Dostupni linkovi

Dačićeve socijaliste čekaju za milione, građane kažnjavaju za sitninu


Stanje u Socijalističkoj partiji Srbije je dobro: Dejan Backović
Stanje u Socijalističkoj partiji Srbije je dobro: Dejan Backović

Kako je moguće da Socijalistička partija Srbije (SPS), jedna od vodećih stranaka u državi, već skoro dve decenije duguje milione evra, pita se javnost nakon što je to pitanje otvoreno i nakon poslednjih izbora. Poreske obveznike, koji su i u nemaštini prinuđeni da redovno izmiruju obaveze, najpre zanima da li su u pitanju dvostruki aršini.

SPS, trenutno druga po snazi u aktuelnoj vladi, duguje skoro 4,6 miliona evra, prvenstveno Telekomu i Radio-televiziji Srbije.

"Hvala na pitanju, stanje u Socijalističkoj partiji Srbije je dobro. Kao što je uvek bilo, i biće još bolje", rekao je za RSE Dejan Backović, direktor SPS-a, uveravajući da priče o mogućem bankrotu te partije dolaze od zlih jezika, jer je SPS uradio reprogram dugova i sada uredno servisira obaveze.

On navodi da su najveći dugovi nasleđeni iz 1999. i narednih nekoliko godina.

"Podsetiću da je dug krajem 2006. bio deset miliona evra, pa tada to nikome nije bilo interesantno. Da podsetim i neke koji sada o tome žele da pričaju, da smo u poslednjih deset godina naše dugove smanjili za 5,5 miliona evra. Gro dugova još uvek je iz kampanje 2012. i 2014, pa se onda lako može videti kako se domaćinski u SPS-u radilo i poslovalo", precizirao je Backović.

Interesantno je da se toj partiji, koja se deklarativno zalaže za socijalnu pravdu, po tvrdnjama današnjih rukovodilaca socijalista, desilo da šest ili sedam godina nije plaćala račune za telefon, dok su joj, kako se ispostavilo, na plećima svojevremeno ostali najveći dugovi za TV reklame iz izborne kampanje 2000, godine petooktobarskih promena.

U istu svrhu nemilice se trošilo i kasnije, a uvek je, kao po pravilu, Radio-televizija Srbije (RTS), koja se finansira iz budžeta i koja pod obavezno kroz pretplatu plaća većina građana, ostajala kratkih rukava.

Sa druge strane, za građane nema popusta. Sudski izvršitelji pokucaće na vrata svakome ko okasni sa izmirivanjem obaveza.

Penzioner Ivan Veličković rekao je za RSE da ga od političara ništa ne čudi.

"To je sramota. Oni bi trebalo nama da budu primer, a duguju tolike milione. Njima je sve dozvoljeno. Ako bi ja dugovao za telefon, sutra bi mi ga sigurno isekli", reči su Veličkovića.

Penzionere niko ništa ne pita
Penzionere niko ništa ne pita


Neki su, kao Đorđe Perišić iz Beograda, pokušali da primene partijski model ali su se proveli kao bosi po trnju.

"Evo, baš ovih dana imam problem sa inspekcijom. Nisam platio porez na prenoćište, bavim se privatnim turizmom, i pritvorili su me na tri dana u zatvor. I sada tražim advokata, idem da registrujem firmu, da opet ne bih nadrljao", rekao je Perišić.

Na osnovu ovih primera, čini se da pravna država u Srbiji, kako se nebrojeno puta pokazalo, različito funkcioniše za različite segmente društva. Siromašni i oni bez uticaja najčešće i najviše trpe, dok oni bliži vlasti imaju manje briga.

Treba uspostaviti princip

Dejan Backović tvrdi da SPS nije povlašćen u odnosu na građane, uz argument da i sami socijalisti imaju muke jer izmiruju dugove iz prošlosti.

"Ponekad nam i plate kasne, za po mesec ili dva dana. Upravo zbog toga da ne bi dolazili u situaciju da ne plaćamo obaveze, koje moraju da plaćaju svi građani i sve firme u Srbiji, trudimo se da servisiramo dugove koliko god možemo. Zbog svega imamo i malo problema u funkcionisanju stranke, ali ćemo ih prevazići vrlo brzo", pojasnio je Backović.

Opet, blago rečeno, specifičan je i odnos javnih preduzeća u Srbiji prema najvećim dužnicima jer su im u poslednjih 25 godina mnogi ostali dužni milione.

"Pitajte u Elektroprivredi Srbije koliko im pravna lica duguju za struju. Ako nekome od dužnika pokušaju da isključe struju odmah svi dignu dreku, jer to kao dovodi u pitanje hiljade radnih mesta. Samo se pitam kako je moguće da neko napravi tolike dugove. Recimo, ako građanin Telekomu ne plati račun već sledećeg meseca telefon mu je isključen. Meni to nije jasno. Treba neki princip da se uspostavi – ili svi plaćaju, ili niko ne plaća", rekla je za RSE Ruža Ćirković, ekonomska novinarka.

Dok se, kao i mnoge druge nelogičnosti, ne reši ovo pitanje dvostrukih standarda, građanima samo ostaje da se dovijaju i komunalije revnosno plaćaju, da bi bar na mršave plate i penzije ostvarili garantovani popust od pet odsto.

Stanovnik Beograda Đorđe Perišić od političara ni u ovoj priči ne očekuje ništa.

"Oni mogu sve. Oni žive i uživaju, dok se narod pati. Da li oni žive u ovoj istoj državi, da li dišu ovaj isti vazduh... Neka plaćaju onda, a ne samo običan narod", rekao je Đorđe Perišić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG