Dostupni linkovi

Srbi sa Kosova usaglašavaju stav o izlasku na izbore


Most u Mitrovici
Most u Mitrovici
S obzirom na to da je Srbija sistematski onesposobljavala formiranje autohtone i autonomne srpske političke elite na Kosovu, nije korektno da se odluka o izlasku na kosovske izbore prepusti kosovskim Srbima, kažu predstavnici Srba na Kosovu. Oni južno od Ibra podržavaju izlazak na izbore sa jedinstvenom srpskom listom, i to smatraju početkom zajedničkih aktivnosti u rešavanju problema Srba na Kosovu.

Srpski lideri sa severa Kosova su nakon sastanka sa državnim vrhom u Beogradu izjavili da će narednih dana doneti odluku o izlasku na kosovske lokalne izbore, pošto se obave konsultacije ali i razgovori sa predstavnicima Srba koji žive južno od Ibra.

Milan Ivanović iz severnog dela Mitrovica je izjavio da je u Beogradu naglašena potreba o racionalnosti zajedničkog stava i da bi zajednički nastup bio racionalan.

Jedan od predstavnika Srba iz Gračanice kod Prištine, Ranđel Nojkić, kaže da upravo ove izjave govore da se dešava nešto značajno, te da će se do sledeće nedelje sigurno usaglasiti stav Srba o izlasku na izborima. Nojkić inače podržava nastupanje preko zajedničke jedinstvene liste.

„Što se tiče pak Srba sa severa mislim da je dobro što se tako nešto desilo. Oni ulaze u jedan rizik sada ukoliko bi se pojavili na izborima jer sad trebaju da zapravo svoje birače ubede suprotno onom što su im govorili sve ovo vreme. Tako da, ja zaista pozdravljam jedan ovakav čin, i ukoliko je on iskren od Srba sa severa mislim da je dobro da Srbi izađu na jedinstvenu listu i da ne bude samo to kraj aktivnosti ,već početak zajedničkih aktivnosti u rešavanju problema Srba na čitavom Kosovu“, navodi Nojkić.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović
Oliver Ivanović, bivši državni sekratar za Kosovo u Vladi Srbije, slaže se da bi zajednički pristup Srba ovom problemu mogao biti od koristi, u smislu da svi prihvate stav Vlade i da se svi angažuju oko toga da liste budu sastavljene od najkredibilnijih ljudi.

Srbima sa severa u sredu je poručeno da ne očekuju ohrabrenje za eventualni bojkot, ali da će država ostati uz svoj narod na Kosovu bez obzira kakva se odluka donese.

U vezi sa tim, Ivanović kaže da to nije dovoljno jasna poruka.

„Ja sa žaljenjem moram da konstatujem da je Srbija sistematski onesposobljavala formiranje autohtone i autonomne srpske političke elite na Kosovu. Ta činjenica je nepobitna. Ona kao takva je vidljiva kroz mnoge stvari. Samom tom činjenicom Srbi nisu osposobljeni da samostalno donose tako važne i velike odluke. Znači, nije dobro, nije fer, nije korektno da ih se gura u donošenju odluke potpuno samostalno, u ovakvom trenutku kad ih prethodno niko nije osposobljavao, napravo onesposobljavao ih je da samostalno razmišljaju“, kazao je Ivanović za RSE.

Srbi koji su deo kosovske vlade od početka su se protivili zajedničkoj listi.
Zamenik premijera i ministar loklane samouprave, Slobodan Petrović:

„Jako važno da imamo što više političkih činioca koji će uzeti učešće. Sigurno da najava tzv. jedne liste nije možda protiv demokratije, ali je protiv zdravog razuma pošto ovo nije referendumsko pitanje. Ovo su lokalni izbori koji trebaju da se bave lokalnim pitanjima i lokalnim stvarima“, kazao je on.
XS
SM
MD
LG