Dostupni linkovi

Radnici FAP-a daju još jednu šansu Vladi


Posle dva dana protesta, koje su proveli u holovima preduzeća, radnici Fabrike automobila Priboj (FAP) odlučili su da daju još jednu šansu Vladi Srbije. Sve kako bi ovo nekada jedno od većih preduzeća bivše Jugoslavije spasili od stečaja, ka kome klizi.

Zaposleni su nezadovoljni time što nisu ispunjeni dogovori sa Vladom Srbije da Vojska Srbije odmah preuzme pribojsku fabriku. To je trebalo da se dogodi nakon usvajanja Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR). Takođe, protestuju i zbog neisplaćenih zaostalih zarada.

Neki od radnika sa kojima smo razgovarali kažu da se boje da odlaganje uključivanja FAP-a u namensku industriju ovu fabriku vodi u stečaj:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00
Direktan link

Inače, onima koji su dve noći proveli u holu FAP-ove upravne zgrade niko se nije obratio. Generalni direktor Ranko Vuković i njegovi zamenici, koje je imenovala Vlada Srbije, kako je rečeno RSE, su na sastancima u Beogardu.

Predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović izjavio je da je protest preuranjen i da je zahteve radnika u ovom trenutku nemoguće pravno ispuniti. Jer, da bi rešenje o usvojenom UPPR koje spašava preduzeće od stečaja, a koje je na poslednjem ročištu u Užicu prihvatio Privredni sud, postalo pravosnažno mora da prođe zakonom utvrđeni žalbeni rok, koji bi trebalo da istekne za oko dve sedmice.

Lazar Rvović: Odlažemo isplatu do konačnog rešenja
Lazar Rvović: Odlažemo isplatu do konačnog rešenja

"Nakon toga bi morala da se izvrši konverzija potraživanja. Zatim bi Vlada Srbije trebalo da donese zaključak koji će obavezati Ministrstvo odbrane, odnosno Vojsku Republike Srbije, da uđe u upravljačku strukturu. Sledeće nedelje će u Vladi Srbije biti organizovan sastanak gde će se definisati sva sporna pitanja kako ne bi došli u situaciju da se ponovo dogodi neki protest bivših radnika", kaže Rvović.

"Ja sam obavestio premijera Srbije Aleksandra Vučića i Vladu da odlažemo ovu isplatu do konačnog rešenja i dok se ne reše sva sporna pitanja ovih radnika", pojašnjava predsednik Opštine Rvović.

Podsetimo, premijer Vučić je založio i lični autoritet u ime pribojske fabrike, a pre godinu dana je obeća da FAP neće ostati bez posla.

Predsednik Udruženja za zaštitu radnika FAP Miroslav Mršević je rekao da je dodatno nezadovoljstvo odlaganje zakazane isplate stimulativnog dela od stotinu evra po godini radog staža od strane Opštine Priboj. Ta sredstva su predviđena za započinjanje novih poslovnih aktivnosti za šta je rebalansom opštinskog budžeta obezbeđeno dva miliona evra.

"Ipak smo odlučili na zboru da damo šansu pregovorima i da protest zamrznemo, da vidimo kakvi će biti rezultati pregovora u Beogradu. Ukoliko ni to ne uspe, svoja prava tražićemo sudskim putem jer drugog izlaza nemamo", pojašnjava Mršević.

U FAP-u je trenutno angažovano oko 120 radnika povremeno ili po ugovoru koji rade na proizvodnji svega trideset kamiona za poznatog kupca, a prva isporuka planirana je tokom narednog meseca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG