridonijeti sređivanju situacije u regiji“.

Analitičari ocjenjuju kako je Vučićev posjet, ustvari, prethodnica susretu hrvatskog i srbijanskog predsjednika Ive Josipovića i Tomislava Nikolića, nakon zamrzavanja odnosa, zbog Nikolićevih radikalnih izjava o Vukovaru, a kasnije i oštrih izjava najviših srbijanskih dužnosnika, nakon oslobađanja hrvatskih generala Gotivne i Markača. U hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova kazali su nam da će u toku dana poslati najavu medijima s detaljima posjeta, i poziv na press konferenciju koja će se održati u ponedjeljak, nakon razgovora.

U jednako kratkoj rečenici isto nam je ponovio i ataše Republike Srbije u Hrvatskoj Dušan Vujović.

„Da, da, prvi potpredsjednik srbijanske Vlade Aleksdandar Vučić dolazi u Zagreb već u nedjelju, a u ponedjeljak ima susrete s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem, ministrom obrane Antom Kotromanovićem i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić", kazao je Vujović.

Koje će se sve teme dotaknuti u razgovorima nismo uspjeli doznati, ali zna se da je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić već ranije govorila o 'tri košare' pitanja, ona koja proizlaze iz rata, gospodarska pitanja i suradnja na korištenju europskih fondova.

U svakom slučaju, zaključuje dr Caratan, može se reći da Zagreb i Beograd ulaze u novu fazu odnosa. Čak, dodaje, i nije važno jesu li srbijanski političari na popravljanje odnosa sa susjedima pritisnuti od Amerike i Njemačke ili su se na takav korak sami odlučili, riječ je o potezima koji 'ne mogu škoditi'.

„'Volens-nolens', da li su to htjeli ili nisu htjeli, da li je to bila njihova intimna politička želja ili nije, u svakom slučaju, u politici se računaju realni potezi", naglašava politolog Caratan.

"A realni potez je", kaže, "da se Srbija nastoji odmaknuti od svoje političke prošlosti. Naravno, oni zbog toga imaju sada problem sa svojim vlastitim političkim 'proizvodima' u Srbiji. Tu se posebno misli na Crkvu koja je pravila pritisak, na radikale i Koštunicu koji ovaj zaokret shvaća kao svoj politčki poraz, što ustvari i jeste. Jer," ističe dr Caratan, "nije toliko poraz bio kad je Tadić napravio prve korake prema stabilizaciji od strane Srbije, nego je ovo radikalan korak, jer se Srbija na taj način demonstrativno odriče svoje političke prošlosti.“
XS
SM
MD
LG