Dostupni linkovi

Srbi sa severa protiv predloga o finansijskoj podršci


Mitrovica
Mitrovica
Predstavnici Srba sa severa Kosova ocenili su u ponedeljak da je radna verzija Zakona o finansijskoj podršci Vlade Republike Srbije pripadnicima srpskog naroda i pripadnicima nealbanskih manjinskih nacionalnih zajednica na teritoriji Kosova za njih neprihvatljiva.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća za Severnu Mitrovicu Nebojša Jović u izjavi za RSE kaže da se prema nacrtu Zakona o finansijskoj podršci predviđa finansiranje obrazovanja, zdravstva, socijalne politike, kulture, infrastrukture, telekomunikacija i druge pomoći – putem projekata.

Kada posle kosovskih lokalnih izbora 3. novembra bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO) Srbija više neće davati zarade i doprinose za osobe zaposlene u organima, organizacijama i javnim službama na Kosovu, već će se to činiti preko finansiranja programa ZSO.

“Zahtevi Srba sa cele teritorije Kosova i Metohije jeste da se povuče jedan ovako nakaradni i antiustavni zakon koji smo danas posredstvom predstavnika Kancelarije za Kosovo imali prilike da vidimo, pre svega zato što nigde eksplicitno ne piše hoće li Srbi sa Kosova i Metohije sačuvati svoja radna mesta ili ne. A na to je naša država obavezna, a ukoliko bi nam Srbija to pravo uskratila onda ona vrši krivično delo. Znači, predlog svih nas je da Kancelarija za Kosovo i Metohiju zamoli državni vrh da odblokira Ustavni sud Srbije,pošto ovaj zakon proizilazi iz Briselskog sporazuma, onda neka se Ustavni sud izjasni o ustavnosti Briselskog sporazuma. Ukoliko jeste po našem ustavu onda je to u redu, ukoliko nije onda gubimo vreme o nečemu što je protivzakonito. I oni stalno pričaju kako će finansiranje ići preko ZSO, a nisu izanalizirali jednu veliku realnost da na severu Kosova možda i neće biti izbora, pa samim tim ni ZSO, i ja postavljam pitanje kako će se onda taj srpski narod finansirati”, kazao je Jović.
Oliver Ivanović
Oliver Ivanović

I predstavnik Srba sa severa Kosova i bivši državni sekretar u srpskom Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović za RSE ocenjuje da aktuelni nacrt Zakona o finansijskoj podršci srpskom i nealbanskom stanovništvu na Kosovu nije dobro rešenje.

“Jer Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju po pravilu veliki izbor za zapošljavanje mladih. Jedino što se u ovom trenutku nudi to su lokalna samouprava, zdravstvo, školstvo ili eventualno neka druga budžetska ustanova. Dakle, zahtevi Srba su da se ne prave dramatične promene, pogotovo ne ‘preko kolena’, i to naročito ne smeju da rade neuki ljudi bez javne rasprave ovde”, smatra Ivanović.

Međutim, politički analitičar Dušan Janjić zastupa nešto drugačiji stav po ovom pitanju.

“Ono što treba znati jeste da će finansiranje, ako govorimo o severu Kosova, u idućoj godini iz Beograda doći možda maksimalno 30 odsto. Glavni akcenat na finansiranju su fondovi za sever Kosova preko Evropske unije, donatora i delimičnog učešća Vlade Kosova i tu se očekuje u proseku oko 80 miliona po godini, tako da će u osnovi biti više novca”, ocenio je Janjić u izjavi za RSE.

Svesna značaja pomenutog zakona, Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije je u ponedeljak je organizovala javnu raspravu u severnoj Mitrovici. Raspravu je otvorio pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Aleksandar Stojanović. Okupljeni Srbi su mu uglavnom upućivali poruke sledeće sadržine:

“Odgovaraćete pred sudom zbog kršenja Ustava. Odakle vam više toliki bezobrazluk da dolazite i lažete ovaj narod ovde. Kad ćete da odgovarate pred Ustavnim sudom zbog ovoga što kršite Ustav?“
XS
SM
MD
LG