Dostupni linkovi

Srbi sa severa o ukidanju Civilne zaštite: Dovedeni smo pred svršen čin


Sa vežbi Civilne zaštite u Severnoj Mitrovici
Sa vežbi Civilne zaštite u Severnoj Mitrovici

Predstavnici Srba na severu Kosova nezadovoljni su što se zvaničnim kanalima nisu informisani o Sporazumu o Civilnoj zaštiti. Oni ovaj sporazum, o čijem je postizanju javnost izvestila Vlada Kosova, smatraju hipotetičkim.

Iz Vlade Kosova prošle nedelje su saopštili da je razgovore o Civilnoj zaštiti vodila ministarska za dijalog Edita Tahiri, te da je ona rekla da je postizanje ovog sporazuma od velike važnosti „zato što se njime okončava rad ilegalne strukture - takozvane Civilne zaštite, i omogućava se integracija njenih bivših pripadnika u institucije Republike Kosova”.

Proces pregovora je trajao skoro dve godine i Sporazum su na kraju potpisale sve tri strane – Kosovo, Srbija i EU.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić u izjavi za RSE navodi da su o sporazumu informisani putem medija i da im detalji nisu jasni.

„Oni pričaju o integraciji u lokalnu samoupravu, a lokalna samouprava nema pojma o tome. Ipak, treba da pozovu na razgovore i gradonačelnike, da bi mi mogli to da komentarišemo. Sada smo dovedeni pred svršen čin i treba da komentarišemo nešto u čemu nismo učestvovali. A na koji način će oni biti plaćeni – ja zaista ne znam“, kaže on.

Gradonačelnik Rakić se takođe protivi i načinu na koji se Civilna zaštita "proziva".

„Loš efekat je što Edita Tahiri Civilnu zaštitu naziva paravojnom jedinicom, ili paralelnom i bezbednosnom strukturom...Civilna zaštita radi u cilju pomoći lokalnoj samoupravi, u slučaju da bude elementarne nepogode ili slično. Sigurno nije bezbednosna struktura ili paravojna institucija“, kaže Rakić.

Predsednica Skupštine opštine Ksenija Božović, koja pripada listi Olivera Ivanovića, u izjavi za RSE ističe da ih ni Beograd ni Priština nisu informisali o sporazumu, te ga smatra i nejasnim.

„Njena izjava je jako nejasna po pitanju šta su to civilne institucije. To je samo dodatno stvorilo tenzije i razočarenje kod ljudi. Ja očekujem da se Beograd po tom pitanju izjasni, da izađe sa konkretnim stvarima i rešenjima. Ako se gasi institucija Civilne zaštite, da se kaže zašto, i šta je dalje predviđeno sa ljudima koji su radili u toj instituciji“, kaže Božović.

Srpski predstavnici smatraju i da gašenje Civilne zaštite može izazvati frustraciju kod njenih pripadnika, što se može pretvoriti i u društveni problem.

Jedan od srpskih političara na severu, Marko Jakšić, koji se inače protivi učešću Srba u kosovskim institucijama, kaže da Srbi na severu nemaju potrebe da veruju Editi Tahiri. On dodaje da većina ovaj sporazum smatra tajnim, ali ne očekuje napetosti izazvane ovim dogovorom.

„Ja lično ne očekujem da će biti neki veliki otpor, imajući u vidu da je Beograd na neki način stavio pod šapu sve te pripadnike Civilne zaštite. Oni ne razmišljaju svojom glavom. Oni sede i rade sve ono što im kaže Beograd“, mišljenja je Jakšić.

Sporazum o Civilnoj zaštiti, kako je saopštila Vlada Kosova, predviđa da se do 1. septembra 2015, zatvore svi „objekti, kancelarije, te depoi koje su koristile ove ilegalne strukture na severu Kosova.“

XS
SM
MD
LG