Dostupni linkovi

Srbi na severu Kosova formiraju privremenu skupštinu


Mitrovica, april 2013.
Mitrovica, april 2013.
Predstavnici Srba iz četiri opštine sa severa Kosova zaključili su u četvrtak u Zvečanu da će konstitutivna sednica privremene "Skupštine AP Kosovo i Metohija” biti održana u prvoj sedmici jula.

Od 84 kosovskih Srba koliko je bilo prisutio na početku sednice, za ovu odluku glasalo je 59, a protiv su bili predstavnici Demokratske stranke (DS), koji su ranije napustili sednicu.

Srbi su zaključili da je briselski sporazum dogovor političke prirode koji nije postao deo pravnog sistema Srbije već naprotiv predviđa povlačenje tog sistema i svih institucija države Srbije sa Kosova.

Zbog toga su zaključili da je briselski sporazum neprihvatljiv i štetan za srpski narod i zahtevali da se ne primenjuje na terenu.

"Svi koji pokušavaju da primene briselski sporazum, bez njegove prethodne inkorporacije u pravni sistem Srbije, stavljaju taj politički dogovor iznad važećeg Ustava i zakona i na taj način čine akt otvorenog i bespravnog nasilja", navedeno je u zaključcima.

Oni su, takođe, zaključili da su za srpski narod na severu Kosova prihvatljivi samo izbori koje raspisuju po sopstvenim zakonima nadležni organi Republike Srbije, zbog čega su zatražili od svih sunarodnika da ne učestvuju u pripremi i eventualnom održavanju izbora koje bi raspisale prištinske vlasti.

Deo predstavnika iz Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije kritikovao je ponašanje kolega iz SNS na Kosovu, a za opstrukciju u nameri da formiraju srpsku skupštinu direktno su optužili potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.
XS
SM
MD
LG