Dostupni linkovi

Hronični izborni bojkot na jugu Srbije


Kujtim Sadriu: Srpski lideri dobijaju glasove u Srbiji na nacionalističkim izjavama prema Albancima i drugim manjinama, kao što je praksa i kod Albanaca (na fotografiji: Preševo)
Kujtim Sadriu: Srpski lideri dobijaju glasove u Srbiji na nacionalističkim izjavama prema Albancima i drugim manjinama, kao što je praksa i kod Albanaca (na fotografiji: Preševo)

U Preševu, Bujanovcu i Medveđi na jugu Srbije, opštinama većinski naseljenim albanskim stanovništvom, i pred ove predsedničke izbore – ništa novo.

Političke partije Albanaca i njihovi članovi nisu zainteresovane za predstojeće predsedničke izbore zakazane za 2. april, bar u onoj meri u kojoj kandidati nisu zainteresovani za njih.

Nedžad Beljulji, vlasnik i urednik lokalne televizije iz Bujanovca, kaže za RSE da Albanci iz ovog dela Srbije obično bojkotuju izbore na kojima nemaju svoje kandidate.

Shodno tome, lokalni politički lideri ne motivišu biračko tlo za podršku nekom od kandidata, ali se "za to ne mogu kriviti samo albanska politička elita i birači".

"Toliko imaju krivice i kandidati za predsednika Republike Srbije što nisu izrazili želju da se sretnu sa ovdašnjim biračkim telom albanske nacionalnosti. Najverovatnije, predsednički kandidati znaju da je to mali broj glasača, ili se boje da možda to bude kontraproduktivno u unutrašnjosti Srbije", navodi Beljulji.

Predsednik Demokratske partije Albanaca iz Preševa Ragmi Mustafa ističe za RSE da ta partija neće pozvati svoje članove da izađu na predsedničke izbore, zbog toga što do sada ni jedan od predsedničkih kandidata nije tražio glasove albanskog biračkog tela.

"Oni nikada nisu bili zainteresovani da rešavaju probleme Albanaca u Preševskoj dolini, a to pokazuje i sadašnja nespremnost bilo kog kandidata ili političke partije da rešava probleme ovdašnjih Albanaca", kaže Mustafa.

Nacionalizam kao najjača predizborna manipulacija

Uprkos tome, u vladinom Koordinacionom telu za jug Srbije smatraju da su učinili jedino što su mogli, pozvajući sve građane da izađu na izbore, bez namere da na bilo koga, vrše bilo kakav pritisak.

Predsednik tog tela Vlade Srbije Zoran Stanković izjavio je za RSE da je pravo svakog građanin da bira i bude biran, kao i da se eventualno uzdrži od glasanja.

"Naša želja, namera i volja je da svi građani naše zemlje učestvuju na svim izborima koji se organizuju na tlu naše države i da daju svoj glas onome za koga misle da može u najboljem svetlu da predstavlja našu državu. Mi smo prilikom svih izbora pozivali sve građane da izađu na izbore i glasaju za kandidata za koga misle da je najbolji. A, da li će neko izaći i zašto neće da izađe, to je stvar koju ti ljudi, koji eventualno ne žele da izlaze na izbore, moraju da objasne sami", ocenjuje Stanković.

Zoran Stanković: Glasati za onoga koji će najbolje predstavljati Srbiju
Zoran Stanković: Glasati za onoga koji će najbolje predstavljati Srbiju


Međutim, predizborno manipulisanje nacionalizmom i indirektno odvraćanje Albanaca od izlaska na glasačka mesta, prema rečima Ragmi Mustafe, otvara mogućnost i za manipulisanje izbornim rezultatima, a "ta praksa traje još od vremena Slobodana Miloševića".

"Ovde im je dobar teren da prepune kutije onih kandidata koji imaju više članova u komisijama na izbornim mestima", sumnja Mustafa.

Bez obzira na taj rizik o kome se puno govorilo, a nikada nije dokazana, da albanski glasači iz Preševa, Bujanovca i Medveđe nemaju nikakav motiv da izađu na izbore i podrže nekog od predsedničkih kandidata, potvrđuju i u Centru za istraživanje i monitoring u Preševu.

Direktor tog centra Kujtim Sadriu kaže da je to posledica "omiljene balkanske predizborne manipulacije nacionalizmom i podizajem međuetničkih tenzija", na šta nisu imuni ni srpski, ni albanski političari.

"Nacionalizam je postao najjača predizborna manipulacija na Balkanu. Srpski lideri dobijaju glasove u Srbiji na nacionalističkim izjavama prema Albancima i drugim manjinama, kao što je praksa i kod Albanaca. Na primer, imamo slučaj da Riza Halimi pobedi na izborima na osnovu obećanja da će stvoriti autonomnu pokrajinu Preševo, a posle izbora on postane poslanik Skupštine Republike Srbije. Isto tako, premijer Vučić koji diže tenziju između Albanaca i Srba, postane premijer", zaključuje Sadriu u izjavi za RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG