Dostupni linkovi

Srbija bira novu Skupštinu


Izbori u Srbiji
Izbori u Srbiji
Građani Srbije biraju novi saziv Narodne skupštine. Na izborima učestvuje 19 stranaka i koalicija koji su predložili kupno 3.020 kandidata za 250 mesta u parlamentu. U Srbiji su jutros u sedam sati otvorena biračka mesta na kojima 6.765.998 birača može da glasa.

Do 18 sati glasalo je je 45,67 odsto birača i ukoliko se taj trend nastavi može se očekivati izlaznost od 53 do 55 odsto, saopštila je Republička izborna komisija.

Po podacima CeSID-a do 17 sati glasalo je 41,1 odsto upisanih birača. Prema podacima RIK-a do 14 sati glasalo je 28,37 odsto birača.

Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević je rekao, na konferenciji za novinare u Tanjugovom pres klubu, da je po regionima najviše građana sa pravom glasa izašlo na izbore u centralnoj Srbiji 42, 5 odsto, zatim u Beogradu 38,9 odsto i u Vojvodini 40,4 odsto.

Parlamentarni izbori u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Na prethodnim parlamentarnim izborima 2012. godine na birališta je do 17 časova izašlo 44, 1 odsto upisanih birača, 2008. godine odsto 42, 7 i 2007. godine 46,5 odsto birača.

Prema njegovim rečima, od početka glasanja bilo je nekoliko nepravilnosti, ali one ne mogu da dovedu u pitanje integritet izbornog postupka.

Na biračkim mestima za sada nisu zabeleženi veći problemi i nepravilnosti. Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević je rekao da je birački odbor na jednom mestu u Novom Pazaru odbio da otvori biračko mesto zbog nedostatka glasačkih listića.

Glasanje u Vojvodini

Glasanje u Vojvodini

U Vojvodini izbori teku bez većih incidenata. Prema podacima Republičke izborne komisije u pokrajini do deset sati glasalo je 10,05 odsto registrovanih birača.

Bez većih incidenata sva biračka mesta su otvorena u sedam sati na teritoriji Vojvodine. Prema Podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju izlaznost u pokrajini je nešto manja u donosu na parlamentarne izbore 2012. godine.

Do kraćeg zastoja u radu jednog biračkog mesta u Novom Sadu došlo je nakon što je jednom starijem građaninu pozlilo. Uprkos brzoj intervenciji Hitne pomoći on je preminuo. Izborna komisija je saopštila da će zbog ovog događaja biračko mesto biti otvoreno sat i po vremena duže.

U birački spisak na gradskom području Novog Sada upisano je više od 320 hiljada glasača, koji imaju mogućnost da se do osam sati izjasne o kandidatima za poslanike u Narodnoj skupštini Srbije.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00
Direktan link



Na području Novog Sada je, u prva tri sata izjašnjavanja na vanrednim republičkim izborima, glasalo 11,36 odsto birača.

Inače, u vojvođanskoj opštini Pećinci, u nedelju se održavaju i vanredni lokalni izbori, do 10 časova na glasanje je izašlo 20,89 odsto građana sa pravom glasa, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji.
U opštini Preševo, tri biračka mesta su otvorena sa zakašnjenjem jer su kasnili predsednici biračkih odbora, a u Bujanovcu jedno biračko mesto nije otvoreno na vreme. Na biračkom mestu u Novom Sadu, stariji muškarac je preminuo, nakon što mu je jutros oko devet sati pozlilo.

Do 18 časova na Kosovu je glasalo 28.416 upisanih birača, od kojih 11.552 su birači na severu zemlje, potvrdio je za RSE, Nikola Gaon.

Portparol Policije Kosova Brahim Sadria izjavio je da od nedelje ujutro nije bilo incidenata u vezi sa izborima za poslanike Skupštine Srbije.

Na Kosovu ima 10 izbornih centara i 15 ogranaka tih centara na kojima se glasa za poslanike Skupštine Srbije.

Izbori se organizuju nepune dve godine po održavanju prethodnih, redovnih parlamentarnih izbora, održanih 6. maja 2012. godine i to su 10. izbori za sastav Skupštine Srbije od uvođenja višestranačja, a sedmi vanredni.

Birališta se zatvaraju u 20 časova. Prve nezvanične rezultate Republička izborna komisija i CeSID saopštiće između 21.30 i 22 časa, a konačni će biti poznati do 20. marta u 20 časova. Krajnji rok za raspodelu mandata je 30. mart, a parlament mora biti konstituisan do 19. aprila. Parlament čini 250 poslanika i da bi vlada bila formirana, potrebno je da partija, ili više njih okupljenih u koaliciji, obezbedi najmanje 126 mandata.


Inače, Marko Blagojević ranije je ocenio da će na izbore u Srbiji izaći oko 55 odsto glasača, što je oko 3,7 miliona, ili za oko 200 000 birača manje nego na prošlim izborima.

Sve stranke delegirale su posmatrače na biračka mesta. Maksimalan broj kontrolora koji jedna partija može imati na izborima je oko 25.000 ljudi. To znači da će glasanje, uključujući i 735 nezavisnih domaćih i stranih posmatrača, nadgledati oko 300.000 ljudi.

Vanredni republički izbori koštaju 1.146 milijardi dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžetske rezerve, jer izbori nisu planirani prilikom pravljenja budžeta.

Državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniiji i SAD, zbog druge vremenske zone, glasali su juče, 15. marta, a rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju da budu objavljeni pre završetka glasanja u Srbiji. Takođe, prema podacima državnih institucija, u inostranstvu živi oko četiri miliona državljana Srbije, ali se za glasanje prijavilo oko 3.500 njih.

Uklonjeni izborni plakati u blizini glasačkih mesta
Uklonjeni izborni plakati u blizini glasačkih mesta
Na glasačkom listiću svetloplave boje štampanom u 32 jezičke varijante nalaze se liste: "Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujemo", "Ivica Dačić - SPS-PUPS-JS", DSS, LDP, SVM, SRS, URS, "Sa DS za demokratsku Srbiju", "Dveri - Boško Obradović", SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin, "Boris Tadić - Nova demokratska stranka - Zeleni, LSV - Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma", "Treća Srbija", "Crnogorska partija", "Lista nacionalnih zajednica - Emir Elfić", "Dosta je bilo - Saša Radulović", "Koalicija građana svih naroda i narodnosti (RDS - SDS)", "Patriotski front - Dr Borislav Pelević", "Ruska stranka", "Partija za demokratsko delovanje - Riza Halimi".

Danas se održavaju i vanredni izbori za lokalnu vlast u prestonici Srbije, Beogradu. 1.597.624 Beograđana na 1.178 biračkih mesta glasa za buduće odbornike u gradskoj Skupštini.

U prestoničkoj izbornoj trci učestvuju 23 liste, koalicije i grupe građana – SNS "Budućnost u koju verujem", kolicija SPS-PUPS-JS, DSS, LDP, SRS, URS, "Ćirilica za Beograd", DS, "Demokratija-Evropa-Srbija", "Treća Srbija", NDS, "Dveri“, "Patriotski front - Borislav Pelević", "GEPS za Beograd", "Ekonomski pokret", "Građanski pokret jeste svejedno", "Patriotizam u parlament", "Slobodna Srbija", "Dosta je bilo", "Nijedan od ponuđenih odgovora" , "Beli listići", Savez vojvođanskih Mađara i Stranka Rusa Srbije.

Izborna tišina počela je 14. marta i traje večeras do 20 časova, kada se zatvaraju biračka mesta. Dok traje glasanje, zabranjena je bilo kakva izborna propaganda i postavljanje materijala na razdaljini manjoj od 50 metara od mesta za glasanje.
XS
SM
MD
LG