Dostupni linkovi

Spremnost za pregovore: Odluka na Đukanovićevom DPS-u


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Razrješenje unutrašnjopolitičke krize u Crnoj Gori još uvijek nije na vidiku. Razgovori opozicije i vlasti o stvaranju uslova za predstojeće izbore su probudili umjereni optimizam opozicije ali, povremeno, kontradiktorne poruke vladajuće partije unose dodatnu konfuziju.

Premijer Milo Đukanović je u četvrtak, tokom posebne sjednice Vlade na kojoj je sumirao ovogodišnji učinak, rekao da je zahtjev opozicije za formiranje prelazne vlade politički trik, ali je uz napomenu da neće podlegati, kako je rekao, političkom reketu, ipak, prvi put rekao da je spreman da o tome razgovara.

"Moramo, zaista, biti objektivni i kazati - da li je Crna Gora u stanju koje traži prelaznu vladu. Naše uvjerenje je da nije. Razumijemo da je to zahtjev naše političke konkurencije da uđe u vlast bez izbora. Jedan zanimljiv politički eksperiment koji bih pravilnije nazvao politički trik. Spremni smo da o tome razgovaramo, ali ne da podliježemo bilo kom reketu, pa ni političkom reketu. Taj reket otprilike glasi - ili ćete nam dozvoliti da uđemo u vlast ili ćemo mi bojkotovati izbore", istakao je Đukanović.

Prije dvadesetak dana, počela je sa radom Radna grupa parlamentarnog dijaloga za pripremu poštenih i slobodnih izbora u kojoj učestvuju sve opozicione stranke osim članica Demokratskog fronta (DF) koji se, organizacijom povremenih protesta, opredijelio za vanparlamentarnu borbu.

DF ima samo jedan zahtjev - formiranje prelazne vlade koja bi pripremila, kako kažu, prve poštene i slobodne izbore, a u mogućnost da je pominjanje spremnosti za razgovor i o prelaznoj vladi pomak u njegovom odnosu ka ovoj inicijativi - ne vjeruju.

"Ranko Krivokapić, za sto oko koga se sprema velika prevara za ostatak opozicije, jedino nije uspio da dovede Demokratski front. Sada se pokušavaju davati određene izjave kako bi se i DF uvukao u to kolo drugih razgovora, izuzev razgovora o sastavu prelazne vlade. Što se tiče DF-a, to ne dolazi u obzir", navodi Andrija Mandić, jedan od lidera DF-a, te dodaje:

Andrija Mandić
Andrija Mandić

"Mi samo ohrabrujemo, apelujemo i ohrabrujemo opozicione kolege koje su sjele za pregovarački sto, a da tamo nema DF-a, da to ne treba da rade, već da postupe kao predstavnik SNP-a - da se povuku iz tog pregovaračkog procesa, najave bojkot predstojećih izbora, ne učestvuju u radu Skupštine i da ultimativno ispostave zahtjev u vezi sa prelaznom vladom koja će organizovati prve pravične izbore u Crnoj Gori."

Ostale opozicione partije, takođe, traže prelaznu vladu, ali su početkom decembra ipak sjele za pregovarački sto sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) premijera Mila Đukanovića koji je do juče kategorički odbijao zahtjev za formiranje prelazne vlade jer bi to po njegovom mišljenju, između ostalog, bilo dezavuisanje izborne volje građana.

Javnost je u međuvremenu, ipak, registrovala da je potpredsjednik DPS-a, Duško Marković nakon jednog od sastanaka radne grupe izjavio da će se o prelalznoj vladi razgovarati nakon 1. februara, ali je Đukanović, već sjutradan ponovo odbacio mogućnost prelazne Vlade.

Premijer i prvi čovjek DPS-a je u četvrtak, doduše nakon kvalifikacija da je takav zahtjev politički trik i da neće podlijegati ucjenama, prvi put pomenuo spremnost da se o tome razgovara.

U Građanskom pokretu URA koji učestvuje u Radnoj grupi parlamentarnog dijaloga za pripremu poštenih i slobodnih izbora, nijesu načisto - da li je iskazana spremnost za razgovor odraz Đukanovićeve promjene odnosa prema zahtjevu za formiranje prelazne vlade.

Žarko Rakčević
Žarko Rakčević

"Iskreno, to je teško reći. Neposredno nakon posljednjeg kruga razgovora čuli smo izjavu zamjenika predsjednika DPS-a, gospodina Duška Markovića koja je iskazivala punu spremnost da se 1. februara razgovara i na tu temu. Sjutradan je, u Nikšiću, gospodin Milo Đukanović eksplicitno bio protiv toga da bi sada opet poslao neku poruku", kaže Žarko Rakčević, predsjednik URA-e, te dodaje:

"DPS bi trebalo da se opredijeli – da li je uopšte spreman da razgovara o oblicima kontrole, uspostavljanja povjerenja ili ne. Nama preostaje da damo doprinos dijalogu, ali zaista, ostaju i drugi mehanizmi pritiska, odnosno, mirni građanski protesti. Borbu ćemo nastaviti dajući prednost dijalogu."

Ni u DPS-u u petak nije bilo moguće ništa više saznati o karakteru Đukanovićeve izjave.

"Izjava premijera i predsjednika DPS, Mila Đukanovića, je više nego jasna i mislim da nema potrebe za dodatnim tumačenjem", kaže Predrag Sekulić, funkcioner DPS-a.

XS
SM
MD
LG